BRAK ISKRY!!!! 1,6 efi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No to zaczynamy.
Wszystko zaczeło się od tego, że nie mogłem odpalić mojego essiego pomimo tego, że dzień wcześniej przejechałem nim ponad 300 km bez żadnych usterek ani objawów awarii. Wieczorem postawiłem autko a rano juz "kicha" brak iskry.
No to zaczołem od sprawdzania...
najpierw oczywiście cewka i jej zasilanie - było OK
następnie czujnik położenia wału - był OK ale... brakowało jakiegokolwiek sygnału czy też jak kto woli prądu
Przekopując kolejne połączenia i elementy instalacji odkryłem, że brakuje zasilania na module ( powinno być 12V i 3V) było zasilanie główne 12V ale nie było 3V, Jak wiadomo 3V przesyłane są do modułu edis z urządzenia sterującego (komputera).
Zaczołem sprawdzanie pinów na komputerze, jak się okazało brakowało zasilania 12V.
No to sprawdzam i sprawdzam i wszystko OK kabelki całe bezpieczniki OK połączenia OK. W pewnym momencie zdesperowany postanowiłem sprawdzić schematy. Według schematu sprawdziłem all. Jednak zauważyłem że nie włącza mi się pompa paliwowa. Postanowiłem zająć się nią i... udało się! Jak się okazało przekaźnik pompy paliwowej (KTóRY BYł USZKODZONY) jest zmostkowany z przekaźnikiem układu efi co powodowało niezałączanie się komputera hehe. Dokładniej opiszę to wkrutce i dołącze zdjęcia.

ZAMIESZCZAM TEGO POSTA PONIEWAż PRZESZUKAłEM CAłE FORUM I NIC O TYM NIE BYłO MOżE DLA WIELU JEST TO OCZYWISTE ZDARZENIE ALE WIELU O TYM NIE WIE A MOżE IM SIę PRZYDAć!! POZDRAWIAM!!!

mialem tak rok temu, u mnie pomogla wymiana skrzynki bezpiecznikow, wiec nigdy nie wiadomo

[ wiadomość edytowana przez: RysiekLBN dnia 2007-01-27 20:10:00 ]

a ja mam teraz obecnie bo na cewce nie ma pradu

najpierw myslalem ze cewka lub komp alew dzis powoli dochodzimy z klubowiczami wspolnie ze chyba to cius ze skrzynka bezpiecznikow bo bledow nie znaleziono co by wskazywaly na awarie cewki badz kompa

powodu przyczyny i skutki opisane w moim poscie a bylo ich wiele