MotoNews.pl
3 Bass reflex w tylnej kanapie cabrio (172847/279) - PT

Bass reflex w tylnej kanapie cabrio

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam takie pytanko bo rozważam zrobienie w tylnej kanapie wylotu basu. W bagażniku mam tube basową i prawde mówiąc nie daje ona efektu gdy kanapa jest zamknięta, wytłumia. Gdy kanape sie odchyli we wnątrzu pojawiają sie wkońcu niskie tony. Ci co mają Cabrio lub sedana powinni wiedzieć o co chodzi. Pytanie, czy ktoś z Was robił już jakiś wylot basu w kanapie? Praktycznie jest to wykonalne ale czy to da jakiś efekt?

nigdy nie widzialem, i nie slyszalem takiego manewru
ale mysle, ze efekt bedzie mizerny, bas-reflex 'przejmuje' moc przy częstotliwości rezonansowej, czyli ze tak powiem podbija dół, reszte produkuje glosnik, ktory bedzie i tak zamkniety w bagazniku. Czyli w aucie bedziesz czuł same zejscia basu.

Tak mi sie wydaje, moze ktos inny sie jeszcze wypowie

kumpel w sedanie miał tube w bagazniku i nawet z przodu było czuc bass.. a tuba nie była jakaś rewelacyjna, takze moze masz za niską głosnosc ustawioną na wzmacniaczu albo na wyjsciu dla suba w radiu?

ja w swoim cabrio mam subwoofer ale nie byle jaki (Ground zero o mocy 400W w RMSie i podłączony jest pod wzmacniacz CARPOWER 750W) i nie mam na co narzekać. udeżenie basu w środku samochodu jest tak mocne że bas trzęsie fotelami. Nic w nim nie przebabiałem ale Ty może pomyśl o tym żeby zrobić jakąś szczelinę z boku tylnej kanapy tak aby bas trafiał do samochodu a nie na zewnątrz.

KLIK tu link do podobnego tunelu. Z tego co zrozumialem chcesz wstawic tunel BR w oparcie foteli. Niestety sam taki zabieg niewiele pomoze. Powierzchnia otworu bedzie za mala. Poniewaz wylot BR z tuby nie bedzie sie pokrywal z wlotem BR w oparciu a nawet jak bedzie to nie zagra to dobrze bo 1) to tuba 2) zmienisz dlugosc calkowita BR wiec zmieni sie "strojenie"
Rozwiazania sa 2. Skrzynia wbudowana w oparcie fotela z wylotem BR tak jak to w tym Mietku jest albo maly sub w nogach u pasazera. Jezeli bedziesz zainteresowany ta druga opcja przesle Ci linka do takiej zabudowy.
Pozdrawiam
Kamyk

ja także u siebie mam tube z głośnikiem 2 cewkowym o mocy 400wat oraz wzmacniacz i nie naże kam na brak niskich tonów pozatym że bagażnik chce sie sam otworzyć mało klapy nie wyrwie to wszystko ok może trzeba coś dobrze podregulowac!

Nie wiem jak jest u Was i może to ja jestem już przyzwyczajony do większego basu w aucie i ten mi nie wystarcza. U mnie jest Tuba MacAudio 480Watt podłączonapod wzmak 1x300Watt i wszystko jest jak trzeba gdy kanapa jest chociaż troche odsunięta, wtedy czuć bardzo dobrze niskie tony. Jak kanape sie zamknie to niskich tonów ani nie słychać, ani prawie nie czuć. Tak właśnie myslałem że zrobienie samego wylotu BR nie wiele da. Dzięki za odpowiedz i bede kombinował dalej

Cytat:
2007-01-24 11:49:00, Tuner-TCS pisze:
Tuba MacAudio 480Watt podłączonapod wzmak 1x300Watt

tu niestety lezy Twój problem