Spalone żarówki?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Dziś zauważyłem że jedna żarówka mi się nie pali, zamówiłem już nowe Philipsy, ale po 3 godzinach przestała mi świecić drugą żarówka z mijania , będę jutro to sprawdzał zastanawiam się czy po prostu się spaliły czy może coś innego co by mogło być przyczyną i gdzie po sprawdzać.

takjuz czasem jest ze jak poleci jedna to za jakis maluski czas poleci nastepna

w transicie tak mialem ale tu polecialy obydwie w czasie jazdy

To dość normalne zważywszy na fakt iz jak założysz nowy komplet i użytkujesz przez cały czas, to obydwie mają taki sam tryb pracy i pracują w takich samych warunkach więc i zywotnośc ich bedzie podobna. Raczej po przepaleniu pierwszej nie wiele czasu minie aż uszkodzi się druga. Ja radze i tak zmieniac pare bo wtedy światło jest porporcjonalnie np 2 lata użytkowana zarówka jeszcze świeci ale porównaj jej światło z nową i zauważysz jaka jest różnica w plamie świetlnej jasności itp... Więc profilaktycznie zmień obie to i tak konieczność.

Jeżeli spaliły się podczas pracy silnika to trzeba sprawdzić tak na wszelki wypadek jaki enapięcie wytwarza alternator, bywaja przypadki, że alternator wytwarza nawet 25v co sprawia przepalenie początkowo żarówek a później innych droższych elementów.