Tuleje metalowo gumowe pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wybić stare tuleje metalowo gumowe w wachaczu przednim. Prosze o pomoc.

ciezki orzeszek najpierw to bym to popsikal wd tak 4razy a puzniej dopiero pretem albo cztms takim prubowal to wybic

dzis robiłem tylne tuleje, co za gówno, 8 godzin to zajeło, nie dało sie wsadzic nowej tulejki, ciagle metal sie wrzynał w plastki, zamiennik był chyba tak zrobiony ze był wiekszy nic otwór w jaki miał wejsc ;/
a srubę ( 18 - co za pomysł zeby taki rozmiar dac ??? jezdziłem po sklepach i dopier w 3 mieli ) to nie wiem jak przykręcili ze z godzine poswieciłem na jej odkrecenie na 10 róznych sposóbów, ani rusz, az zaparłem sie nogami o deski w kanale i jakims cudem poszła, ojciec wisiał całym ciałem na kluczu i ani rusz
wkurzyłem sie dzis maxymalnie bo cały dzien w kanale ( nie liczac 2 wyjazdów do sklepów itd ) poswieciłęm razem z ojcem na jakas głupote ;/

sciskasz imadlem ten rant az sie pozadnie wygnie pozniej bijesz mlotkiem od drugiej str w ten rant mam nadzieje ze umiesz sobie to wyobrazic ;] no tak wypal lub wytni przedtem gumy

[ wiadomość edytowana przez: Matys318 dnia 2007-01-05 21:58:00 ]

Palnik w ruch i po problemie

Cytat:
2007-01-05 21:37:18, michal1987 pisze:
dzis robiłem tylne tuleje, co za gówno, 8 godzin to zajeło, nie dało sie wsadzic nowej tulejki, ciagle metal sie wrzynał w plastki, zamiennik był chyba tak zrobiony ze był wiekszy nic otwór w jaki miał wejsc ;/ a srubę ( 18 - co za pomysł zeby taki rozmiar dac ??? jezdziłem po sklepach i dopier w 3 mieli ) to nie wiem jak przykręcili ze z godzine poswieciłem na jej odkrecenie na 10 róznych sposóbów, ani rusz, az zaparłem sie nogami o deski w kanale i jakims cudem poszła, ojciec wisiał całym ciałem na kluczu i ani rusz wkurzyłem sie dzis maxymalnie bo cały dzien w kanale ( nie liczac 2 wyjazdów do sklepów itd ) poswieciłęm razem z ojcem na jakas głupote ;/

powiedz to tym, którzy się burzą że mechanik bierze za wymianę tulei 30 czy 40zł

Wiec tak... o ile nie sa całkowicie zerwane to bierzemy palniki wypalamy gume ! sposób1- przepilować brzeszczotem ale bardzo ostrożnie i nie za głęboko po czym powinny sie zluzować i delikatnie wybijamy za pomocą przecinaka
Sposób2. Dorabiamy zaślepki(kólka zblachy) i dospawujemy je do tych starych tulei które pozostały w wachaczu, dobrze podpieramy i wybijamy jak najgrubszym wybijakiem.
Tulejki najlepiej oryginał lub lemfordera, zadne tanie podróbki gdyzpotrafią zerwac sie po 10tkm Sie wie bo sie robiło

Hie, hie a ja dorobiłem sobie specjalne sworznie. Po wyciśnięciu środka tulei na imadle, wkładam tegoż sworznia i lekko spawam z narożnikiem tulejki.
Po czym nie za duży zamach młotkiem i tuleja wyciągnięta.
Czas wyjęcia obu i włożenie nowych na imadle to około 10 min.

No i macie przykład Thomasab że nie o siłę mięśni tu chodzi tylko mózgu 10 min to właśnie dobry czas na wymianę tulei.