Brak swiatła oswietlajacego wnetrze samochodu :/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chcialem przywitac wszystkich forumowiczow w moim pierwszym poscie :] wiec Witam

a teraz odnosnie mojego problemu :/

a wiec chodzi mi o swiatlo ktore jest w suficie... wymienilem zarowke na nowa jednak nie swieci :/ zero reakcji ... moje pytanie brzmi w czym moze byc problem? gdzie mam szukac zrodla problemu? z gory dziex za wszystkie rady :]

pozdrawiam

sprawdz krancowki w drzwiach . . takie male cycuszki . . chowajace sie i wysuwajace . . zamontowane sa przy zawiasach drzwi . .

tak ale to swiatlo nie dziala nawet po przelaczeniu przelacznika przy swietle ;/ tak jakby nie wiem prad w ogole tam nie dochodzil albo cos ... bo przy tym swietle jest przelacznik na trzy pozycje jedna na wylaczanie zupelnie jedno na wlaczenie jedynie gdy drzwi sie otwiera a trzecia pozycja wlaczenie niezaleznie czy drzwi sa otware czy tez nie ...

ma ktos moze jakis pomysl jeszcze? :)

trzeba mierniczek odpalic i namierzyc czy niedochodzi + czy - i wtedy ewentualnie bawic sie dalej
przyokazji sprawdz bezpiecznik

A zegarek działa?
Jak nie to na 100% bezpiecznik, jak działa to masz albo uszkodzoną samą lampkę, albo jakiś "wałek" w instalacji.

zegarek dziala a lampka nie bede musial sprawdzic miernikiem i sie popatrzy wtedy dalej

w moim czasem wystarczy pstryknąć krańcowym i sie załącza,
zobacz jeszcze raz żarówkę,
W.N.R.

Bywa, że zaśniedzieje styk na wyłączniku w drzwiach, bywa choć rzadko, że zaśniedzieją wszystkie. Zwykle doraźnie pomaga "popstrykanie" wyłącznikami. Jeżeli dalej brak światła to trzeba mierniczkiem sprawdzić instalację.

Odnośnie tej lampki. To jest przekaźnik który odpowiada chyba za włączanie i wyłączanie tej śmiesznej lampki. Nie pamiętam który ale w książce (WKŁ) jest mniej więcej tak : przedział tylni. Może to to?

wracajac do sprawy lampki
to tak:
sprawdzalem miernikiem i wyszlo na to ze prad zupelnie nie dochodzi ;/ ;/ ;/
patrzylem przy bezpiecznikach czy moze tam co nie tego ale bezpiecznik jest ok ... i znalazlem jedna wtyczke odlaczona zupelnie i nie wiem czy moze to od tej lampki czy cos.. nizej zamieszczam zdjecia owej wtyki no i moje pytanie: od czego moze byc ta wtyczka i gdzie ja podlaczyc ?

odnosnie kolorow kabli to jeden jest caly brazowy a drugi brazowy z zielonym paskiem

i jeszcze jedno w instrukcji znalazlem cos takiego jak przekaźnik czasowy oświetlenia wnętrza ... wiecie gdzie sie znajduje ten przekaznik??? moze to tam cos nie gra i swiatlo sie nie pali?

[ wiadomość edytowana przez: kris-kzn dnia 2007-01-09 15:54:34 ]

jesli masz ten przekaznik to R17 (zółty)
a co do tej wtyczki fotki nie trybia

juz fotki dzialaja ... a ten przekaznik to w ktorym miejscu w samochodzie sie znajduje???

Zdjęcia coś nie ablacją…
Jak masz orginalnie lampkę z soczewkami to w skrzynce przekaźników powinien być przekaźnik żółty. Jak nie masz, to zamiast niego jest zworka.

wygląda mi to na podświetlenie nóg kierowcy...ale mogę się mylić.

sprawdz czy w tej kostce zaznaczonenej na zołto na moim rys masz napiecie a tam gdzie zaznaczylem na czerwono powinien byc zolty przekazanik lub zworka

Cytat:
2007-01-09 15:57:46, surec pisze:
wygląda mi to na podświetlenie nóg kierowcy...ale mogę się mylić.

a masz pomysl gdzie wetknac ta wtyczke :o albo gdzie znajduje sie w ogole to swiatlo? :o

a jak odkrecales ten plastik by dostac sie do skrzynki bezpiecznikow nie bylo zadnej lampki ??

no z tego co widzialem to nie bylo nic takiego ;/

a w skrzynce bezpiecznikow sprawdzales gdzie zaznaczylem na rys??