MotoNews.pl

E 36-318i sciaganie auta lewo prawo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!, auto sprowadzone z niemiec, opony 205/60/15, problem polega na lekkim 'ciagnieciu' auta na nierownej drodze lewo prawo
odczuwalnym wyraznie na kierownicy.
po wizycie na stacji bmw wymieniono amortyzatory tył z sugestia zmiany rowniez przednich w nedalekiej przyszlosci/ , nie stwierdzono zadnych luzów w zawieszeniu, natomiast padla sugestia zmiany opon na 185,195.Czy zmiana opon pomoże , dla mnie to lekko dziwne, prosze o sugestie?

[ wiadomość edytowana przez: konrad42 dnia 2007-01-07 14:04:52 ]

jak była bita i ''naciągana'' to musi ściągac...

na 205 nic nie powinno ściągać, ja mam takie zimówiki i jest ok, za to na 225 już jest gożej, na nierównej drodze nosi autem po całej szerokości jezdni. Ściąganie może zleżeć o wielu czynników, zaczynając od nierównej drogi (a takich u nas nie brakuje), po źle wyważone koła, nierównomiernie starte opony, następnie źle ustawiona zbierzność kół, luzy na drążkach kierowniczych, bądz całej maglownicy (w bmw jest to dość częsta przypadłość) luzy na wahaczach, aż kończąc na złej naprawie powypadkowej samochodu. Tak więc opcji jest wiele, ja bym zaczą od tych najprostrzych czyli sprawdził bym wywarzenie kół i zbierzność.

[ wiadomość edytowana przez: daz dnia 2007-01-07 17:52:31 ]

To chyba normalne, że lekko ściąga jak jezdnia pochyła.

Ja mam w e36 coupe 235,40,17 przód i tył na koleinach maks.120km/h wiecej i rów musze podjechać na zbierzność.Kolega mi muwił że z przodu powinny być węższe np.215 i będzie lepiej.On miał 225przud+tył zmienił przód na 205 i jak po szynach.