Przekładnia zmiany biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko. esperado mam od niedawna, i zastanawia mnie czy w tym aucie to normalne że biegi wchodzą troszkę ciasno. szczególnie wsteczny i 1. nie tak, żeby było trzeba się siłować, ale w poprzednim autku wchodziły lużniej. może espero jest tak skonstruowane? pozdrawiam.

primo..nie ma co porownywac zinnymi samochodami..kazdy ma jakas swoja specyfike..secundo..zupelnie nie wiadomo co dla ciebie oznacza ciasno..wiec trudno odpowiedziec czy to normalne czy nie..musialbyms w innym espero sprawdzic..terzo..jesli rzeczywiscie cos chodzi nie tak to powod moga byc dwa: mechanizm zmiany biego tzw pajaczek (koszt okolo 100zl) uszkodzone poduszki silnika kosz..nie wiem cos 50-70zl za sztuke

jesli to sie dzieje glownie na zimnym to moze to byc tez wina oleju..najprostsze co mozesz zrobic to dorwac innego esperaka i porownac

biegi w espero wchodzą normalnie, ani specjalnie lekko, ani ciężko, tak jak w 90% współczesnych aut.

Cytat:
2007-02-27 21:55:48, DJ-BLAYM pisze:
normalne że biegi wchodzą troszkę ciasno. szczególnie wsteczny

Wsteczny jest niezsynchronizowany i niejednokrotnie musiałem puścić i wcisnąć ponownie sprzęgło, aby wszedł.

Cytat:
2007-02-28 11:51:43, piotr_ek pisze:
Wsteczny jest niezsynchronizowany i niejednokrotnie musiałem puścić i wcisnąć ponownie sprzęgło, aby wszedł.

styknie wrzucic trojke i wsteczny - wchodzi juz jak w maslo.

a od czasow wymiany pajączka czy jak to tam i poduszek skrzyni to wsteczny zgrzytnal mi raz (przez pol roku)

i ja się podepnę już sam nie wiem co mam zrobić ;(
wymieniłem pajączka teraz będę wymieniał poduszki ;(
bo nie mogę redukować na 3 bieg ;( w momencie zmiany 4 na 3 następuje zgrzyt ;/ a jak robie to powoli to na drążku czuje ze lewarkiem co wyhamowuje znaczy "tarcze" wiec nie wiem czy to skrzynia się sypie czy wymiana poduszek pomoże.....
a i czy normalne jest ze jak jadę j na dziurach drążek lata na boki znaczy no wyraźnie rusza się

[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-02-28 14:01:50 ]

Cytat:
2007-02-28 13:45:08, Jabuszko pisze:
a i czy normalne jest ze jak jadę j na dziurach drążek lata na boki znaczy no wyraźnie rusza się [ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2007-02-28 14:01:50 ]

jak na moj gust to poduszki sie posypaly...wymiana jest wskazana napewno nie zaszkodzi a pomoze

Cytat:
2007-02-28 14:21:56, desperos pisze:
jak na moj gust to poduszki sie posypaly...wymiana jest wskazana napewno nie zaszkodzi a pomoze

wiem na bank ze ta tylna co jest przy pająku jest dobra bo zdejmowałem ta lapę i jak na nią patrzyłem to wyglądała dobrze

miał ktoś kiedyś takie cyrki ze skrzynią??

Cytat:
2007-02-28 14:28:59, Jabuszko pisze:
wiem na bank ze ta tylna co jest przy pająku jest dobra bo zdejmowałem ta lapę i jak na nią patrzyłem to wyglądała dobrze miał ktoś kiedyś takie cyrki ze skrzynią??

poduszki przewaznie wygladaja dobrze.

Cytat:
2007-02-28 14:53:19, Cwikus pisze:
poduszki przewaznie wygladaja dobrze.

to jak je sprawdzić?? neichce wydawac kasy bez sensu bo mam tez inne wydatki

Cytat:
2007-02-28 15:01:36, Jabuszko pisze:
to jak je sprawdzić?? neichce wydawac kasy bez sensu bo mam tez inne wydatki

najlepiej wymienic wszystkie na raz zaoszczedzisz i czas i pieniadze chyba ze sam wymieniasz...

Cytat:
2007-02-28 15:10:49, desperos pisze:
najlepiej wymienic wszystkie na raz zaoszczedzisz i czas i pieniadze chyba ze sam wymieniasz...

jasne ze sam co ja będę dawał mechanikowi zarobić ;p mam możliwość to sam wymienię

Cytat:
2007-02-28 15:12:57, Jabuszko pisze:
jasne ze sam co ja będę dawał mechanikowi zarobić ;p mam możliwość to sam wymienię

to wymien wszystkie na raz zawsze to bedzie stabilniejsze a wiadomo jak jedna wytluczona to reszta szybko poleci sama...zaoszczedzisz czas

Cytat:
2007-02-28 15:15:17, desperos pisze:
to wymien wszystkie na raz zawsze to bedzie stabilniejsze a wiadomo jak jedna wytluczona to reszta szybko poleci sama...zaoszczedzisz czas

no wlasnie. wg mnie poduszki zmienia sie kompletem, bo ich zuzycia nie da sie okreslic wzrokowo a moga byc juz pekniete czy wykrzywione w miejscu ktorego nie da sie zauwazyc albo jest zabrudzone i nie widac.