| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-12-07 17:08:47 Witaj
Sprawdz czy ECU nie pokazuje jakis bledow. Czy objawy wystepuja na Pb czy na LPG??? Jaka masz instal LPG??? Sprawdzales stan Kondensatorow ECU?? Jesli Tylko na Pb to moze wtryskiwacze ci sie troszke poprzycieraly. mozesz wykrecic listwe z wtryskami i sprawdzic czy wszystkie wtryski rozpylaja ladnie.(Musisz miec zwinne raczki do przytrzymania 4 wtryskiwaczy i kogos poprosic o rozruch silnika) Jesli na obu paliwach to cos z zaplonem. Opisz dokladniej na czym odpalasz czy na LPG czy Pb |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-12-07 18:16:24 ja bym zrobił na początek tak: pojezdzij trochę zeby się rozgrzał do normalnej temp pracy i zaparkuj na równej powierzchni, koła na wprost luz i hamulec ręczny zaciągnięty silnik gasisz. Odłączasz na chwilę akumulator, podłaczasz po ok 1 minucie i odpalasz silnik, przypominam że wszystkie urządzenia muszą być powyłączane. nie dotykasz pedału gazu przez ok 12 minut. po tym czasie gasisz iu odpalasz po chwili i ruszasz w drogę. Jeżeli będzie ok to znaczy że komp wymagał adaptacji i to był problem. |
gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2006-12-08 17:16:35 nie to jest reset
i zeby sobie posutawial, wszystko , np, ssanie, dawki paliwa, itd. masz to samo co ja tez czasem, wariuje, ty mu buta, a on w tył i w przód, po chwili zlapie obroty i idzie jak z procy, kilka osob, robilo kiedys cos tam z kompem i niby to pomogło??? a pompa, moze sie przyciera pompa,,,,ale gaz ja tez z tego powodu chwilowo nie jezdze |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-12-08 17:45:32 Jesli posiadasz sekwencje to sterowanie wtryskow gazowych masz za pomoca komputerka do gazu a on bierze sygnal z sondy lambada tak jak i benzyna. Moze sonda ci nawala
Co do ECU to wylane kondensatory moga objawiac sie roznie. Ogolnie to samochod wariuje. U mnie przy padnietych kondensatorach zapalal ok i 3min bylo ok pozniej dusil sie dlawil a jak zgasilem lub przelaczylem na lpg to ponownie juz nie zapalil dopiero po kilku godzinach. Na drugim ECU objaw byl taki ze krokowy mi nie dzialal poniewaz elektrolit z kondesatoryw pociekl i wypalil mi sciezki. Uszkodzone ecu czesto wywala blad za bledem chociaz ich nie ma. Kondensatory lubia sie wylewac w rocznikach 93 w dol. nawet jesli wygladaja zewnetrznie dobrze to i tak je wymien bo to kosz tylko 2 piwek a mozesz zaoszczedzic wiecej. Sprawdzales bledy ECU?? [ wiadomość edytowana przez: karol208 dnia 2006-12-08 17:50:21 ] |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-12-08 18:29:00
Testowałem ja i każdy serwis hyundaia postępuje wg trej procedury przy każdej zmianie w silniku typu remonty, przepustnica itd. Pozatym posprawdzaj czy nic się nie poodłączało przy silniku, żadne czujniki albo coś. |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-12-08 22:54:15
Tez bylem w serwisie i ledwo dojechalem do nich sprawdzili mi bledy i niby nie bylo zadnych wzieli 80zl i wsiadlem i ledwo wrocilem do domu. Niewiem jak w S-coupe ale ja sam sprawdzam bledy za pomoca diody |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-12-11 16:49:29 sprawdź lampą stroboskopową ustawienie zapłonu. Co do sondy lambda to jak u mnie padła to kompletnie w zachowanu auta nie sżło tego poznać, cały czas jechał w miarę tak samo czyli dobrze a napewno nie było by tak że zacznie palić na 3 gary. Lambda powinna mieć przebiegi sinusoidalne i jej napięcie powinno się zmieniać między 0a1V |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-12-11 17:13:18 wejdz na strone Krzyzaka http://mitsubishifan.webpark.pl/
i kliknij na temat Kondensatory w ECU tam masz zamienniki do Ecu z galanta ja mam w sonacie taki sam sadze ze u ciebie wiele sie nie rozni Dokladnie po puszczeniu pedalu gazu powinno byc 0V zakres powinien być ~0.25-0.75 na wolnych (i wahać góra-dół) a podczas otwartej przepustnicy ( pedał w podłogę) ok. 0.90-0.98 V Mierzyc napiecie sondy mozesz tylko miernikiem wskazowkowym bo cyfrowy nie wylapie bo zmiany nastepuja szybko |