Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() driver215 omega bydgoszcz | 2007-01-17 09:45:12 nie wiem co się stało , oma chodziła jak talala aż dziś rano odmówiła posłuszeństwa , poprostu nie chce odpalić .Paliwo jest , ako kręci a oma nawet nie stęknie . Zadnych wcześniej komunikatów nie było jeszcze wczoraj śmigałem a tu masz ci los niespodzianka!!!!! ..... Za wszelkie sugestie serdeczne dzięki . |
![]() Robson75 LOB NET MEMBER OMEGA B 2,5 V6 sedan Warszawa | 2007-01-17 11:39:00 zczytaj bledy spinaczem...jak? wyszukiwarka ![]() pozdr. |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-01-17 12:29:59 Gdybać można:
- zatkało przewód paliwowy; - !! pompa paliwa się zaiwesiła/spaliła !!; - Samochód stoi pod kątem na podjeździe i licha pompa nie zassie paliwa; - uszkodził się układ zapłonowy; -- jakiś czujnik w silniku walnął; -- alarm/immobilaizer walnął i odcina zapłon; - sprawdzić błędy na kompie; - Przeczyścić/sprawdzić łączenia/kostki na przewodach pod maską, może zaśniedziały, "uksyła" się gdzieś masa (-) albo jakiemuś koteckowi przeszkadzały przy wygrzewaniu się pod maska i coś przegryzł ![]() - przewody wysokiego napięcia - sprawdzić czy dają iskrę (może wypaliły się w środku, są zawilgocone lub przeskakuje iskra); - Sprawdzić bezpieczniki. ...i najlepiej zrobić to od końca tej listy ![]() |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2007-01-17 17:44:35 Robson, masz rację, w pierwszym rzędzie sprawdizć trzeba czy jest iskra. |
![]() driver215 omega bydgoszcz | 2007-01-17 18:37:29 sprawdziłem alles bezpieczniki-ok. no ale faktycznie nie ma iskry przynajmniej na pierwszym garze bo do reszty się dostać to prawie niemożliwe.
|
![]() driver215 omega bydgoszcz | 2007-01-17 19:32:09 031 - Czujnik indukcyjny - brak sygnału o prędkości obrotowej (tylko przy włączonym zapłonie) taki mi wyszedł kod po zwarciu pinów ale czy to ma jakiś związek z odpalaniem / hekp qrde nawet bryki do mechaniora nie mogę odprowadzić!!!!!
|
![]() driver215 omega bydgoszcz | 2007-01-17 22:29:38 pogrzebałem tu i uwdzie pogadałem podzwoniłem i już chyba wiem co to jest -----czujnik wałka rozrządu chyba mi padł , tylko mam problem jak sprawdzić czy napewno to ta część jest walnięta bo po kiego wywalać kupe szmalu na darmo . czy ktoś wie jak zdiagnozować ten czujnik? |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-01-18 09:25:13 "Czujnik prędkości obrotowej silnika
Jest to czujnik induktywny, umieszczony w bloku silnika. Informuje o położeniu wału korbowego i liczbie obrotów silnika. Na podstawie tych danych ustalany jest początek wtrysku i dawka paliwa. Odczytuje impulsy z koła nadawczego na wale korbowym. Koło ma xx zębów i x luki o szerokości x zębów każda. Luki służą jako znaczniki do rozpoznania położenia wału korbowego. Gdy czujnik ulegnie awarii silnik nie podejmie pracy." Szrot, kupić czujnik (pytać o możliwość zwrotu i paragon), założyć, wykasowac usterkę. |
![]() driver215 omega bydgoszcz | 2007-01-18 15:39:28 no i po kłopocie!!!! dziś chciałem wymontować czujnik co by sprzedawca wiedział co i jak ale nie mogłem odkręcić śrubki więc delikatnie młoteczkiem popukałem , poszarpałem przy okazji kabelkami i ..... a tak dla draki spróbowałem odpalić i bestia zapaliła jakby nigdy nic jej nie dolegało . czy to możliwe aby tak się stało teraz już nie wiem czy może kabelki zaśniedziały bo raczej czujnik zawiesić się nie mógł !!!!!! Pewnie i tak będe musiał go wymienić bo nieznasz dnia ani godziny jak bestia stanie gdzieś w polu i co dalej .....Za wszelkie porady i sugestie serdeczne dzięki, TO FORUM TO SKARB NARODOWY i trzeba o nie dbać jak o małe dziecko //heh. |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-01-19 09:40:12 niom ![]() ![]() Wydawałoby się, że dobrze uszczelnionym łączeniom/kostkom w omedze nic nie grozi... Dlatego, zanim pojedziemy do mechanika i zasmuci nas ceną , trzeba dołożyć ze swojej strony, czasem intuicyjnych starań do zlokalizowania usterki. Wiem jaki to stres, gdy trzeba pilnie gdzieś jechać, a tu... dupa, nie odpali. Wspominam, że z elektryką zapłonu w kadettcie 1,3B+G, którym wcześniej przejeździłem 8 lat, były powracające problemy z układem zapłonowym/świecami/przewodami (brak osłony silnika - sól, woda). Na początku był to wielki stres, bo nie wiadomo było od czego zacząć, czego szukać. Z biegiem czasu wypracowałem sobie kolejność działania w przypadku kiedy nie chciał odpalić. Na początku wystarczało spryskać WD40, ale kiedyś złapałem się na tym, bo kabelek w aparacie zapłonowym rozpuścił się od oleju i robił zwarcie (2 dni paniki). Od tamtej pory nauczyłem się wozić ze sobą miernik uniwersalny i skrzynkę z narzędziami ![]() W końcu zmusiłem się odejść od partactwa "zapobiegawczych" napraw, kupiłem odpowiednie przewody, wodoszczelne kostki, termokurczki, rurki, wsówki - w 1 dzień poprowadziłem nowe wiązki większości przewodów w silniku. Gdybym to zrobił po pierwszych takich niedomaganiach UZ, na pewno nie miałbym problemów z odpalaniem. Dlatego, co roku, obojętnie w jakim samochodzie, poświęcam trochę czasu (zmuszam się ![]() Kolega słusznie przypuszcza, że sytuacja z czujnikiem może się powtórzyć. |