Problem z regulacją sprzęgła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pewien problem wymieniałem w swoim essim sprzęgło - komplet i wstawiłem jakąś podrube . Gdy wszystko skręciłem i sprawdzałem jak to działa wchodziły tylko biegi 1 i 2. Podobno się sprzęgła nie reguluje bo jest jakiś samoregulator, więc moje pytanie jest coś takiego i to niedziała?, czy może za mało
podciąga?. Jest to eskort 1.4 z 93r. Ja wyregulowałem sprzęgło podkładając podkładki pod kołnierz linki sprzęgła i wydaje mi się że jest wszystko ok. Ale mam jeszcze jedno pytanko jak wam bierze sprzęgło przy podłodze czy wyżej.

Regulator i owszem jest, ale czy na pewno działa?

Zapewne odkręcałeś krzyżak od zmieniacza biegów i źle go poźniej załozyłeś.Terez musisz go odpowiednio wyregulować.

I jeszcze jedna sprawa,pościągaj te podkładki które nie potrzebnie "nawlokłeś" na linke.

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: Wodz dnia 2006-11-28 07:14:08 ]

Wodzu krzyżak jest dobrze skręcony tak jak cała reszta. Ręczę za to, a tak jak pisałem gdy ściągne podkładki to mam tylko 1 i 2.

mam do Ciebie pytanie. czy sprawdziles ten samoregulator skoro reszta jest ok?

jesli masz pedel przy podlodze to powinienes go podniesc. skoku powinien miec cos kolo 15 cm (z pamieci pisze). samoregulator jest przy pedale od osi obrotu pedalu troche do przodu.

u mnie nie ma tego trybika( samoregulatora). za to jest w pedale sprzegla sruba. krecisz nia = regulacja wysokosci pedalu sprzegla.

Własnie o to chodzi że nie sprawdziłem tego samoregulatora bo nie wiem gdzie on jest i jak wygląda, przy pedale nic nie ma. A co do skoku pedału sprzęgła to żle zrozumiałeś, pedał jest tak gdzieś na wysokości 15cm ale sprzęgło bierze przy podłodze (włącza się) tzn. jak po wciśnięciu na full puszcze tak około 3-5cm. to zaczyna ruszać samochód, a rozłącza się tak na wysokości 10cm. Więc nie wiem czy ten pedał nie bierze za wcześnie i ustawić aby zaczynał ruszać tak około 10cm.

Skoro mówisz że jest przy pedale to jutro sprawdzę jeszcze raz dokładnie. W każdym razie dzięki za pomoc. Pozdro.

Ma ktoś zdjęcie przy tym pedale ja wygląda ta śruba do regulacji wysokości pedału ???

A ja mam inny problem znowu.

W moim MkVI gdy włączę jakikolwiek bieg, po delikatnym puszczeniu sprzęgła jest taki "skok" i czuć jak auto delikatnie szarpnie w tym momencie. Czy to sprawa regulacji?

Sprzęgło ci prawdopodobnie juz siada ale nie jestem pewiem, bo u mnie było to samo i nie obyło się bez wymiany...

1.6 16V

Cytat:
2007-01-21 00:43:22, maciobyk22 pisze:
u mnie było to samo i nie obyło się bez wymiany...

A co zrobiłeś, że obyło się bez wymiany?