Olej silnikowy-czy moze sie przeterminowwac????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie
czy olej silnikowy ma date waznosci do uzycia???
czy olej moze sie wogle przeterminowac???
i jak to wyglada w przypadku otawrcia banki plastikowej takiej np 5-l

pytam bo ostatnio znajomy zmienil auto z benzyny na diesla, i czyszczac garaz znalaz nowy olej silnikowy dok total quartz 7000 10w40 posyntetyk ktory jeszce z ciekawosci otworzyla jego zona ok 3 miesiency temu, nie ma na nim daty waznosci , a produkcji jest bodajze 2004 lub 2003 rok. (taka okragla podzialka ze strzalka ktorej jeden koniec pokazuje rok, a drugi miesiac)
i nie ma co z nim zrobic a jest nowy napewno,i by mi go dal,
no wasnie tylko czy z nim mozna jeszce cos zrobic,, ewentualnie po remoncie silnika, na dotarcie???)
prosze o odp..

czy nikt nie potrafi mi udzielic odp.

Obawiam sie że nikt nie ma pojęcia
Ale podejżewam ze nic nie powinno sie mu stać przez te pare latek.
Pozdrawiam.
Misio

Raczej nic mu się nie stało ale może rób takie testy na wolnossącej jednostce (dobra rada)
Pozdro

no wlasnie nie wiem czy warto (bo nawet jak turbinka nie bedzie ruszona to moze sie od tego oleju cos stac)
bo jak jusz sie zrobi silniczek to warto odzalowac te 100 zl na olej
choc ten jest dobry i troche szkoda bo za litr na allegro 30zl

sprobuje moze znalezc jakies forum z branzy,
ps. czekam na dalsze info jak ktos posiada na temat oleju

no wlasnie nie wiem czy warto (bo nawet jak turbinka nie bedzie ruszona to moze sie od tego oleju cos stac)
bo jak jusz sie zrobi silniczek to warto odzalowac te 100 zl na olej
choc ten jest dobry i troche szkoda bo za litr na allegro 30zl

sprobuje moze znalezc jakies forum z branzy,
ps. czekam na dalsze info jak ktos posiada na temat oleju

Witam z tego co pamietam, to przed kontrola ISO w mojej formie musielismy wszystkie oleje ktorych data produkcji byla wczesniejsza niz 2lata usunac z polek (po kontroli wrocil na miejsce :d ) wiec chyba jakis termin waznosci istnieje ale na chlopski rozum w oleju nie ma co sie zepsuc wiec sadze ze temu olejowi nic nie ma