Regulacja reflektorów (elektr)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Przeglądałem różne posty związane z regulacją reflektorów i nie natknąłem się na sterowaniu indukcyjnym. W moim essim MKV r.92 instalacja jakby jest. Wtyczki przy lampach 3 piny regulator w kabinie jest. Zakupiłem na szrocie dwa silniki do tego modelu podłączam i echo. Silniki ani nie drgną. Zaczynam rozbierać pokrętło i okazało się, że nie ma tam żadnego potencjometru, tylko cewka z ruchomym rdzeniem. Nie chce mi się wierzyć, że oba silniki są uszkodzone. Na jednym z forum znalazłem schemat sterowania ale na potencjometr. Czy ma ktoś schemat takiego sterowania, ewentualnie gdzie szukać uszkodzenia.

To nie jest cewka, to jest potencjometr (pewnie drutowy) i pewnie jakis majsterkowicz ułamał slizgacz.

Trochę naprawiam TV i wiem jak wygląda potencjometr a jak cewka. W moim są tylko dwa wyprowadzenia a w potencjometrze powinny być 3. Po rozebraniu tego regulatora w środku jest ruchomy rdzeń ferrytowy, który wchodzi w cewkę w zależności od położenia pokrętła.

do zlaczki regulatora dochodzi bialy kabelek z czerwonym paskiem... sprawdz czy masz w nim plusa (12v)