O ile obniży auto komplet sprężyn z Astry GSI ? Konkrety !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej.

Szybkie pytanie.

Goni mnie czas.

Sprężyny firmy Lesjofors dedykowane do Astry GSI.

Pasują ? Tak, to o ile pójdzie w dół

Z góry wielkie dzięki.

Pasują w kwestii samego montażu na 100%.
Znając Lesjofors to obniży dość znacznie. Zauważ, że ja mam komplet Ventur, które celowo wybrałem, gdyż obniżały w stosunku do NOWEJ (nie ubitej) serii o 30 / 40 mm i na prawdę mam nisko

Sądzę, że Lesjo... obniży o jakieś 60 mm jeśli nie więcej, biorąc pod uwagę, że fabryczne GSi "siedzi" znacznie niżej od Espero.

Wszystko zależy od tego, jakie parametry auta Ci odpowiadają?
Ma być nisko czy twardo?
Fabryczna wysokość i twardo?
Niżej i w miarę miękko (ów "miękkość" jest tu pojęciem względnym)

Przetestowałem już na sobie wspomniane Ventury, Eibachy i ostatnimi czasy przez 4 dni Weitec'i.

Jednak każda sprężyna reaguje w nieco inny sposób.

Poza tym obniżenie o ponad 45 mm w stosunku do nowej serii wymusza konieczność zmiany geometrii układu jezdnego, gdyż cały "zawias" reaguje w odmienny sposób.
Niestety ze względu na prostą budowę, na fabrycznych podzespołach zmiana geometrii w Espero nie jest możliwa bez tzw. "rzeźby", która o ile możliwa do wykonania jest po prostu... upierdliwa - co tu dużo ukrywać.

Co ciekawe jak dobrze poszukamy znajdziemy np. pasujące do Espero regulowane podstawy amorków przednich na "fasolkach", a więc patent z rodu zawieszeń np. Tein Flex. Tylko czy warto ???

Pozdrawiam - SpeedR

Kurde max to 2-3 w dół... To auto śmiga na różnych drogach

Prowadzenie najważniejsze, ale nie na maksa w dół

Jak Weitec'i ?

Weitec'i ujdą, jednak to zestaw dedykowany do Espero, wiec wzięli poprawkę na nieco inne rozłożenie mas w stosunku do Astry.

Na Weitec' ach wyskość pozostała "do zaakceptowania".

Pozdrawiam - SpeedR

Manm w garażu tylko nie wiem jakiej firmy, chcesz to napisz. Tak nisko siedzi że IMO sie nie nadają ...

Speedr nie strasz ze auto na waitekach pójdzie bardzo w dół zakładam w tym tygodniu takie do siebie a nie chce mies glebogryzarki z esperaka

Generalnie zależy mi na prowadzeniu, ale nie kosztem mega obniżenia.

Po prostu nie chcę straszyć ludzi przechyłami, które w mieście powyżej 100 km/h i skakaniu po pasach są dla nowych w temacie kosmiczne

Jesteś w stanie podać wysokość do nadkola przód/tył ?

Z góry dzięki za opinie, będzie w archiwum jakiś konkret, a nie, że tylko pasują... A co dalej już nie

Cytat:
2007-01-09 19:10:03, Zoltar pisze:
Generalnie zależy mi na prowadzeniu, ale nie kosztem mega obniżenia. Po prostu nie chcę straszyć ludzi przechyłami, które w mieście powyżej 100 km/h i skakaniu po pasach są dla nowych w temacie kosmiczne Jesteś w stanie podać wysokość do nadkola przód/tył ? Z góry dzięki za opinie, będzie w archiwum jakiś konkret, a nie, że tylko pasują... A co dalej już nie

Zolti co ty kombinujesz zostaw Złomiaka w spokoju bo jak snieg dopieprzy to bedziesz za płóg robił

Cytat:
2007-01-09 20:10:38, Kula69 pisze:
Zolti co ty kombinujesz zostaw Złomiaka w spokoju bo jak snieg dopieprzy to bedziesz za płóg robił

Sniegu nie ma bo odwolali

Cytat:
Sniegu nie ma bo odwolali

No tak zima znowu zaskoczyła drogowców

Zoltar nie ma stresu.
Sprawdze to mam nadzieje w przyszlym tygodniu to dam znac.

Pozdr
Jadzwin

Cytat:
2007-01-09 09:58:40, Zoltar pisze:
Hej. Szybkie pytanie. Goni mnie czas. Sprężyny firmy Lesjofors dedykowane do Astry GSI. Pasują ? Tak, to o ile pójdzie w dół Z góry wielkie dzięki.

miałem takie u siebie, esperyna na nich siada 40-45 mm genialnie prowadzi sie w zakrętach i po gładkim asfalcie zero przechyłów ale o komforcie można zapomnieć na nierównościach słychać jak wielkie naprężenia przenosi karoseria, łapiesz podłogą i pierwszym tłumikiem wszystkie "śpiące policjanty"
Lepszym wyjściem jest zestaw dedykowany do calibry jaki mam teraz u siebie (seryjne nie utwardzane) auto jest stabilniejsze i nie tak ekstremalnie twarde.
pozdrawiam

tzn seryjne do calibry ?

Ja jebie... Co człowiek to inna opinia.

Dziękuję Riko !!!

A obniżenie z Calibry sprężynami jest takie samo ???

Z góry dzięki.

tez jestem zainteresowany bo na dniach zmieniam sprezynki i jesli seria z cali troche obnizy i utwardzi to ja bardzo chetnie !!