| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2004-12-17 16:37:01 witam
wczoraj jechałem swoją bestyjką i nagle przy dojeżdżaniu do skrzyżowania coś zaczęło ostro nap... w silniku. Zgasiłem motor otwieram maskę, ale niestety nic nie zobaczyłem. Po ponownym odpaleniu silnik już tak nie hałasował, ale wydaje dziwny dźwięk dochodzący z okolic rozrządu - coś jakby łańcuch luźno chodził. Wydaje mi się że napinacz łańcucha poszedł szczekać. Czy ktoś kiedyś wymieniał coś takiego i czy dużo z tym problemów? I jak z cenami? Szukałem na forum ale niestety nie znalazłem Pozdrawiam ILKU |
Antracyt Omega B Caravan Łódź | 2004-12-18 00:53:15 Nie wiem czy mi się udało, ale za 3500 zrobiłem caly remont silnika ze szlifem.
Nie jest to co prawda diesel, ale myślę że kwota nie jest duża zwłaszcza że wymieniłem swoje 16 popychaczy. |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2004-12-18 10:24:04 dzięki za info.
W poniedziałek jadę do serwisu i zobaczymy. Misiek71 troche mnie nastraszyłeś, mam nadzieje że nie będzie tak źle - mam przejechane dopiero 160tyś. pozdrawiam ILKU |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2004-12-20 16:28:38 byłem dzisiaj w boschu i okazało się że przyczyną problemów nie był napinacz lecz pompa wody. UFF Za nową zapłaciłem 560zł (pompa+nowy płyn castrol+robocizna) napiszcie czy to dużo czy nie pozdrawiam ILKU |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2006-12-26 00:18:49 mam pytanko po jakich przebiech robilscie rozrzad w swiom TD |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2006-12-26 17:42:29 U mnie okazało sie później ze ze 300k chyba bylo, bo lancóch mi pękł i niezła sieczka była (opisane w innym wątku). Mysle ze jak masz ze 200k to lepiej tam zajrzec (nie wierzw to ze są bezobsługowe), zuzywają sie zarowno kola zebate jak i lancuchy. Co ciekawe u mnie zerwal sie ten gorny, ktory jakby niepatrzec jest mniej obciazony.
pozdro ILKU |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-12-26 22:14:02
Ja wymieniałem i wyszło: ~155pln pompa - zamiennik ~50pln płyn - Dynagel chyba 50pln robocizna razem 255pln |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2006-12-26 23:20:30 noo mam delikatnie ponad 200 tys na co zwrocic szczegolna uwage bo z lancuchem to mialem doczynienia w fiacie tylko ![]() |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2006-12-27 12:06:59
1. Pytanie czy ten przebieg jest wiarygodny i udokumentowany, moja miala teoretycznie 160k
2. Ciężko określić stan rozrządu bez jego demontażu (a przynajmniej przedniej osłony) 3. Jeśli masz wątpliwości co do pkt 1 to lepiej wymień, zanim coś sie stanie i wpakujesz sie w naprawde duze koszty (głowica, zawory itp.) |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2006-12-27 18:32:51 z przebiegiem to nigdy nie mozna miec pewnosci w sobote chyba rozbiore z ciekwosci zobacze jak to wyglada a narazie to nawet nie chce jechac pytac sie o ceny czesci :/ |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-12-27 18:41:59 Jak sie dowiesz o ceny to jezeli mozesz napisz wszystko co ile i gdzie znalazles. Tez przymierzam sie do tego... |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-01-02 18:15:35
Jedyne co mozna sprawdzic to po zdjeciu pokrywy glowicy zaswiecic latarka i zobaczyc jak bardzo wygiety jest napinacz lancucha. U mnie ponoc baaaardzo... A przy okazji to rzeczywiscie nie ma sensu rozbierac wszystkiego dalej, jezeli nie ma sie zamiaru od razu tego wymieniac.
Spotkalem sie z dwoma opiniami odnosnie wymiany rozrzadu w TD: 1. Wymieniac same lancuchy (a kol zebatych nie, poniewaz sa zrobione z twardszego metalu) 2. Wymieniac wszystko, poniewaz nowy lancuch bedzie "skakal" na starych, zjechanych kolach zebatych tak jak lancuch rowerowy i wtedy jest jeszcze bardziej narazony na pekniecia. Ja bym sie przychylal do opcji 2, ale jezeli jestem w bledzie (o opcji 1 mowilo mi 2 mechanikow - roznych, ktorych uwazam za "doswiadczonych") to prosze naprowadzcie mnie na dobra droge. |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2007-01-02 18:36:02 mym skromnym zdaniem jak wymieniac to wszystko a zeby wem rozrzad to trzeba az sciagac miske i glowice?? litosci prosze |
arieleb omega b kombiwar/asc ... lubin | 2007-01-02 22:06:31 bede chcial sam to robic wiec bedzie male wyzwanie dziekuje za rade |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-01-03 08:36:49 uuuu samemu, to przerąbana sprawa. Ja bym nie ryzykował, tylko skorzystał z usług dobrego mechanika. Wiem ile zdrowia mnie kosztowało zdemontowanie części, a na schematy bez praktyki w tym silniku nie ma co liczyć. Na szczęście, robiłem to w warsztacie u kolegi - mechanika i bez jego pomocy wiele rzeczy bym zrobił źle. U mnie zeszło nad tym tydzień - 1dzień rozbiórka, 2 dni pompa na sprawdzeniu i wymianie łożyska, 3 dni czekanie na części i uszczelkę (dobierać po numerach na zębatkach), przy okazji wymieniłem łozysko na klimie i zregenerowałem alternator (warto). Do odkręcania piasty - rolki metalowo-gumowej z wału na pewno są potrzebne 2 osoby, jak i przy ustawianiu pompy -wymagany przyrząd zegarowy wkręcany w jej głowiczke...
Szczerze powiedziawszy, nigdy nie chcaiłbym przerabiać tego ponownie. Przeciętny koszt wymiany rozrządu u fachowca to 400 - 600 zł i bez wahania bym tyle wydał, aby później otwierając maske nie przypominać sobie "geniuszu" konstruktorów tego silnika |