Psikus z drążkiem zmiany biegów...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ae mi się dziś zdarzyło... ojoj..
Chciałem wsteczny wrzucić i pękł mi drążek. Dokładnie złamała się na pół plastikowa kuleczka, która kończy dźwignię. Biegi wchodzą, ale to wyższa szkoła "jazdy".
Mam pytanie, czy mogę kupić sam drążek i przełożyć go czy muszę , niedajcie bóśtwa, całą skrzynię kupić? Chyba nie, co?
Swoją drogą, jeszcze jedno pytanie. Czy skrzynia z fiata 131 4-biegowa będzie pasowała?

o jaką kulkę ci chodzi? bo domyślam się ze nie o ta ozdobna na czubku drążka z wyrysowanymi biegami...
nie wiem jak w duzym fiacie ale w maluchu jest taka kólka na koncu drązka jest osadzona (z tego co pamietam) w takiej kolysce, i jak ona pęknie to jest problem z biegami, do malucha oryginalna kosztuje 90 zl, ale jest troche roboty jak sie samemu robi. a w df, to chyba drązek wchodzi bezposrednio do skrzyni, a malczan ma skrzynie przesuniętą do tylu...
Poprawcie mnie jesli zle mowie co jest mozliwe

Kupujesz tylko tą kuleczke czyt. gałke mozesz nawet jakas alu elegancką kupić. Bedzie pasowało ładnie do twojej nowej kierownicy. SKrzyni nie musisz zmieniac, a jak ci sie ułamała tylko dzwignia to na szrot i po problemie. Co do 131 to nie wiem

Czeczun - jak chcesz to mam cały lewarek (z gałką) z klasyka

Dzięki Remias =) ale chyba nie skorzystam.
Widzę, że źle opisałem "usterkę", więc przedstawiam rysunek poglądowy

picasso sie chowa!!!

to chyba sie wymienia( bo bezsensem byłaby potrzeba wymiany skrzyni) ale nie robiłem tego nigdy. jak chcesz to mam 4 i 5 do DF-a ja teraz zakładam z supermirafiori i raczej nie podejdzie bo polskie skrzynie do wloskiego motoru nie pasują(trzeba flansze dorobić) ton w drugą str. też pewnie nie podejdzie.

Tak, mozna wymienic sam ten drążek i nie musisz kupować nowej skrzyni....a na przyszłość zmieniaj biegi mniej nerwowo

Dzięki za info. Będę działał.

Boże, idiota ze mnie nie zwróciłem uwagi i zrozumiałem że chodzi o 126p
sorki.....

"Polecam wymienić całość mechanizmu drążka za około 20zł - cena giełda Żerań , w dobrym stanie z eleganta. Po zmianie odczułem lepszą precyzję zmiany biegów w porównaniu z przed awarią (miałem to samo co Ty). Aha...jak będziesz wymieniał to proponuję przepuścić jakiś kabelek przez oczko w drążku mechanizmu (drążek idący do lizaka), bo będziesz miał problemy z włożeniem tego końca drążka w otwór w podwoziu....a tak przeciągniesz sobie i elegancko nakierujesz Życzę przyjemnej zmiany biegów po wymianie
"

[ wiadomość edytowana przez: Makaveli dnia 2003-05-30 22:18:51 ]