| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-05-26 20:52:36 Witam.
Czy ktoś z szanownych membersów eksperymentował kiedyś z odmą? Chodzi mi, czy po zdjęciu nie będę miał jakiś problemów z podciśnieniem w kolektorze??? Zaznaczam, że chodzi o silnik 1,5 Z góry dzięki za pomoc. |
Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-26 21:03:14 nie nie bedziesz mial zadnych problemow, zdjemuj stary no po co ci odma!!
przeciez to ci poprawi dzialanie calego smaochodu, nawet szyby elektrycze szybciej beda dzialac.. nic sie nei stanie ZDEJMIJ ! |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-05-26 23:10:49 Doceniam twoje zaangażowanie w sprawę |
Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2003-05-26 23:22:32 lego to jakosc rozwiazal...wyprowadzil wezyk w nadkole chyba czy cos takiego ...nie pamietam juz...Tomek Mydlowski powienien sie orientowac
|
piotr-ek | 2003-05-27 14:53:35 Wrigleys Spermint... |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-05-27 20:57:53 Hmm, no nie do końca się zgodzę, bo jak wszyscy wiemy fachowa nazwa odmy to "odpowietrznik skrzyni korbowej". Jak sama nazwa wskazuje "odpowietrznik" nie służy do odprowadzania oleju - skutek uboczny, a "to coś" znajdujące się w odmie to właśnie owe niedopalone resztki mieszanki paliwowo - powietrznej... no i troszkę "oleja" Nie mówię o zaślepieniu odmy, tylko o wyprowadzeniu jej "do atmosfery" co może ale niekoniecznie musi (moim skromnym zdaniem) poprawić parametr silnika poprzez fakt, że do kolektora będzie dostawać się czystrze powietrze. Bytam bardziej orientacyjnie niż "fachowo", gdyż ewentualne zyski bedą raczej niezauważalne Pozdrawiam - Speed R |
Lee GF8 Katowice | 2003-05-28 12:27:39 el0!!
w niektorych starszych samochodach taki manewr jest pozytywnie odczowalny jesli chodzi o osiagi... to jest jeden z wielu kompromisow jakie musi zastosowac producent... wg przepisow obieg ... czegos tam... musi byc zamkniety i niestety odme dolacza sie do kanalu dolotowego. nawet w przypadku nowego samochodu (bez plucia olejem) przez odme dostaje sie cieple powietrze... ps: Ziaja rece mi opadaja jak piszez ze to wiejski tuning... powiedz to ludziom na RallyCrosie!!! |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-05-29 00:31:07 Jak mówiłem, pytanie miało charakter orientacyjny. Konsultowałem ten problem z p. Chojnackim również tylko w tym celu, aby dowiedzieć się jak bardzo odłączenie odmy od dolotu jest w stanie pomóc lub zaszkodzić silnikowi?
Otrzymałem odpowiedź, aby raczej nie "odpinać" odmy tak więc nie zamierzam być mądrzejszy aniżeli człowiek mając w tej materii o wiele większe doświadczenie niż ja. Pozdrawiam |