POMOCY - musze założyć firmę na zaliczenie przedmiotu....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pomocy
na jutro musze mieć wypełnione wszystkie druki a nie mam pojęcia gdzie i co i jak i od czego zacząć !!!

mam założyć fikcyjnie przedsiębiorstwo nie ważne jakie - spółkę cywilną (chyba najłatwiej)

musze znaleźć i wypełnic druki
- na NIP
- VAT-R (cokolwiek to jest)
- konto baknowe
- PIP (panstwo inspekcja pracy - nie wiem co to ma być)
- ZUS

dla mnie czarna magia
może ktoś miał z tym do czynienia i zechce pomóc
proszę

szybko Ci się przypomniało

najszybciej i najłatwiej założysz jednoosobową działalność gospodarczą

Cytat:
2007-01-07 20:37:29, slawas1 pisze:
szybko Ci się przypomniało najszybciej i najłatwiej założysz jednoosobową działalność gospodarczą

możesz na gadu wejść

tak jest 1-no osobowa

pip po co ?????
po co vat ?
jak konioeczne to vat r
a napewno trzeba ...:
1 urzad miejski
2 Główny Urząd Statystyczny
3 ZUS
4Bank (o ile vat to trzeba konto gospodarcze) - jak nie vat to upierać sie na osobistym !!!)
5 U S
a w miedzy czasie "( nie pamietam jak to było)" to trzeba pieczatke ( przed bankiem bo nie załozysz konta gospodarczego
to tyle ????

Nie wiem juz jak to było ale w trakcie tzw roku podatkowego moze byc problem z "wskoczeniem" na vat.
Tak czy inaczej wypelnia sie druk var-r i wnosi oplate 152zł
A tak to jak juz pisał kol. Le-mar.
1. UM i tam zalatwiasz wpis do ewidencji tak zwany 100zł zwykle.
Jak odesla to do pkt2.
2. GUS - tu dostaniesz nr regon 0zł.
3. ZUS to tez
4. bank ale to sie nie "pali" juz tak bo zus placisz do 10 nastepnego miesiaca, 20 dochodowy a vat jesli placisz to co 25/

mi nie chcieli w skarbowce sprawy vatu ruszyć bez pisma z banku , że mam koto gospodarcze
ponadto pierwsza działalnośćbynajmniej w ZG jest darmowa w urzedzie miejskim - dodatkowo teraz ok 200 zł zus zamiast 800(grrrrrrrrrrr)
aha co do vatu w trakcie tzw roku podatkowego to ja zakładałem firme (pierwszą i jedyną jak dotąd) w prima aprilis (1 kwi) to nie było problemu zacząć od vatowskiej
ale inaczej moze być z przeskoczeniem z " nievatu" na vat

niema problemu ja po trzech miesiacach przeszedlem na vat tylko ze niewolno przekroczyc progu przed przejsciem

Stary - dużo takich podpowiedzi jest na necie.

Przykładowy link:
http://www.sciaga.pl/tekst/35636-36-krok_po_kroku_jak_zalozyc_dzialalnosc_gospodarcza

Pozdrawiam
Peter

a ja potrzebuje schemat organizacyjny jakiejkolwiek firmy
jak działa ska bierze towar gdzie sprzedaje itd]
WSZYSTKO TEŻ FIKCYJNE_
mozę ktoś ma na dysku stare pierdołki i mi prześle