Fiat X1/9 DALLARA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak sobie przeglądałem net i trafiłem na ten model zawsze myślałem że te wszystkie wyścigowe iksy to technologia home made a tu tymczasem okazuje się że nawet homologacje miał, czy ktoś wie coś więcej apropo silnika ja tyle że to 1.3 16v 192ps , wtrysk mechaniczny straszna wyduma głowica wygląda jakby ją ktoś w szopie zrobił x1/9 dallara aha jeszcze znalazłem na necie że plasiki do budowy można zamówić sobie za 2700 baksów, ale pewnie Bertonex będzie w stanie to załatwić bo słyszałem że coś tam ma na x tylko nie wiem czy do abarth prototipo czy do dallary.

do dallary kit-a ma chyba tez guy moerenhout
dallara to byl inzynier budujacy rozne wyscigowe auta, miedzy innymi zabral sie za x19, byla tez wersja 1600 16v

u mnie po osiedlu jezdzi to to zolte, mialem okazje przyjzec sie temu z bliska, nastepnym razem porobie fotki

[ wiadomość edytowana przez: bartong44 dnia 2006-02-25 18:27:15 ]

zolta dallara?? chyba jednak nie

no moze bez oznaczenia DALLARA

poprostu jakis x1-9, dallara nie wystepuje prawie w przyrodzie nie dziwie sie w sumie, jak sie popatrzy na liste startow tego auta to ten wynalazek konczyl jeden na 10 wyscigow chyba troche przekombinowali... 190 koni z 1300 moment przy 7500 sypal sie strasznie... ale za styl i wyglad ma 11na10 u mnie prawdziwy Xfighter.

ja mam parę gratów do prototipo niestety zabrakło kasy na dalszą budowę !!! została pancerna karoseria ,silnik abarth i,skrzynia od lanci dedry turbo ze szperą i parę dorobionych plastików .Dallara jest fajna ale karoseria tylko silnik do niczego we włoszech w autocrosie jest parę aut ,ale silniki są 1300 z motocykli wejdź na stronę www.autocros.it to znajdziesz parę filmików fajnie się kręcą te motory po 15 tyś obr .

Panowie czy mi się zdaje czy tu pisze że były wersje 1425cc turbo o mocy 360ps i wadze ok 650kg??? Jeśli tak to ja nie mam pytań.dallara

Zgadza się kaza-to coś było na bazie silnika 1.4 DOHC. Fiat 131 w wydaniu Abartha z tej samej pojemności miał taką samą moc-widać te silniki przekładali do różnych cudeniek i testowali na torach. Oczywiście silnik był doładowany (i to mocno )

Kurcze począwszy od lat 60ych kończąc na 80ych to była era prawdziwych samochodów i potworów, zauważyliście że wtedy każdy samochód miał indywidualny styl każdy był osobliwy, nie to co teraz w cholere tego chłamu a każdy taki sam, szkoda że nie urodziłem się 20 lat wcześniej ale może też dzieki temu można tak docenić te wozy które kiedyś robili, ta dallara to moja nowa miłość

Ktos pisal (Kaza?) ze nie wiedzial ze X1/9 mial homologacje.. Od kiedy sie pojawil byl idealnym samochodem na tory, mial homologacje w wersji 1300 i pozniej 1500 w grupie 3 (samochody dwumiejscowe seryjne czyli dzisiejsze N-GT). Automatycznie mozna tez bylo zbudowac wg specyfikacji gr 4. A gr 5 w ktorej byla ta dallara to bylo cos jak dzisiejsze H, homologowana buda (sam ksztalt) + blok silnika a reszta wolna amerykanka. Stad taki potworek powstal.

X1/9 jezdzi tez w GSMP ale wiem ze w przyszlym roku moze go zabraknac.

zobaczcie tez ten link

to że idealny do sportu to jest fakt centralny silnik lekki zwrotny z homologacją chodziło mi o to że 1.3 i 1.5 miały to przypuszczałem ale myślałem zawsze że dallara to taki wynalazek domorosły a tu nagle wyczytałem że dallara tym bardziej była homologowana bardzo mnie zainteresował ten pojazd.

Widze że zajawiłeś się na x 1/9 mam adres jak chcesz do warszawy gość chciał sprzedać za 1000 zł budę bez papierów ,Godula ma też całego x z silnikiem 2,0 z 2 weberami i chciał się go pozbyć za 6000 zł papiery są problemem tylko !!!

No x zawsze mi i ojcu bardzo się podobał ale może kiedyś zbierze się kasa aby wybudować replike takiej dallary z silnikiem np cromy turbo albo dedry zobaczymy, bez papierów to też znowu troche kicha bo jak to rejestrować.

mi się bardziej abarth podobał niestety brak kasy lancie 2 niedokończone x1/9 rozgrzebany, szukam sponsora a ten x od Goduli jest fajny i miał kiedyś papier, tylko z spadkobiercami się dogadać nie można !!! Goduli już zalega 7 lat na podwórku !!!

W Częstochowie stoi jeden x u blacharza. Gość to niezły rzeźbiarz. Bierze się za same takie wynalazki. Miał niby robic go dla siebie...więc pewnie jeszcze stoi na placu pod chmurką

Kiedyś na necie znalazłem takiego Xa X

No i TUTAJ jest też kilka x 1/9 napędzanych silnikami od ścigawek.

[ wiadomość edytowana przez: N_I_T_R_O dnia 2006-03-02 01:00:28 ]

Kompletnie nie jestem w temacie wiec sie nie smiejcie z tych pytan
Jak jest z dostepnoscia x 1/9? Da sie go wogole dorwac czy to raczej rarytas? W razie odbudowy czesci sa w miare dostepne (pl lub zagraniczne stronki internetowe czy cos)? Ma jakies czesci wspolne z innymi fiatami? Mowie o zwyklym, nie o dallarze.
w temacie x1/9 jestem zielony wiec pytam.
Pozdrawiam

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=88493198

Dla leniwych

Cytat:
2006-03-02 09:00:12, schab pisze:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=88493198

zajzalem na allegro 2 min po napisaniu postu
wczesnie bylo:]