GAZ W E28 525, PROSZĘ O PORADĘ...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcę zamontować instalację gazową do BMW 525 E28 rok 85'. Co proponujecie tzn... jaki gaz, sekwencja czy wystarczy normalny, czy macie na terenie warszawy sprawdzone zakłady. Proszę o poradę.

Ja do swojej wkładał bym sekwencje, z róznych wzgledów, w Twoim przypadku (bez urazy oczywiscie) ale nie wiem czy jest sens wkładac sekwencje nio chyba ze autkiem chcesz jezdzic dozywotnio to wtedy jak najbardziej!
pzdr

Witam

Sekwencja to wydatek rzędu 5000zł, dobra zwykła instalka to około 2000zł. Więc rozwiązanie jest proste.
W Twoim przypadku czyli zapewne metalowy kolektor dolotowy poleciłbym dobrą i co ważne dobrze zainstalowaną gazownię bez wtrysku, ale z komputerem.
Sam mimo plastiku pod maską mam taką instalację i żadnych większych problemów, wiadomo czasem trzeba wyregulować, coś podkręcić, ale to norma.
Spalanie oczywiście wyższe niż benzynki, mocy lekko ubyło, ale za to portfel jest szczęśliwy przy tankowaniu.
Ważne rzeczy: nowe świece i to co mi zawsze tłumaczył mój zaufany gazownik: dobry gaz, w moim przypadku tylko Statoil. Ta teoria ma swoich wielbicieli jak i przeciwników. Ja natomiast wiem jedno: zalałem kiedyś inny gaz, miałem strzał i od tego czasu tylko Statoil.

Pozdrawiam
PS. Zacznij od wyszukiwarki, jest masa informacji na ten temat.

Cytat:
2007-03-08 15:30:22, BeeMWe pisze:
Witam Sekwencja to wydatek rzędu 5000zł,

Do mojego silnika sekwencja kosztuje 3500zł a autor watku ma tez M30

Cytat:
dobra zwykła instalka to około 2000zł. Więc rozwiązanie jest proste. W Twoim przypadku czyli zapewne metalowy kolektor dolotowy poleciłbym dobrą i co ważne dobrze zainstalowaną gazownię bez wtrysku, ale z komputerem.

niby tak ale wystarczy jak sam piszesz zły gaz i po przepływce a np. do mojego silnika przepływki sa drogie 3 strzały 3 przepływki i róznica miedzy instalka na kompa a wtryskiem sie niweluje ! wiez mi ze długo to analizowałem

pzdr

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2007-03-08 16:47:15 ]

Nie przeczę, wtrysk gazu a zwykła gazownia to niebo, a ziemia. Różnica jest ogromna. Tyle że 90% silników z metalowym kolektorem ssącym idealnie współpracuje z instalacjami starszych generacji. Zamontowanie instalacji do przeciętnej e28, to koszt rzędu 50% wartości autka. Jeżeli koszta nie grają roli, a samochód będzie mocno i długo w eksploatowany to również zalecam sekwencję. Napewno szybko się zwrócą poniesione koszta.
Natomiast do normalnego, cywilnego przemieszczania się, zwykła instalacja z komputerem powinna być wystarczającą.
Wybór należy do autora wątku.
W razie konkretniejszych pytań służymy pomocą.
Pozdrawiam

Dzieki za info, juz dzwoniłem do tej firmy http://www.egp.pl/start.htm i miły pan mi wszystko ładnie wytłumaczył. Sekwencja ok 3.500 maja na stanie hamownię i po zgazowaniu sprawdzają i pokazują, że autko lata jak na najlepszej benzynce do tego dają 2 lata gwarancji na wszystko nie tylko komputer jak większość zakładów. Zatem postanowiłem zakładam dobrą sekwencję. Pozdro dla wszystkich!!

Cytat:
Sekwencja ok 3.500

eeehh
Też bym chciał sekwencje za trzy i pół klocka, ale cóż, może innym razem

Ogólnie dobry wybór.
Pozdrawiam

Cytat:
2007-03-08 19:01:50, BeeMWe pisze:
eeehh Też bym chciał sekwencje za trzy i pół klocka, ale cóż, może innym razem Ogólnie dobry wybór. Pozdrawiam

nio ka sie własnie ciezko zastanawiam..

pzdr