| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2007-01-18 10:35:41 Czy jest duży problem z wymianą tych tulei w omedze B?
Wymiana łączników to jak wiadomo sama przyjemność i sport ale słyszałem że z tulejami jest większy problem.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje. PS w wyszukiwarce zero (prócz jednej obietnicy wrzucenia porady ) |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2007-01-19 15:32:38 Przód czy tył? |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2007-01-19 23:54:42 Przód. Zazwyczaj obejmy tulei przykręcane są od spodu do podłużnic lub ramy podsilnikowej, ale w Omie chyba stabilizator jest jakoś inaczej prowadzony, nad poprzeczką ramy podsilnikowej i nie wiem jak z podejściem. |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2007-01-20 10:55:35
Się podłączę. Poproszę o tył. |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2007-01-20 19:01:12 Oblookane... wiem wszystko Może moje obserwacje komuś się przydadzą...
Obejmy przykręcane są od góry do ramy podsilnikowej, a rama - jak wiadomo - do przednich podłuznic. Podejście z zewnątrz teoretycznie jest (po zrzuceniu nadkola z tworzywa i osłony podsilnikowej) ale wyjątkowo parszywe i mam przeczucie że klucz może objechać. Podejście drugie: od komory. Śruby widać, ale ciasnota niemożebna, potrzebny jest klucz sztorcowy na moje oko minimum pół metra długi, wtedy powinno pójść. Być może w omach z mniejszymi silnikami jest więcej miejsca, ale w 2,5TD jest ciasno. Odłożyłem wymianę do przyszłego weekendu. Napiszę jak było ![]() |