Felgi 10" cali

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam pytanie ile zyskam przyspieszenia i strace max speeda jak zaloze 165/70 R10 zamiast 135/80/r12 ??
da sie to wogle policzyc jakos?
czy da sie unas kupic opony 10 cali?
pozdrawiam
denis

co do policzenia to pewnie da sie

opony mozna kupic ale nie sa tanie , plus taki ze mozna dostac homologowane sliki yokohamy kosztujace ok 1500 za komplet

popatrz na www.oponytanio.pl

poszukaj uzytkownika "poldrive126" on cos probowal w tym kierunku dzialac i zbieral teorie na ten temat, ale z tego co wiem zrezygnowal z tego pomyslu

tylko gwoli przestrogi informuje ze dostepne na naszym eynku felgi 10' pochodza od mini i maja rozstaw srub 4' czyli 101,6mm i male otwory ( pod srube mniej wiecej 10mm/calowa )

jak masz jakies fajne 10tki do lykniecia to daj info i sie nie wyglupiaj z zakladaniem ich do kaszla
ja jezdze miniakiem i szukam wlasnie jakichs fajnych dyszek

pozdroo

jakby co mogę załatwić kolcowane gumska pirelli chyba nigdy nieużywane w cenie 80zł/szt i tylko 4 szt bieżnika z 1cm na nich jest

podobno mozna wsadzic kołka od melexa

małe szerokie rozstaw 4x100

tylko ceny powalaja nawet uzywek

jeszcze nie mam zastanawiam sie bo moglby miec z angli za jakies 50-100E od mini z oponami ale nie wiem czy nie lepiej kupic skrzynie
Jak z przykrecenieniem wystrcza sruby plywajace czy trzeba cos innego kombinowac?

gdzie moge znales takie od melexa?

pozdrawiam
denis

mam w pyte takich kol od meleksa... tylko nie ma mozliwosci ich wyniesc....

jak dla mnie za duzo kombinowania, nie wyobrazam sobie jazdy na takich oponkach maluchem po szutrach np albo po wiekszych wyrypach. kup krotka kiste i masz problem z glowy...

mniejsze kola maja mniejsza bezwladnosci wiec efekt jest lepszy niz przy krotszej skrzyni

te kola byly by tylko na tor z rownym asfaltem

http://moto.allegro.pl/item158180548_mini_moris_alufelgi_kola_opony_5_sztuk.html

Gdzieś w necie był przelicznik rozmiaru opony na średnice/promień w mm. Bo w sumie jakby to do malca założyć na dystansach z redukcją rozstawu szpilek, to takie auto byłoby kozak Ale koszt tych kół plus koszt dystansów, to jest chore...

takie kola mozna miec za 50E
ile kosztuja takie dystanse?
takie kolo ma 12cm mniej obwodu
ile to da mi przyspieszenia?
pozdrawiam
denis

jest stronaka tylko na niej najmniejsze koła jakie można wpisać to 12" więc sobie nie obliczymy. No chyba że ktoś to chce recznie przeklepać
Można dorobić dystanse z przejściem na takie koła, a może nawet idzie to kupic, koszt tego będzie napewno nie mały, najlepiej takie dystanse z 3cm ze szpilkami na inny rozstaw.
Ciekawe o ile zglebowany malec by jeszcze siadł

jesli dobrze licze to kolo bedzie mialo 2cm mniejszy promien
wiec duzo nie siadzie chyba ze dalo by sie nizsze oponki skolowac

roznica w przyspieszeniu bedzie kolosalna.

[ wiadomość edytowana przez: Krzyh00 dnia 2007-01-20 12:38:09 ]

a moze łatwiej byłoby kupic oponki 145/70 r12?
kółka sa wtedy mniejsze niz tradycyjne z malucha i jednak łatwiej dostepne oponki...

Generalnie bez sensu sie to finalnie opłaca mozna kupic okazyjnie
felgi tak jak wkleił Krzyh00 ale jesli chodzi o powtazalność tych felg
to task jak dwa razy wygrać w totka . Chyba ze lans to co innego .
Podjedz sobie do castoramy maja tam przyczepki jedno osiowe na felgach 10" i roztaw 98 ale bardzo waskie 3,5 " jak nie mniej . Mozesz poszukac na szrotach kupe niemiecki lawet jezdzi na 10 a wałaściciele zamienaiają to puzniej na 13 ze względu włanie na opony te z lawet są dużo wytrzymalsze i maja fajne ET.
Moim skromnym zdzniem lepiej zainwestować w skrzynie .

[ wiadomość edytowana przez: poldrive-126 dnia 2007-01-20 15:05:03 ]

Cytat:
2007-01-20 12:40:42, HNT pisze:
a moze łatwiej byłoby kupic oponki 145/70 r12? kółka sa wtedy mniejsze niz tradycyjne z malucha i jednak łatwiej dostepne oponki...

Ja mam takie opony z tyłu i nie są mniejsze. Te 6mm które wychodza z obliczeń nie jest odczuwalne.

mniejsze oponki ? ja kiedyś miałem dojazdowke do malca zrobilem ja z zwyklej felgi 12stki a naciaglem na nia opne z skuterka byla mniejsza o jakeis 5 cm jak nei wiecej tylko dosc wonska

moge prosic o ten fajny programik?
i czy te obliczenia sugeruja ze bedzie przyspieszal 7% szybciej?
tak to wyglada w praktyce
http://fiat126p.pl/index.php?action=galeria&galeria=37&foto=2

[ wiadomość edytowana przez: sined dnia 2007-01-20 13:04:38 ]