MotoNews.pl
9 Nawiew, wentylator piszczy jak dwie baby na plotach (171680/32) - PT

Nawiew, wentylator piszczy jak dwie baby na plotach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktoś przerabiał problem z piszczeniem prawdopodobnie łożyska w nawiewie, i co trzeba by było zrobić aby skutecznie się do niego dostać i to zlikwidować? jakie łożysko kupić (chyba że istnieje inny spoób) by sto razy nie rozkręcać.

W mojej Omie też gwizdało, jakby wentylator się zacierał, a okazało się, że po wymianie filtra wlotowego do kabiny zrobiło się cicho. Filtr jeździł ok. 1 rok i fakt, był mocno zabrudzony, ale nie przypuszczałem, że aż tak.

Widać, że nie tylko u mnie takie "piszczące baby" się zagniezdziły

Mam ten sam problem, choć w omie A. Dobrałem się w końcu do nawiewu, rozkręciłem, przeczyściłem, nasmarowałem i przedmuchałem kanały itp. Cicho było tylko przez kilka dni.
Co ciekawe, w trakcie jazdy gdy mam włączony piszczący nawiew, w momencie najechania na jakąś nierówność, gdy autem bujnie, to przestaje piszczeć, podobnie się dzieje gdy ostro wchodzę w zakręt.

Co zrobisz, buta nie zjesz..

Cytat:
2007-01-14 13:11:44, Dany79 pisze:
Widać, że nie tylko u mnie takie "piszczące baby" się zagniezdziły Mam ten sam problem, choć w omie A. Dobrałem się w końcu do nawiewu, rozkręciłem, przeczyściłem, nasmarowałem i przedmuchałem kanały itp. Cicho było tylko przez kilka dni. Co ciekawe, w trakcie jazdy gdy mam włączony piszczący nawiew, w momencie najechania na jakąś nierówność, gdy autem bujnie, to przestaje piszczeć, podobnie się dzieje gdy ostro wchodzę w zakręt. Co zrobisz, buta nie zjesz..

wyrobione masz tulejki, u mnie taka dmuchawa 40 zł, do B tyle samo

Jakiś miesiąc temu też to przerabialem.Tuleja zapiekła się na wałku i hałas paskudny.Teraz wiem ze nie warto bylo tego naprawiac bo na komutatorze widac znaczne już zużycie o szczotkach nie wspominając a hałas zmniejszył sie minimalnie.Lepiej od razu wymienic jak tą część Mariosomegos ma za 40 dychy.Ja bedę musiał bo jak nie właczę radia to szlag mnie trafia z tym nadmuchem.A i przy okazji naprawiłem zamek ( jego mechanizm) schowka jak w poradach za pomoca skórzanych pasków i kleju. Działa