O co w tym chodzi (LPF i HPF) ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Uhm a dokladnie low-pass-filter, np.

Carpower HPB-1502 ma:
Low-pass 40-300Hz, 6dB/oct.

Blaupunkt GTA2 ma:
Filtr dolnoprzepustowy 50 - 250 Hz (12dB/oktawa)

A teraz pytanie, Carpower ma szerszy zakres regulacji, bo az od 40-300hz, tylko nie wiem o co chodzi z tym 6db/oct (Carpower) i 12db/oct (Blaupunkt) czym to sie rozni <: ?

Chodzi o nachylenie charakterystyki tlumiacej filtra. W duuuzym skrocie powiem ze dla suba powinno byc min.18db/oct a zestaw przedni moze byc od 12db/oct
a do poczytania KLIK to takie podstawy - poszukaj na necie duzo tego jest.

Czyli upraszczajac, im wiecej db/oct tym lepiej ?
------
Doczytalem w linku ktory mi podales o co chodzi, dzieki za pomoc a teraz mam pytanie co do wymienionych 2 wzmacniaczy, mam Blaupunkta ale chce go zmienic na Carpower, uzywal bym go do subwoofera na STX GDN 32/300/4 SS, pytanie nie dotyczy mocy tylko ktory filtr spisal by sie lepiej, tj zagral nizej etc

[ wiadomość edytowana przez: Assmen dnia 2007-01-11 14:10:58 ]

[ wiadomość edytowana przez: Assmen dnia 2007-01-11 14:11:18 ]

no nie jest tak do konca ze im wiecej db/oct to lepiej, zwlaszcza w przypadku zwrotnicy rozdzielajacej tweetery i 16stki przykladowo.
18db/oct do suba na sluzyc temu zeby zwrotnica przenosila jak najwiecej sygnalu do granicy na jaka ja ustawiles i jak najmniej poza ta granica. w zwrotnicy 6db/oct ktora ustawisz hm... dajmy na to na 80Hz dzwieki ok 120Hz i wyzsze beda jeszcze dobrze slyszane wiec sluchajac zestawu bedziesz mogl powiedziec "na ucho" gdzie jest sub a tak byc nie powinno.
Carpowera moge Ci polecic - dobry wzmak jak za taka kase. Do stosowania glownie przy subach - przy zestawach przednich obcina i znieksztalca wysokie tony.
Najlepiej jakbys zastosowal wzrotnice juz na kablach RCA idacych do wzmaka. Koszt takiej na allegro ok 70zl chociaz da sie kupic taniej.
Naturalnie mozesz zbudowac prosta zwrotnice ktora wlozysz do wzmaka - proponuje 12db/oct + 6db/oct ze wzmaka powinno byc ok.
Mozesz tez kupic takie z Allegro chociaz warto by zobaczyc co w nich tam siedzi, ew. kupic taka bez obudowy.
Pozdrawiam
Kamyk