Ponny - kilka pytan przed zakupem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!

mój kuzyn ma do sprzedania ponego - '91 , 1,5 gls ( na gazniku ) - samochod jest w swietnym stanie wiec jestem nim zainteresowany - mam tylko kilka pytan:

-jak jest z dostepnoscia czesci - bo na allegro jest mase czesci uzywanych w smiesznych cenach , ale co jak bede potrzebowal cos nowego - jakie sa ceny czesci i czy trudno je dostac...

- jak ten samochod znosi gaz ?

- czy ogolnie jest bardzo awaryjny - nie mialem z ta firma do czynienia i nic o tym nie slyszalem

-slyszalem ze ma dobre hamulce ale za to sie slabo prowadzi - to prawda ?

- ma przebieg 160tys - czy to duzo na takiego ponego ?

z gory dziekuje za wszelkie informacje.

pozdrawiam

rocznik, silnik, model, przebieg tak jak u mnie
1. Czesci- jak narazie nie mialem problemów, zamowili w sklepie i doszlo, chociaz tak naprawde nie musialem robic wielkich zkaupow, ale o tym dalej
2. Gaz znowi roznie, moim zdaniem srednio, chociaz jak zalozysz nowke instalacje powinno byc ok, moja nie jest nowa i chyba reduktor mam do wymiany (ale to nie z winy auta )
3. Awaryjny? prawie wcale, wymieniasz tylko zurzyte czesci ze starosci, ja narazie musialem wymienic kopulke i palec rozdzielacza (wlasnie tylko to mialem do kupna z nowych czesci). jedyne wady jakie zauwazylem to szczegoly (wycieraczki "stracily" przerywany tryb pracy, dmuchawa nie dzialala na I i II stopniu (dzieki gademius ), czulnik otwartych drzwi padł itp
4. moim zdaniem hamulce sa ok, mam porownanie z astra I i polonezem i uwazam ze sa lepsze. co do prowadzenia to fakt, nie jet zbyt pewny, niestety waskie oponki i miekki zawias nie nadaja sie do szybkiej jazdy.
5. jezeli jest naprawde 160tys km i nie bierze oleju to mysle ze nie bedzie problemow z silniczkiem

wilkie dzieki za odpowiedz - o to mi chodziło ...

jedze doścć dynamicznie - nie myslic z szalenstwami - da sie jakos w miare tanim kosztem rozwiazac problem tego prowadzenia ? np przez szersze opony czy obciecie sprezyn / zmiane sprezyn ?

Zawieszenie to sie nie martw, bedziesz miałna to czas.Najwazniejsze czy nie bierze oleju???Lub ile bierze?Te silniki lubia pić olej.Wiec popytaj sie

oleju nie bierze - kuzyn mowi ze od wymiany do wymiany nic nie dolewa ...

samochod kupil od pierwszej wlascicielki , on go ma chyba 2 lata i zrobil nim 7tys km - prawie nim nie jezdzi ...

silniczek pracuje swietnie - odpala pieknie , chodzi rowno , trzyma ladnie obroty - dlatego sie zainteresowalem tym autem

Pony to mój pierwszy samochód, ale mam porównanie z astrą 1 `98, jeśli chodzi o nagrzewanie auta w zimę, czy parujące szyby jak w astrze to w ponym jest to po prostu rewelka, szybko się nagrzewa, nic nie paruje. Mi się ponym świetnie jeździ, a części jak na lekarstwo, w wawie jest sklep wysyłkowy moim zdaniem świetny http://www.moto-market.pl/hyundai-autosklep/
mają wszystko i tanio, taniej niż na allegro.

Cytat:
2007-01-24 06:45:47, _xsilver pisze:
oleju nie bierze - kuzyn mowi ze od wymiany do wymiany nic nie dolewa ... samochod kupil od pierwszej wlascicielki , on go ma chyba 2 lata i zrobil nim 7tys km - prawie nim nie jezdzi ... silniczek pracuje swietnie - odpala pieknie , chodzi rowno , trzyma ladnie obroty - dlatego sie zainteresowalem tym autem

Jeżeli zrobił 7tys km., to skąd wie że nie bierze oleju?Od wymiany do wymiany??jak jeszcze nie wymieniał , chyba że wymieniał po 5tys.A co do reszty- to dobre samochody , akurat ten silnik bardzo dobrze pracuje na gazie, instalacja tania, polecam.Części dość tanie , mnóstwo zamiennikow , ale czasem warto pare zł dopłacić ...jak hamulce- nie polecam zamienników!!Ogólnie budowa prosta , wiec każdy fachowiec naprawi.Dobre autko za małe pieniądze i koszt utrzymania mały.

wie ze nie bierze bo samochod miala wczesniej jego sasiadka ... wiec zna go dosc dobrze ...

szkoda ze to nie MPI - tam z gazem byloby duzo fajniej - sam sie przerzuca na benzyne itp

Bardzo fajne autko, mojego poniaczka jak kupowal go ojciec dla siebie mial 89k km zara po zakupie byla zakladana instalacja gazowa, kiedy ja go przejmowalem w swoje rece auto mialo niecale 190K km i silnik zyletka na gazie owszem lubi olej ale nic pozatym wymieniane tylko czesci naturalnie zuzywajace sie ja kucykiem zrobilem 60K km w 2 lata i w tej chwili oddalem go siostrzycce, jesli w to autko wlozysz serce i go niezaniedbasz mozesz byc pewnien ze nie zawiedzie cie. Ja osobiscie nie mialem do tego auta zadnych zastrzezen i zlego slowa na to auto nie dam powiedziec, jedyny jego mankament to blacha, lubia te autka zrzerac w okolicach tylnych blotnikow oraz progow.

a jak wyglada taka sprawa - ponny byl produkowany na licencji mitsubishi - czy czesci np z colta czy lancera psuja do ponego - np kierownica ( bo oryginalna wg mnie nie jest za wygona ) , fotele , zegary ( bo colt ma duzo fajniejsze ) ?

wydaje mi sie ze czesci mechaniczne beda pasowac (oczywiscie niektore) a wystroj wnetrza i inne raczej nie, chociaz nie eksperymentowalem.
a propo tego sklepu wysylkowego to jest gdzieś jakiś cennik

[ wiadomość edytowana przez: cendra dnia 2007-01-25 16:59:19 ]

Jeśli chodzi ci o sklep który podałem to w internecie nie mają cennika, trzeba na telefon się dowiadywać.
Mają części takie których nawet w serwisie hyundaia nie znajdziesz, jak mi się włamali do mojego poniacza i zepsuli zamki , to tylko tam je znalazłem i to nówki, a w serwisach nie mieli ich. Ja polecam.

samochody o taki m przebiegu i nie biorace oleju, zdarzaja sie dosc rzadko moim zdaniem,
nie ma sie co dziwic 170 tys km to srednia i w przypadku niektorych spora czesc na gazie

co do przebiegu nie ma sie co cieszyc, ze przez 2 lata tak ma,o jedzil , samochod tez sie zzuzywa, elementy gumowe, uszczelki silnika parcieja itd, pewnie olej wymianial po prostu profilaktycznie raz na 2 lata
z czesci mechanicznych to tylko silnikowe pasuja z mitsu,
zawieszeie spokojnie sobie przerobisz czesci sa w necie i sklepach