Czujnik temperatury silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

przeczytalem post sawmaster'a o przegrzaniu silnika, w moim
nie słyszałem, a jeszcze mam słuch ,by kiedykolwiek włączył się wentylator, mamy identyczne silniki.......
wskazówka temperatury się rusza-działa, to by znaczyło że jest ok, ale zawsze mnie to zastanawiało ,
a dzis właśnie mój esik minął
200.000 ,czy czujnik jest mocowany na dole chłodnicy?
plis o wskazanie gdzie jest to cudeńko
dzięki

jaki silnik ? Najczesciej czujnik jest w obudowie termostatu

silnik benz 1.3 94r
a aaaa termostat jest przy bloku silnika

w glowicy pod termostatem zaraz.. ale wentylator zalacza inny czujnik niz ten od wskaznika.. ale nie martw sie, ja tez mam 1.3 i wentylator wlacza sie dopiero doslownie na 1mm przed czerwonym polem.. btw. jak stoisz gdzies w korku etc to czesto go nie slychac.

, no właśnie w lato czasem dawałem ogrzewanie na full i okna z dachem open
trochę głośny ten mój ścigant z tąd brak odsłuchu włączonego wentylatora, ale wskazówka chyba ani razu nie podeszła blisko czerwonego pola

np w EFI jest tak:
1. Czujnik do wskażnika jest blisko termostatu
2. Czujnik do wentylatora jest na kolektorze dolotowym
3. Czujnik do komputera jest z tyłu silnika blisko filtra oleju
Dodam, że te wskaźniki nie są połączone kablami. Wskaźnik w kabienie może źle wskazywać (walnięty czujnik lub sam wskaźnik). Tak więk, jeśli włącza się co jakiś czas wentylator, a płyn chłodzący nie nadyma się zbiornika, to powinno być ok.

Dzięki wszystkim

a jak sprawdzic czy czujnik jest zwalony?

A ja u siebie mam chyba zepsuty czujnik ten od pokazywania temperatury ne desce bo wentyl włącza mi sie kiedy wskazówka jest miedzy R i M a nie blisko czerwonego pola. Na desce mam napisane NORM. Też tak macie?

Cytat:
2007-01-02 21:26:51, RysiekLBN pisze:
a jak sprawdzic czy czujnik jest zwalony?

jeśli ten od wskażnika to tak: zwierasz kable od wskaźnika i wskazówka powinna pójść na max. Można także zmierzyć rezystancję czujnika w różnych temperaturach (podaje je ksiazka).
odpinasz czujnik i wskazówka powinna spaść do zera (jeśli nie spadnie, to masz zwalony wskażnik, albo zwarcie w instalacji).

witam,
mam do was pytanko, wczoraj wymienilem moje zegary na białe z obrotomierzem oczywiście (1.3CL), ale dziś zauważyłem że wskazówka czujnika temeratury ledwo dochodzi do literki N i włącza się wentylator ( w starych zegarach włączał się na literce R) "NORMAL"
powiedzcie co może być przyczyną? jak dokładnie sprawdzić ten czujnik ? czy te kabelki wychodzą gdzieś na wierzch od wskaźnika żebym je zwarł, czy muszę znów wyciągać licznik żeby to sprawdzić?
POMÓZCIE

włączanie wentylatora zależy od czujnika koło chłodnicy, na wężu. Wskaźniki na desce od innego czujnika temperatury, a jak zmieniałeś zegary na białe to może trzeba po prostu wskazówkę ustawić.

zmieniłem cały licznik z obrotomierzem na orginalny z białymi tarczami myślisz że trzeba wskazówke przestawiać ja wogóle nie dotykałem tych wskazówek

JESTEŚCIE ??
powiedzcie jak przestawić chodziaż tą wskazókę normalnie ja wyciągnąćna żywca do góry ?? czy jest jakiś inny sposób??

Jak nie dotykałeś wskazówki, to na razie nie dotykaj. A wyciąga się ją tak, po prostu, do góry.

Stawiam na czujnik temperatury, odpowiedzialny za wskazania.

wiem że bedzie to bezsensowne pytanie ale w którym miejscu jest ten czujnik temperatury w silniku 1.3??

Pytaj Fryszarda

pomożeci ktore kabelki zewrzec zeby sparwdzic wskaznik od temp w liczniku, do czujnika idzie tylko jeden kabelek z czym go zewrzec zeby wskazał max POMOCY

czy od przegrzania silnika może zepsuć się czujnik temp silnika do komputera? Jak tak to jak to się objawia i czy kod błędów pokaże źle działający ten czujnik?

Cytat:
2007-01-10 18:43:08, sawmaster pisze:
czy od przegrzania silnika może zepsuć się czujnik temp silnika do komputera?

raczej nie.