MotoNews.pl

Paliwo w Krakowie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Troche zbyt rozrósł sie wątek o tankowaniu - cała Polska pisze
Tak więc pytanie do kolegów z Krakowa - gdzie w naszym mieście jest najlepsze paliwo Pb 95, cena bez znaczenia - pytam tak z ciekawości bo co stacja to inna niespodzianka, czasem zastanawiam się czy to auto nawala i sie muli, czy to właśnie paliwo chrzczone zalałem.
Osobiście tankuje w BP przy Kapelance (paliwo takie sobie), sporadycznie w Neste na Kobierzyńskiej (katastrofa) i w Shelu przy Kapelance (w miare)

Ja tankuję na shellu koło M-1 albo na skrzyżowaniu Kocmyrzowskiej z Bulwarową i uważam że to najlepsze stacje w mojej okolicy.
Najgorszy syf jest przy Mrozowej w Krakgazie (tylko gaz) a benzyna na przejeździe kolejowym koło Gębałowa Stacja Doniec jeśli się nie mylę. Dawno już nie tankowałem na starym Aralu koło Geant`a i tam była najlepsza benzyna w Krakowie.
Ale to subiektywna ocena bo co kierowca to inne zdanie.
Pozdrawiam.

Na Mrozowej nie jest zly tankuje tam najczesciej i nie narzekam.

Ja tankuję w 95% na BP, czasem na Arge, żadko w Petrochemi Płock. Nigdy nie zdarzyło mi się zatankować gazu, który uznałbym za jakiś " nieudany". Im wyższej generacji instalacja gazowa tym gardziej podatna na ewentualne różnice w jakości gazu na różnych stacjach. Na osobiście w swoim essim 1,6l EFI 16V mam najprostszą instalkę i dla mojego essiego nie ma różnicy w gazie z różnych stacji. A spalanie lpg mam na całkowicie zadowalającym poziomie i jestem z niego zadowolony.

Shell na J.Conrada przy wylocie z Kraka
tam jest bardzo dobrej jakości benzynka

ogólnie na Shellu jest lepiej niż na Statoil, BP, Orlen

Nie ma tesz narzekać co na stacje przy Carreforze na MEdweckiego w Czyżynach
wcześniej dostawcą był ŁukOil [Rosja] - chodził lepiej niż na shellowej benzin
teraz pałeczkę przejął Orlen a benzin Pb95 jest w cenie 4,05 a PB98 za 4,11 -Verva a na Orlenie mamy w cenie 4,45 za Pb95
wiec chyaba nie warto przeplacac

Witam
Odradzam prywatą stację przy ul. Tischnera. Kiedyś jak zatanakowałem to miałem problem dojechać do domu (kichał, prychał). Teraz kupuję tam gdy potrzebuję paliwo do kosiarki - bo mi tam najbliżej.
pozdrawiam
Arturek

Z tego co zaobserwowałem najlepsze paliwko ma Shell i to nieważne na jakiej stacji, potem jest BP (tam tankuje najczęściej ale chyba przejde na Shella)
Jednak najlepsze paliwo, ale była to jednorazowa sytuacja, zatankowałem na Orlenie przy Zakopiance na wylocie z Krakowa na Zakopiec rewelacja - auto mocniejsze no i zasięg na baku nieprawdopodobny - byłem zszokowany - a pomyśleć, że niemiaszki takie paliwo mają w standardzie na każdej stacji. Pewnie w rafinerii coś poprzestawiali i zalali cysterne paliwem na eksport Z kolei najgorsze paliwo zalałem na Arge przy Zakopiance na wjeżdzie do Krakowa od Zakopka - porażka, na baku zrobiłem essim 1.3 tylko 350km co prawda w zimie ale to katastrofa.

Cytat:
2006-06-04 16:23:33, Darecki pisze:
a pomyśleć, że niemiaszki takie paliwo mają w standardzie na każdej stacji. Pewnie w rafinerii coś poprzestawiali i zalali cysterne paliwem na eksport

witam
1. Kiedys spotkałem się z opinią, że koncerny nie sprowadzają paliwa zza granicy (ze wzgledów finansowych) tylko kupuję w Polsce. Dlatego też nie należy spodziewać się niższych cen na BP czy Shell w porównaniu z Orlen bo i tak kupują w tej samej rafinerii.
2.Jeśli chodzi o Shela to irytuje mnie ich traktowanie klienta. Przez długi czas wstydzili się (?) swoich cen. Nie wywieszali dużych cen tylko były mało czytelne tabliczunie z cenami. Jeśli wstydzą się swoich cen to tankuję na BP.
3. Jesli chodzi o Orlen to swego czasu był duży artykuł o tym, że koncern wie o fałszowaniu paliwa i nic nie robi. Nieuczciwi sprzedawcy instalowali "cracka" w komputerze rejestrującym sprzedaż na stacji. Wg komputera zgadzała się ilość paliwa dostarczonego na stację i sprzedanego. Dlatego ich omijam. Wiedzieli o problemie, nic nie robili i jeszcze reklama "sprawdzone kropla po kropli".
pozdrawiam
Arturek

Poprzedni właściciel mojego essiego tankował przez 5 lat na stacji Esso (u zbiegu Okulickiego i Andersa, jest jeszcze na rogu al. Pokoju i Centralnej - ale tej nie wypróbowałem), ja też tam tankuje, nie było i nie ma żadnych problemów wskazujących na złe paliwo.

najlepiej tankować na nestle ja nie czuje różnicy pomiędzy np bp a shel takze po co przepłacać tankowałem tam ze 100 razy i nigdy nie miałem jakiejs nieprzyjemnej sytuacji z autkiem