Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-01-16 15:23:48 Od maja 2006 wymieniłem już wszystko co się psuje za ok.4 300 zł. Sam nie wiem co jest lepsze. Wymieniałem bo musiałem ale czy to ma sens ? kto przy sprzedaży mi za to zwróci ???? Czy teraz już będę Esperakiem aż do 2012 r. - bo tyle trzeba, aby części które wymieniłem przy mojej jeździe znowu zaczęły się sypać - przez 5 lat zrobię około 50 tys. kilometrów, w tym czasie wymienię tylko tłumik końcowy (2 razy) 5 razy wymienię olej, pompa paliwa wymieniona była 2 lata temu wraz ze wszystkimi płynami i filtrami, sprzęgło sprawdzane wytrzyma jeszcze z 80 tys. km przy mojej jeździe ) Blachy wytrzymają do 2012 jestem pewny, gdyż albowiem radzę sobie z tym na bieżąco i wiem co mówiem (jak dbasz tak masz)
1. Pytanie: jeździć moim Espero do 2012 roku ? czy też robić komuś prezent i sprzedać je za 5 tys. zł ?????? Od maja 2006 r. wymieniłem: - reaktywacja klimy 1.200 zł (to była fanaberia) - wymiana uszczelki pod głowicą, a przy okazji pasek rozrządu, napinacz, pompa wody, wszystkie paski klinowe na nowe, nowy termostat, renowacja altermatora - 1.500 zł.(to była konieczność) - nowe opony Kleber Heksa coś HP 800 zł (konieczność) - ostatnio wymiana tłumika końcowego 120 zł. (konieczność) - wymiana swożni wahacza i przy okazji wymiana sprężyn tylnych (75 zł +160 zł i robocizna za całość 80 ZŁ)(konieczność) - wszytkie przełączniki podnoszenia szyb (około 200 zł - fanaberia bo ostatnio staniały) Razem coś koło 4.300 zł. Espero posiadam od początku 2003 r. (4 latka !!!) kupiłem od I właściciela który kupił go w salonie (okazał się fakturą i książką serwisową na swoje nazwisko) auto ma 139 tys. km pewnego przebiegu (pełne wyposażenie silnik 2,0 rok 1996 - grudzień INSTALACJĘ GAZOWĄ ZAŁOŻYŁEM W 2003 R.) wszystko w co wyposażono ten pojazd - działa bardzo dobrze i niezawodnie codziennie zawozi mnie autko do pracy i wiem że nie będzie niespodzianki, że na przykład nie dojadę z winy autka, więc po co sprzedawać, ale z drugiej strony mam trochę zbędnej gotówki i za 18 tys. zł. mógłbym coś teraz kupić nawet bez sprzedaży Espero tylko po co ? Ale z drugiej strony do 2012 roku nim jeździć i wyglądać w nim z siwą brodą jak jakiś Antoni Macierewicz!!? 2. Pytanie : ile teraz bym wziął za swojego - po udokumentowaniu wymiany części jak wyżej (mam faktury) (5 tysięcy ????) ? SZTO DZIEŁAT REBIATA WOT ETA WOPROS ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2007-01-17 03:03:16 ] |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-01-16 15:54:03
Dzięki Qbaj za słowa otuchy. Jak mi odpowiadałeś to ja w między czasie edytowałem mój post i dodałem, że mam 18 tys. zł na zbyciu i dlatego mam takie dylematy. W kwietniu 2006 r. miałem propozycję od właściciela komisu że kupię VW Passata 1,8 Turbo z sekwencją gazu za 24 tys. zł i wówczas w rozliczeniu mi dawał 6,7 tys. zł. za Espero (fakt nie wiedział że klima nie działała ale jak by sprawdził to 6 tys. by mi dal a ja głupiii go wyśmiałem ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-01-16 18:49:56
Popieram w całej rozciągłości ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-01-16 21:31:07
Sprzedawaj!!! I kupuj młodszego VW!!! ![]() Pozdr. P. P.S. Tylko daj znać, jak będziesz sprzedawał esperaka za 5 tzł, bo żonka wybiera się na prawko... ![]() ![]() ![]() |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2007-01-16 22:14:44 Jestem PRZED podobnym dylematem ![]() |
![]() JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2007-01-16 22:43:52 Pociesze cie ze nie jestes sam,
w zeszłym tygodniu zmieniłem wszystkie amorkisprezyny+górne mocowania+odboje i osłony, tylne tuleje na wachaczach i poduszke silnika tyna a czeka mnie jeszcze tarcze, klocki, uszczelka pod głowica, rozrząd kpl. i tuleje w tylnej belce Och%*&*%%*&c idzie bo auto mna dopiero 92tyś |
![]() JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2007-01-16 22:47:13 Byłbym zapomniał czeka mnie jeszce jebany wewnetrzny przegób ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2007-01-16 23:55:45 Ja w swój regularnie wkładam profilaktycznie co nieco miesięcznie bo mi się odlicza vat i podatek (używam go w swojej jednosobowej firmie), robię to dlatego że:
1. Potrzebne mi stałe koszty, ale nie za duże, a najdroższa naprawa Espero jaką miałem w 3 letniej historii to była naprawa klimy za niecałe 1000zł. 2. Potrzebne mi auto w które w każdej chwili mogę wsiąść i zrobić ponad 1000km za granicą albo odpalić bez zająknięcia po kilkudniowym mrozie, a Espero ma tą zaletę że w drodze się raczej nie psuje, a jak w pojawi się straszna awaria w stylu nie do końca chowającej się anteny, albo wolno chodzącej szyby, to zawsze dałem radę dojechać z tym do domu ![]() W sumie więc naprawdę nie ma co narzekać że włożyłeś w niego 4 tys., bo z ekonomicznego punktu widzenia i tak jesteś do przodu (inne auta kosztują drożej, psują się częściej, a nowe i drogie tracą sporo na wartości i szkoda ich na nasze dziurawe jeszcze drogi). Najgorsze że na rynku nie widzę auta które mogłoby zastąpić mi Esperaka (czyli tanie w zakupie i utrzymaniu, ładne, małoawaryjne, dobrze wyposażone, duże i bezpieczne, no i popularne bo kolekcjonerem nie warto być), ale za jakiś rok albo dwa trzeba by je zmienić, bo nawet Espero jak ma kilkanaście lat to zwiększa się prawdopodobieństwo że w końcu zacznie się psuć częściej... |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-01-18 09:20:05
Pyrek,to dlaczego ty nie kupiłeś VW tylko toyotę. ![]() ![]() ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-01-18 09:26:40 Mi hamulce starczyły na jeden rok, teraz kupiłem nowy komplet... Trochę za szybko przez zapieczone hamulce, ale fakt jest faktem ![]() więc bez nerwów ![]() Głowicę muszę poprawiać drugi raz po robieniu w październiku... Kasa leci ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-01-18 11:38:53
![]() ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-01-18 12:29:27
It łos dżołk, maj friend.... ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-01-18 12:34:56
Ma pan poważne luki w pisowni.Nie pisze się dżołk,tylko dziok ![]() ![]() ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-01-18 16:02:59
To nie luka w pisowni - ja się po prostu nie porozumiewam w tym narzeczu... ![]() A przez Ciebie cały misterny plan poszedł w pi....., MarEsp20 nie kupi VW i nie sprzeda mi esperaka za 5 tzł... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-01-18 19:02:16
Pyrekcb mogę juz dziś ci sprzedać za obiecane 5 tys. zł. bez targowania, umowę możemy spisać od razu jutro , z tym, że w umowie będzie klauzula "zapłata ceny nastąpi w dniu podpisania umowy to jest 19.01.2007 r." oraz klauzula "wydanie pojazdu nastąpi w dniu 19.01.2012 r. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |