Chyba problem z automatem w Omie A albo i nie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No więc sprawa wygląda tak, że mam sobie tą swoję Omegę C20NE ze skrzynią automatyczną oraz LPG.
Ostatnimi czasy dzieją się z autem 2 dziwne rzeczy:

1 dziwna rzecz -
Od czasu do czasu zaczyna mrugać mi na desce kontrolka od trybu sportowego, tak po prostu w czasie jazdy. Raz się włącza to mruganie, raz nie. Auto podczas mrugania tak jakby przełączało się na 3-4 bieg, bo strasznie ciężko się rusza ze świateł. Pomaga dopiero wyłączenie i włączenie silnika.

2 dziwna rzecz -
W sumie bardzo podoba, bo to też od czasu do czasu zapala mi się kontrolka od silnika (ta żółta z narysowanym silnikiem), oczywiście w czasie jazdy, potrafi świecić się minutę, czasami 5, czasami 20, ale nie ma żadnych innych objawów, auto jak jechało tak jedzie, nie słabnie.
Chciałem sprawdzić czy nie ma jakiegoś błędu, metodą spinacza oczywiście i niestety nic nie pokazuje, bo kontrolka zapala się w czasie jazdy, a jak chcę sprawdzić to jest tylko to mruganie początkowe i tyle.

Macie jakieś pomysły na te 2 problemy?

Ad 1 - toto sygnalizuje jakiś błąd skrzyni, poszukaj na forum bo chyba diagnostyka "spinaczowa" ASB też była, jak nie to poszukam na dysku bo coś miałem.

Ad 2 - jakie LPG?
generalnie można raczej olać

Cytat:
2007-01-26 14:23:51, zork pisze:
Ad 1 - toto sygnalizuje jakiś błąd skrzyni, poszukaj na forum bo chyba diagnostyka "spinaczowa" ASB też była, jak nie to poszukam na dysku bo coś miałem. Ad 2 - jakie LPG? generalnie można raczej olać

Ad.2 Dokładnie tak,jeżeli kontrolka "czek" pali ci się na gazie to można olać,jeśli na benie-to możesz mieć problem.

[ wiadomość edytowana przez: abigaz dnia 2007-01-26 21:49:40 ]

Ad1 Jesli dzieje się to zanim autko się rozgrzeje to możesz mieć pierwsze objawy walniętego czujnika temperatury zewnętrznej w ASB. Takie coś jest po to, żeby w bardzo niskich temepraturach dać skrzyni się rozgrzać. Wtedy po uruchomieniu silnika mruga kontrolka. Zwyczajnie skrzyni wydaje się, że jest na dworze -25 stopni C.

ASB niema czujnika temp zewnetrznej.Ma czujnik temperatury ale oleju .

Cytat:
SENATOR Wysłany: 2007-01-29 23:19:50

ASB niema czujnika temp zewnetrznej.Ma czujnik temperatury ale oleju .

Być może. Mogłem nie do końca zrozumieć mechanika, który mi to tłumaczył. Suma sumarum ten czujnik pilnuje aby olej był "ciepły" zanim się odjedzie.