Lantra słabo hamuje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Od jakiegoś czasu moja lantra słabo hamuje, mimo dociśnięcia pedału do dechy. Ogólnie pedał hamulca działa chyba zbyt lekko (mały opór). Poziom płynu hamulcowego ok. Przez jakiś czas auto stało w warsztacie, bo była naprawiana chłodnica. Czy to możliwe żeby podczas tego postoju płyn nabrał wilgoci?? Podczas próby gwałtownego hamowania nie włącza się ABS, ale przy włączaniu silnika kontrola układu nie wykazuje błędu (kontrolka ABS zapala się i po odpaleniu gaśnie).
Pozdrawiam Maciej

koniecznie skontroluj stan płynu hamulcowego oraz stan szczęk/kolcków przód/tył.

Witam.
Jeśli pedał zbyt łatwo się wciska, to może świdczyć o zapowietrzeniu.
Miałem to samo po wymianie przewodu hamulcowego.
Przyznaję, że namęczyłem się przy odpowietrzaniu a efekt i tak mnie do końca nie zadowolił.

AHA! Ważna rzecz. Proponuję 'organoleptycznie' sprawdzić wszystkie przewody hamulcowe, zaciski, odpowietrzniki itp. Przy malutkiej nieszczelności pedał będzie miękki. Może gdzieś płyn ucieka (w warsztacie to się różne rzeczy dzieją).
O konsekwencjach nie muszę chyba w spominać...

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: waldez1 dnia 2007-01-17 22:55:29 ]

Dziękuję za podpowiedzi. Już raz było niebezpiecznie. Na razie planuję udać się na hamownię, potem trzeba będzie podskoczyć do naprawy chyba...