Szczęki czy łożyska...a może coś innego ?? help........

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od dwóch dni podczas hamowania piszczy mi w kołach... ..przypomina to momentami hamowanie autobusu....raz w przednich, raz w tylnych , a czasami mam wrażenie, że wszystkie na raz!!! CO SIĘ DZIEJE??NIE WSPOMNE , ŻE MNIE TO DENERWUJE.......jak cholera.....help!!!!!!!!

mi tak piszcza zazwyczaj po przegrzaniu
i po jakims czasie przechodzi jak zedrze sie ta 'zeszklona' powloka ze szczek...

Wedlug mnie jest to efekt zakladania szczek na tzw "mlotek" Szczeki sa pokrzywione: wyjscie - trzeba kupic nowe i zakladac na wcisk.

może masz już zużyte szczęki i trą te nity którymi są mosowane okładziny do szczęki
a co do zakładania młotkiem to cos o tym wiem bo tak zakładałem i nigdy mi chamulce nie piszczą ale to też moze być problem

Witam!
mialem to samo , a powodem byly zapieczone tloczki w cylinderkach , jeden byl nawet pekniety. Najlepiej jest zalozyc nowe cylinderki i sprawdzic stan szczęk.
pozdrawiam! i zycze milej pracy

mnie też hamulce piszczały, ale tylko jak bylo wilgotno (padał deszcz), teraz jest sucho, więc problem zniknął, ale też jestem ciekaw przyczyny

moze być tez inna przyczyna.
w miejscu gdzie konstrukcja szczęki opiera się o blachę (na kazdej szczece są dwa takie punkty góra i dół).objawia się to tym że podczas chamowania szczęka się rusza a dokładnie "szarpie"
czyli ruszając się w górę i w dół w tych miejscach styku nastepuje pisk.
rozwiazanie- posmarowac te miejsca smarem - najlepiej grafitowym- tylko trzeba pamiętać aby była to delikatna warstewka , żeby smar ni edostał sie na samą powierchnię cierną bo inaczej juz po heblach

mi tez piszcza tylko ze caly czas, mam to od momentu jak robilem wszystkie chamulce, jak jade to piszcza,przychamuje i na chwile sie uspokaja, a pozniej znowu. Co to moze byc?

Jak dla mnie 3310 to poprostu nieodbijają Ci sprężynki, najlepiej nasmarować ewentualnie prysnąć WD40 w miejsca mocowania szczenek, mi to pomogło.

ja proponuje zmienić szczeki i bębny

Cytat:
2003-05-25 23:41:50, Rino3310 pisze:
mi tez piszcza tylko ze caly czas, mam to od momentu jak robilem wszystkie chamulce, jak jade to piszcza,przychamuje i na chwile sie uspokaja, a pozniej znowu. Co to moze byc?

Mi rowniez piszczy jedno koło po wymianie klocków i naprawieniu zatartego tłoczka Wymieniałes tarcze, po podejzewam ze sa troche krzywe i w tym problem.

co prawda tarcz nie wymienialem, i sa nie rowne, pasowalo by je ztoczyc ( ile cos takiego moze kosztowac, i gdzie sie to robi).
myslalem ze jest to przyczyna pomylenia klocków, bo je pomieszalem, ale to trwa jakis miesiac. Mozliwe zeby sie tak dlugo docieraly?.

serKlakier o jakich sprezynkach mowisz?

pozdr.

W sumie staczać sie nie oplaca. Lepiej kupic nowe bo sa naprawde tanie. Mozesz np. kupic tarcze Brembo w InterCars koszt to tylko 40zł na przód. A normalne to chyba jeszcze tansze.
Raczej klocki trudno pomylić po prostu kupiles klocki na przod i pasują.
Kolega zaproponował mi aby dotrzec tak klocki...Przod jechac z jakies 20km/h wcisnac lekko pedał hamulca jednoczesnie z gazem i jechac przez pewnien czas. A tył zaciagnac reczny ( tylko nie na chama ) i jechac powolutku. Kolega stwierdził ze wszystko powinno sie ułożyć. Jednak ja hamulców nie docieralem w ten sposob.

mowiac "pomylilem" mialem na mysli ze nie wlozylem klockow tam gdzie byly zanim je zdjąłem, bo nie wymienialem ich, byly w bardzo dobrym stanie. nie wiedzialem ze tarcze sa takie tanie, czy to sa jakies specjalne tarcze? te Brembo ? na jakiej ulicy jest InterCars ?

chodzi Ci o tą hurtownie z częściami ??
właśnie sam bym chciał wiedzieć...

Cytat:
2003-05-27 00:01:10, Rino3310 pisze:
mowiac "pomylilem" mialem na mysli ze nie wlozylem klockow tam gdzie byly zanim je zdjąłem, bo nie wymienialem ich, byly w bardzo dobrym stanie. nie wiedzialem ze tarcze sa takie tanie, czy to sa jakies specjalne tarcze? te Brembo ? na jakiej ulicy jest InterCars ?

inter cars jest na ulicy żmujdzkiej jadąc od ulicy 29go listopada na żmujdzkiej mijasz wiadukt kolejowy i przejeżdzasz jakies 300m po prawej jest inter cars

A te tarcze "Brembo" to one jakies specjalne sa? ma ktos cos takiego u siebie, jak to sie spisuje?

Są wykonane z lepszego materialu. Nie sa to zadne wentylowane tarcze ani nic w tym stylu. Po prostu tarcze Brembo pod model

Aha dzieki moim zdaniem jesli juz kupowac to lepsze, skoro zena zblizona.