MotoNews.pl

Czy częsta zmiana marki oleju negatywnie wpływa na silnik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
jesli po kazdych przejechanych 10 000 km zmiana za kazdym razem na inna marke oleju półsyntetycznego jest szkodliwa dla silnika lub innych częsci??

Nie jest szkodliwa, ale musisz pamietac by oleje spelnialy wszystkie normy zalecane przez producenta. Przede wszystkim gestosc i lepkosc

Cytat:
2007-06-05 20:31:15, kws pisze:
Nie jest szkodliwa, ale musisz pamietac by oleje spelnialy wszystkie normy zalecane przez producenta. Przede wszystkim gestosc i lepkosc

niezupełnie się zgodzę z Kolegą, wg mnie dotyczy to tylko olejów popularnych marek o niezbyt wyszukanych parametrach

od wielu lat stosowałem oleje ELF i Motul do motocykli (nota bene uważam je za najlepsze), zauważyłem że te oleje nie mieszają się dobrze ze wszystkimi, dlatego pozostałości w silniku starego oleju pewnie wymagałyby przepłukania tym nowym olejem i dopiero wymiany na nowy, co jednak jest dosyć kosztowne licząc conajmniej 50zł za litr

Fakt musze przyznac Jarkowi racje, bo dopadla mnie skleroza, Jak zmienialem olej z blizej nie okreslonego to faktycznie byl zalany olej i zmieniony filtr i po okolo 200 km zmiana znowu. Takze sory za niepelne info