Jak wymienić gumowe osłony przegubów i tarcze ham???(accent)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Czy ktoś z Was wie może jak zmienić gumowe oslony przegubów w accencie z 1995 roku?Moje są na wykończeniu i nie chce by pękły i brud poszedł w przeguby A nie wiem jak się do tego zabrać(trzeba wyciągać półoś -jeśli tak to jak-zaczynając od skrzyni?).

I przy okazji czy zmieniając tarcze musze wyciągać łożysko czy jest to mniej skomplikowane(bo w ponym podobno wychodzą z łożyskiem )

Z góry dzięki za rady i pozdr.

P.S Szukałem w wyszukiwarce ale niestety nie znalazłem odp

[ wiadomość edytowana przez: swap dnia 2007-01-15 13:45:36 ]

http://hmaservice.com/authenticator/login?returnAddress=http%3A%2F%2Fhmaservice.com%3A80%2Fwebtech%2Fiindex.asp%3Fid%3D6164 WEJDZ TAM zarejestruj sie badz zaloguj podaj jakie masz auto i rok produkcji iwejdz w" service information " potem "shop" wtedy wejdz w:"breake system" potem "conventional breake system"potem "caliper assembly"potem "inspection" i to jest co ja ci moge powiedziec o tym, nigdy tego nie robilem ale wyglada na to ze trzeba wybijac lozyska powodzenia jak juz to zrobisz postaraj sie cos napisac na temat wymiany tarcz a oslony gumowe zmienisz przy okazji zmiany tarcz. pozdro i milej zabawy ps. ladne masz to autko

Witam

Pisze w imieniu patii bo ona jeździ a ja naprawiam robiłem coś takiego w excel/pony a nie wiem czy u Ciebie jest tak samo, sprawa nie jest taka prosta bo niestety tarcze są przykręcane od wewnętrznej strony (kto to wymyślił??).Trzeba odkręcić piastę i użyć ściągaczy żeby ja zsunąć z łożysk (albo duużego młotka ). Jak już zejdzie to prosta sprawa. Do wymiany osłon przegubów zapewne będziesz musiał rozpiąć co nie co zawieche bo bez tego może półoś nie wyjść.
Składanie proste jak budowa cepa wystaczy równo nasunąć piastę na przegub i ściągnąć wszystko śrubą.

Pozdrowienia

dzięki za rady-jednak w accencie jest chyba nieco lepiej niż w ponym bo po zdjęciu koła widzę że tarcza jest przykręcona od ZEWNĄTRZ czterema śrubami .....
Ale zajmę się tym jak wiosna zawita na dobre!!!!!Pozdrawiam...

Witam!
Muszę odświeżyć nieco wątek-tarcze niestety nie są jeszcze zmienione głównie z tego powodu,że nie mam dalej pojęcia czy muszę ściągać łożysko.... Będe to robił na dworze i jeśli nie muszę go ściągać to wymienię je sam Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli że CHYBA nie trzeba.... A strona serwisowa mi coś nie idzie a jak idzie to nie mogę nic znależć..

W związku z tym mam pytanie do osób,które to robiły-czy trzeba ściągać łożysko czy nie? Szukałem na forum,ale zawsze pada słowo...CHYBA....a wolałbym uniknąć niespodzianek...

Jest to hyundai accent 1995 silnik 1.5(wersja kanadyjska)rozstaw śrub 4x114.3.....HELP!

Są to te same łożyska(2 na jedną strone) co w ponym i scoupe. Tarcze też te same więc wszystko będzie tak samo. I radzę wcześniej zaopatrzyć się w łożyska bo na 90% będą do wymiany, a po co rozbierać to 2 razy. Najlepiej robi to się na prasie a nie młotkiem.
Powodzenia