[Pony] Opony i rozmiar

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Jeżdzę sobie poniaczem na oponach jakie standardowo stoją w instrukcji, czyli 155/R13 pełny profil i tak się zastanawiam, czy samochód nie zachowywałby się lepiej na zamiennikach 175/70/R14.
Czy ktoś próbował tych i tych i może się podzielić wrażeniami?

Ja jezdze na takich 175/70R13 i jest OK. Trudno mi porownywac z tymiwezszymi bo nigdy nie jezdzilem. Jak masz wspomaganie to pewnie warto zmienic. Powinnien lepiej hamowac i byc stabilniejszy.

Pozdrawiam

Witam.
Było dośc duzo juz o tym pisane poszukaj w archiwum

1) zamiennik to albo 175/70R13 lub 175/65R14
2) były Poniaczki z seryjnie montowanymi 175/70R13
3) 175/70R13 bedzie sie trzymało o nie bo lepiej drogi, a 175/65R14 jeszcze lepiej ale tak jak kolega zasugerował - jak nie masz wspomagania manewrówka an aprkingu nie jest już taka łatwa i przyjemna - dodatkowo dochodzą inne aspekty o których nie będę sie rozpisywał.

Reasumując 175mm i 185mm to dwie najoptymalniejsze szerokości opon do Ponówki. Ja jestem bardziej za tą pierwsza szerokością, ale to raczej kwestia przekonania. Tez znacznie ma styl jazdy, rodzaj silnika (moc i moment), miejsca gdzie sie najcześciej jeździ itd.

Pozdrawiam.
Misio

W Ponym mialem oponki letnie w rozmiarze 185/55R15 na lato i da sie z tym jezdzic nawet bez wspomagania idzie latwo kierownica krecic A jak wyglada i sie prowadzi

Witam.
Wszystko zależy czy jeździ sie po centrum dużego maista z czestym ciasnym parkowaniem równoległym, czy lata w trasy. Ja zrezygnowałem ze 175 na których rzeczywiście sie świetnie trzymał ale manewrówka moim zdaniem zafatalna. Pozatym trzeba sobie odpowiedzieć czy chcemy żeby auto wygladało czy było funkcjonalne. Bo na miasto z kraweżnikami 15calowa felga jest kiepskim rozwiazaniem. Dodam tyle ze ja zrezygnowałem z 14 calowych felg bo nie mogłem patrzyć jak cochwilka gdzieś kolejna ryska była na feldze.
Pozdrawiam.
Misio

Mam poniacza 1.5 MPI ze wspomaganiem. Niedużo jeżdzę, jakieś 10kkm rocznie, większość w trasie...no i cały czas na tych 155/80/R13.
No i nie jestem piratem, raczej spokojnie mi idzie, przeciętnie 90km/h podróżnej (bo hałas potem nieprzeciętny) i chyba zostanę przy zimówkach 155/80/R13.

Ale jak sie letnie skończą, to chyba "zapuszcze" 175/70

Witam
To masz wspomaganie, wiec 175/70r13 jak najbardziej poprawia Ci sterowalność autem.
Zimówki polecam zostawić na 155 bo jednak większy nacisk punktowy sie często przydaje. Jak tak ąłśnie do tej pory jeździłem Ponym 155 zima/175 lato, w Sonacie mam 185 zima/ 205 lato i w cale nie dla wygladu mam takie opony
Pozdrawiam.
Misio