MotoNews.pl
7 Automat zgłupiał po wymianie oleju. (173425/0) - PT

Automat zgłupiał po wymianie oleju.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jako, że ostatnio miałem dziwne zachowania ASB w Omedze A 2.0 w sobotę byłem na wymianie oleju.
Wszystko wyglądało profesjonalnie, zapłaciłem tyle ile miałem zapłacić i wróciłem do domku.
W drodze powrotnej autko jechało normalnie.
Minęła nocka, trochę niedzieli, aż zapragnąłem koło popołudnia przejechać się swoim autkiem.
I tutaj zrobił się problem, ASB zaczęła świrować totalnie:

1. późno reagowała na wciśnięcie gazu
2. strasznie rwało przy ruszaniu, tak mniej więcej do 20km/h.

Działo się to przez 10-15 minut jazdy, w pewnym momencie ustało (domyślam się że zagrzał się olej).

Pytanie, co się stało że na zimnym oleju automat tak świrował?

Kontrolka skrzyni mryga ?

Nie mryga.

No to sprawdz poziom oleju.Oczywiscie na pracujacym silniku

mi to wygląda na to, że za mało oleju dali

tak jak pisze Senator, zerknij sobie w poradach jest opisana wymiana oleju a asb

No i sprawdziłem poziom oleju i w sumie zgłupiałem jeszcze bardziej .

Na bagnecie są 2 napisy hot i cold przedzielone dłuższym kawałkiem plastiku (tak ze 3cm) sprawdzałem olej na ciepłym silniku i po pierwszym wyciągnięciu bagnetu był mokry do końca tej długiej części, czyli do napisu hot.
Wytarłem bagnet, włożyłem ponownie i wyszedł całkiem suchy.

Chyba jednak czeka mnie ponowna wizyta u mechanika.

Acha, sprawdzali w jakiejś książce ile wchodzi oleju, wyszło im że 2,5 litra, przy czym jak zlewał stary olej to wydawało mi się że w wiadrze to raczej więcej go było.

O rety.
Ktory rok jest twojej Omy?
Jesli po 89 inaczej mowiac masz 3 na wybieraku programu to do wymiany wlazi 5.5 litra.
Z tego co napisales to wyraznie masz za malo oleju.W silniku jak sprawdzasz?Wyciagasz za 1 podejsciem bagnet i mowisz ok? czy wkladasz czysty raz jeszcze i wtedy sprawdzasz?Automat niczym sie w tym nie rozni.Wyciagasz wycierasz wkladasz wyciagasz i sprawdzasz.I tak jak napisane jest Albo zimna skrzynia albo goraca.

Chyba lepiej więcej do tego warsztatu nie jedź. Dowiedz się jaki olej wlali i sam sobie dolej (żeby tak prostej operacji też nie zwalili).
Przecież żaden (prawie) mechanik, który zmienia olej w silniku nie sugeruje się tylko tabelką ile ma wejść tylko właśnie sprawdza na bagnecie bo czasami wchodzi więcej a czasami mniej.

A tak na marginesie to dawno wymieniałeś poprzednim razem olej?

Cytat:
A tak na marginesie to dawno wymieniałeś poprzednim razem olej?

No jakieś 40 tys temu.

Wymiana teraz była spowodowana tym co opisałem w poście "Chyba problem z automatem".

Cytat:
No jakieś 40 tys temu.

Wymiana teraz była spowodowana tym co opisałem w poście "Chyba problem z automatem".

No to najprawdopodobniej bedzei to co wczesniej wszyscy pisali - czyli malo oleju.

Ja bym jeszcze spisal maly protokol, tak na wszelki wypadek bo kto wie co sie teraz w automacie podzialo przez brak oleju, a jak wiemy to naprawa automatow w Polsce nie jest jeszcze oplacalna.