Kupuje Dewoo Espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie chciałbym się zapytać co sądzicie o Espero 18CD.
Chciałbym kupić już upatrzyłem tylko niewiem na co trzebz zwrucić uwage przy kupnie.
Pomocy,/

Ogólnie na rudą kur*ę, czyli rdzę. Możesz też przyjrzeć się fotelowi kierowcy. Reszta i tak się będzie już sypała jak na stare auto przystało.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-03-25 08:07:22 ]

Cytat:
2007-03-25 05:07:19, magazynierdc pisze:
Witajcie chciałbym się zapytać co sądzicie o Espero 18CD. Chciałbym kupić już upatrzyłem tylko niewiem na co trzebz zwrucić uwage przy kupnie. Pomocy,/

Dobrze sie zastanów czy napewno chcesz Espero.... spojrz na rzeczy które ci Piotrek napisał... i ogólny stan auta.. jak bedzie wypicowane to moze z rok spokojnie pojezdzisz...

Cytat:
2007-03-25 10:54:52, Czarek_Rej pisze:
Dobrze sie zastanów czy napewno chcesz Espero

A jaki jest wybór za 4-6 tys? Za takie pieniądze, duże auto zawsze będzie już bardzo stare.

Cytat:
2007-03-25 05:07:19, magazynierdc pisze:
Witajcie chciałbym się zapytać co sądzicie o Espero 18CD. Chciałbym kupić już upatrzyłem tylko niewiem na co trzebz zwrucić uwage przy kupnie. Pomocy,/

Witam

Myślę , że na Najbardziej pomoże Ci forumowa WYSZUKIWARKA - naprawdę!

Było już kilka obszernych wątków o zakupie Espero...poświęć chwilę i poszperaj....na pewno uzyskasz masę konkretnych wskazówek !
Powodzonka

Progi i spody drzwi - rdza
wysiedziany fotel i wytarta kierownica - spory przebieg
spasowanie noska z przodu - jeśli był bity trudno dopasować i są nierówne szczeliny
sprawdź działanie wszystkich szyb , świateł , klaksonu - na pewno cos się znajdzie żeby zbić cenę - szyby na bank bedą chodziły w różnym tempie
reszta standardowo jak w każdym aucie

edit:
Co sadzimy:
Ci co maja nadal to raczej sobie chwalą
Niektórzy z tych co zmienili na inne intensywnie podnoszą sie tutaj na duchu ,że zrobili dobry wybór.

Ja osobiście planuję jeszcze długo nim pojeździć.

[ wiadomość edytowana przez: slawekk dnia 2007-03-25 14:28:41 ]

Brawo Sławek
..nie dość że podałeś konkret streszczenie pomocnych wskazówek, to b.trafnie (i niezwykle dyplomatycznie) ..podsumowałeś "niektórych z tych co zmienili" ...naprawdę ŚWIETNE !!

Podoba mi się również Twoje podejście do autka !

Brawo raz jeszcze

Pozdrawiam !

Cytat:
2007-03-25 14:33:45, bogdan1 pisze:
Podoba mi się również Twoje podejście do autka !

A moje podejście Ci nie odpowiada? Pier*olone, w dziuple kopane, rdzewiejące, gó*no warte złomero

Jeszcze o usterkach: siłowniki centralnego, antena, zamek bagażnika (wkładka), chłodnica (czy nie cieknie/klejona), podsufitka (czy wykończenia przy przedniej i tylnej szybie nie odpadają).

Cytat:
2007-03-25 14:37:25, piotr_ek pisze:
A moje podejście Ci nie odpowiada? Pier*olone, w dziuple kopane, rdzewiejące, gó*no warte złomero ...

Twoje Piotrze ??....jest tylko Twoje!...nie będę Ci odbierał tej Frajdy !

Dziwne na tym forum są układy, 3/4 forumowiczów jak pada pytanie o espero to na nie kur...i aż dym idzie, narzeka, wypisuje że się non stop psuje, rdzewieje itp. Kto wam każe to trzymać? Sprzedajcie, kupcie sobie 15 letnie golfy z silnikami 1,4 i z wyposażeniem w postaci zapalniczki, one nie rdzewieją, nie psuja sie i co najwazniejsze nie zostawiają 3 śladów. Zaglądają tu ludzie z forum Nexii, Corsy, Kadetta i Vectry, wszyscy mówią o espero.of.pl że to forum malkontentów a nie posiadaczy czy użytkowników i niestety zaczynam stwierdzać że mają rację
Przestańcie narzekać wreszcie na te samochody!! Nie podoba się to je zmieńcie i po kłopocie. A co do przyszłego właścieciela, kupuja jak jest w dobrym stanie bo jak za te pieniądze to idealny wybór, jak masz możliwość to szukaj z niemiec i nie przejmuj się Piotrkiem bo on niedługo napisze że go drażni kolor jego lakieru jeśli oczywiscie juz tego nie napisał.

Cytat:
2007-03-26 10:40:57, kamyk2 pisze:
Dziwne na tym forum są układy, 3/4 forumowiczów jak pada pytanie o espero to na nie kur...i aż dym idzie, narzeka, wypisuje że się non stop psuje, rdzewieje itp. Kto wam każe to trzymać? Sprzedajcie, kupcie sobie 15 letnie golfy z silnikami 1,4 i z wyposażeniem w postaci zapalniczki, one nie rdzewieją, nie psuja sie i co najwazniejsze nie zostawiają 3 śladów. Zaglądają tu ludzie z forum Nexii, Corsy, Kadetta i Vectry, wszyscy mówią o espero.of.pl że to forum malkontentów a nie posiadaczy czy użytkowników i niestety zaczynam stwierdzać że mają rację Przestańcie narzekać wreszcie na te samochody!! Nie podoba się to je zmieńcie i po kłopocie. A co do przyszłego właścieciela, kupuja jak jest w dobrym stanie bo jak za te pieniądze to idealny wybór, jak masz możliwość to szukaj z niemiec i nie przejmuj się Piotrkiem bo on niedługo napisze że go drażni kolor jego lakieru jeśli oczywiscie juz tego nie napisał.

kamyk wyluzuj przeca 3/4 o ktorych mowisz to w wiekszosci zartownisie..po za tym z espero jest jak z zona..ciagle sie narzeka a jednak tylko nieliczni zmieniaja

natomiast faktem jest ze "niektorzy" z bylych wlascicieli espero mogliby czasem sobie darowac pewne wypowiedzi akurat na tym forum..no ale to wszyscy wiemy

za 4-6tys espero w swojej klasie nie ma konkurencji czy to sie komus pododoba czy nie...

Cytat:
Przestańcie narzekać wreszcie na te samochody!! Nie podoba się to je zmieńcie i po kłopocie.

Samochód to nie kochanka. Nie da się ot tak zmienić, tym bardziej, że zmienić trzeba na nowsze i lepsze, a to równa się temu, że trzeba X tys dołożyć.
Idź na forum Korsy, Wektry, albo Kadeta i tam się podniecaj. Tylko pamiętaj, że 18-to letni kadet nie jest jak 18-letnia panna, która nie dość, że dobrze daje to jeszcze się nie sypie - w przeciwieństwie do kadeta.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-03-26 16:40:11 ]

Cytat:
Dziwne na tym forum są układy, 3/4 forumowiczów jak pada pytanie o espero to na nie kur...i aż dym idzie, narzeka, wypisuje że się non stop psuje, rdzewieje itp.

Aż tak wielu ich nie ma.
Narzekający po prostu głośno krzyczą , a chwalący odpuścili sobie pokrzykiwanie.

Piotrek ty masz taki styl bycia na forum czy na żywca też jesteś taki "inny" ?

Cytat:
2007-03-26 20:44:47, kamyk2 pisze:

Tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą

Cytat:

Do stylu Piotrka można się przyzwyczaić ,a nawet polubić

Odpowiedzi ma cięte ,ale bardzo często trafne

Cytat:
na żywca też jesteś taki "inny" ?

No mam ogon i po 4 palce u nóg. Ale czy z tego powodu nie mogę twierdzić, że Espero to Złomero. Cóż - 10 lat dla auta to jak 50 lat dla człowieka. Niby się trzyma, ale się co rusz sypie i to za każdym razem w innym miejscu. Serce jak najbardziej działa, ale te wszystkie pierdoły doprowadzają powoli do szału. I nie ciesz się, że na innych forach jest "normalniej" - 15 letnie wektry, czy 18 letnie kadety też mają wszelkie możliwe dolegliwości i sypią się ile wlezie, tyle, że ich właściciele są w większości ZBOCZEŃCAMI i są w swe kupy złomu nie zapatrzeni jak kiedyś w swoją żonę. To jest ZBOCZENIE i powinno być obowiązkowo leczone. Na szczęście na tym forum zboczenie to zostało głównie dzięki mnie praktycznie zutylizowane.

A niech Ci będzie, w sumie jesteś tu dłużej to pewnie wiesz lepiej

A ja tam swoje Esperko lubię pomimo, że mam je dopiero trzy miesiące. Ale prawie nie ma rdzy, mały przebieg (na liczniku i wszystko w nim działa, / no może prawie wszystko, ten k.... wskaźnik paliwa nie chce się ani odrobiny podnieść/

Może napiszę co ja myślę o espero:
Już wcześniej pisałem mieliśmy w domu passata GT z 94r! i porównując go do mojego espero CD z 97r (praktycznie to samo wyposażenie co w passacie) to niestety, nie mogę powiedzieć nic dobrego, to jak by przyrównać hondę do hmm... samochodu? tavria, FAKT że passat kosztuje ok. 3razy więcej od espero i to w espero jest nie do przebicia , zacznę w punktach:
1. blacha, passat - zero rdzy, zero! espero - szkoda gadać
2. silnik passat 2.0 8v, espero 2.0 8v - przyśpieszenie - jadąc espero mogę tylko patrzeć jak passat znika z horyzontu (kombi w automacie!)
3. ABS - hamulce - passat - hamulce zajebiste, ABS działa jak należy, nie dochodzi do najmniejszego zablokowania koła, espero - hamulce takie sobie, a abs szarpie całym autem i co chwile słychać piski opon
4. zawieszenie: passat - dość twarde ale dziury nie są bardzo odczuwalne, nie przechla na zakrętach, trzyma się drogi zajebiście, espero - TAPCZAN - miękkie zawieszenie, przechyły na zakrętach, dziur nie czuć ale kołysze... plus tego to że dziecko szybko zaśnie , zawiecha w espero tylko do jazdy rekreacyjnej.
5. klima: passat - climatronic, esero - zwykła klima (w dodatku mi nie działa)
6. Wnętrze - passat: zero zniszczeń, szyby super działają, centralny też, espero: fotele do regeneracji, odłazi podsufitka z tyłu, odkleja się coś od pulpitu, szyby ledwo co suną , centralny raz zamknie raz nie lusterko wsteczne się opuszcza itp.
8. technologia w aucie: passat 1992/3r. espero 1984r
9. wyciszenie: passat - ustępuje w tym espero, moim zdaniem espero ma zajebiste wyciszenie.
itd. itp
Nie chcę cię zniechęcać do espero, bo uważam że to auto jest warte swoich pieniędzy, kup je pod warunkiem że lubisz majsterkować i ulepszać swoje auto, jeśli miał bym kupić teraz samochód za 6tys to kupił bym napewno espero ale tylko z silnikiem 2.0. Dość wygodnie się tym jeździ i jeśli wszystko naprawisz to możesz się cieszyć w miarę bogatym wyposażeniem