Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Pietrek65 Opel Sintra Starogard Gdański | 2005-11-17 22:22:57 Dzięki Koledzy! Jutro skoro świt zabieram się do delikatnej robótki. Mam tylko małe pytanko uzupełniające, ten prostokącik to ta niby kieszonka ( np. na papierosy lub coś innego podręcznego)? |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2005-11-17 22:49:55
O to to, właśnie to ![]() ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-11-18 02:00:50 koledzy juz wszystko wyjasnili..dodam tylko od siebie ze swego czasu bylem madry i nie posluchalem dobrych rad zeby wsadzic tam diode zamiast zarowki..efekt byl taki ze po miesiacu zaroweczke szlad trafil ![]() ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-11-18 07:32:36
500 ohm.. może być i 400 i 600. |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2005-11-18 09:56:02 Włożenie tam zwykłego LEDzika bez większych przeróbek, wg mnie nie jest najlepszym pomysłem. Dioda świeci punktowo i kolega będzie miał prześwietlony piktogram reflektora, a niedoświetlone cyferki.
Przerabiałem już ten temat. Wewnątrz regulatora znjaduje się pleksa która częściowo "otula" żaróweczkę i rozprowadza światło równomiernie na piktogram i cyferki. W przypadku wsadzenia tam LEDa (nawet Hiper jasnego) powoduje brak rozprowadzenia światła na boki, a jedynie puntkowe "walenie" światła na ikonkę reflektora. W moim przypadku pomogły dopiero 2 diody: 1 w standardowym miejscu i 1 pod cyferkami. I muszę przyznać, że traz świeci piknie na czerwono. ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-11-18 09:58:13
![]() |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2005-11-18 10:07:32
Nie wszystko. Na czerwono mam: guziki do szyb, regulator świateł, przyciski koło zegarów i guzik od klapy bagażnika. I nie jest to oswietlenie oczojebne. Powsadzałem tam ledy o zwykłej jasności które tylko "zabarwiają" piktogramy na kolor czerwony. Natomiast same budziki mam podświetlone na : fiolet lub śnieżno-biało lub czerwono. A wskazówki na fioletowo lub czerwono (bez podświetlenia są białe) ![]() Regulatory ogrzewania nadal czekają na przeróbkę ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-11-18 10:20:47 Może "oczojebne" to złe określenie. Poprostu przypomniała mi się jazda autem z czerwono podświetlonym radiem. Po kilkunastu minutach przyciski radia były dla mnie i pasażera nieczytelne. |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2005-11-18 10:35:24 Ale to właśnie dlatego stawały się nieczytelne, że żarówki "za mocno dawały". U mnie ledy świecą słabiej niż fabryczne żaróweczki i nie na jaskrawy, lecz na ciemnoczerwony kolor.
Można się w nie wpatrywać długo i oczy się nie męczą. |
![]() Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2005-11-18 10:44:53
a wystarczy troszke papierem sciernym potraktowac diode od gory do np. polowy boku i juz nie swieci punktowo a ladnie rozprasza swiatlo !! ja tak wlasnie czynilem z wszystkimi blue ledami (wlacznie z ta w podsw. reg. wysokosci swiatel, w ktorym zarowno znaczek refl jak i cyferki sa ladnie i rownomiernie podsw !!!!) Pozdr |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2005-11-18 10:56:32
i ja tak robiłem, ale nie byłem zdowolony z efektów. Może za mało, albo za dużo zmatowiłem diodę,.... |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2005-11-18 14:11:11 czym sie stresujesz , jak mialem poloneza i ojciec rozbil swoja furke i pozyczyl mój to pierwsza rzecza którą zrobil w ramach odwdzięczenia się było :
wymienienie czujników ciśnienia oleju bo nie działały a druga wymiana i tu uwaga 9 żarówek w kokpicie, które były spalone |
![]() yankie byl... Olkusz | 2005-11-18 14:27:24
To sie okazuje, ze cos bylo za jaskrawe. Kumpel w audiku ma podswietlenie czerwone oryginalnie i nic ci sie z oczkami nie dzieje nawet w nocy podczas dlugotrwalej jazdy. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-11-18 14:51:41
Nie wiem. Za to wiem, że optymalne dla komfortu oczu kolory oświetlenia to: białe, kremowo-żółtawe i zielone. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-11-18 14:55:05
i dlatego wszelkie zmiany w podswietleniu naszych zegarow uwazam za totalny bezsens..moze nasze zegary nie sa efektowne..ale napewno sa wygodne pod tym wzgledem..to samo z podswietleniem przyciskow i regulatorow ![]() |
Pietrek65 Opel Sintra Starogard Gdański | 2005-11-18 16:33:27 Taki duperel a jakie poruszenie wywołał. ![]() ![]() ![]() |
![]() czytom Espero Kaniów | 2005-11-21 08:06:57 to może koledzy i koleżanki wiedzą jak dobrać sie do podświetlania reglulatora pracy wycieraczek oraz podświetlania tablicy. Jak to ustrojstwo wyjąćz deski to wiem, ale jak wyjąć tę płytkę ze środka, nie chcę siłowo bo coś urwę to już lepiej jeździć bez tego podświetlania
Pozdrawiam |