Zapach glikolu? czyszczenie chłodnicy - czy ktoś tak robił?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Często się zdarza, że czuję zapach płynu jak stoję w korkach. Oglądałem chłodnicę, rury, blok silnika... nigdzie nie ma widocznych wycieków, a i poziom płynu jest taki sam jak przed tygodniem.
O co chodzi? Czy ktoś ma podobnie?

Na dniach będę wymieniał płyn i chcę użyć takiego cuda do czyszczenia chłodnic. Nazywa to się RADflush (są dwa pojemniki) a procedura jest taka:

Spuszcza sie płyn z zimnego silnika.

1. Pierwszy płyn, to odkamieniacz i odrdzewiacz miesza się z zimną wodą, do chłodnicy i pół godziny silnik w ruch na wysokich obrotach, ale uważać, żeby nie zagotować. Później spuszczamy gorącą mieszankę, zalewamy gorącą wodą i kolejne 5 minut silnik w ruch.

Ciekaw jestem, czy będzie już wielki wyciek , czy będę musiał tą wodę spuścić tak jak to jest w instrukcji... hehe

2. Drugi płyn, to jakieś cudo, co usunąć ma pozostałości rdzy, zneutralizować działanie etapu 1 i utworzyć warstewkę antykorozyjną.
Znowu 15 min na wysokich obrotach, spuszczamy, czekamy aż wystygnie, odkręcamy obudowę termostatu i lejemy wodę w blok aż będzie lecieć czysta z rury co do termostatu dochodzi (że niby w przeciwnym kierunku niż normalny obieg to ma być niby lepiej)

Kuniec

Wygląda na to, że sobie polepszyłem tym wynalazkiem. Parę godzin roboty.

zebys tylko chlodnicy nie musial pozniej lutowac albo wymienaic

wyczyścic mozesz zawsze układ bedzie drozniejszy.
co do wycieku to jesli ci zapach wlatuje przez nawiew nieszczelnosci szukałbym nie w chlodnicy tylko w nagrzewnicy bo to tam jest ogrzewane powietrze do kabiny. Taki wyciek moze byc tak maly ze nie zauwazysz roznicy w ilosci plynu nawet 100 ml na kilka miechów i w dodatku wystepuje tylko wtedy jak bedzie wyzsze cisnienie w ukladzie.

Rick_3, czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o nagrzewnicy? Gdzie tego szukać, jak sprawdzić, czy to to i czy można to naprawić, czy mam już szukać nowej?

Dzięki za odpowiedz, pozdrawiam

Do nagrzewnicy mozna sie dostac od przedziału pasarzerskiego ale niestety trzeba demontowac dekske rozdzielczą
najlepiej jak skorzystasz z wyszukiwarki

oto jeden z nich np: ten LINK