MotoNews.pl
7 Zimering na wale (69643/27) - PT

Zimering na wale

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie juz mnie szlak trafia 3 raz w tym roku walnął mi zimernig na wale i sika olejem jak cholera co jest grane to jest syzyfowa robotaco zrobic zeby bylo dobrze i spokoj na dluuugi czas.a przy tym brak kasy.

To ma swoje plusy. Przynajmniej smaruje się dobrze bęben/zacisk hamulcowy I potem nie masz dużo roboty przy heblach. Co do mostu to nie mam nic mądrego do powiedzenia. Może kupujesz jakieś kiepskie te łożyska, bo tak samo jest z bendixem o czym się przekonałem na własnej skórze

Człowieku na którym wale może byś powiedział?Napędowym czy korbowym a moze jeszcze jakims innym hahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mnie od razu na myśl przyszedł zimering w moście

oczywiscie ze na wale napedowym tzn wedlug mechanikow wal przesuwa sie w strone silnika i sciera mi w dolnej czesci uszczelke i dlatego tak sie dzieje.co proponujecie???szlif walu czy moze cos innego??

ja o tym slyszalem podczas remontu silnika, bo na poczatku mialem kupic wal do szlifu... ale jak sie ma po kiepskim szlifie albo poprostu wytarty i ma za duzo luzu ( a tu 0,02 mm to juz na szlif sie nadaje) to wtedy moze byc bicie i niszczyc simering, jesli to na najblizszej mu panewce. warto podczas wymiany simeringu moze wyjac wal (wiem ze w hu* roboty) i pomierzyc go u mechanika, najlepiej trzezwego i zaufanego. i wtedy albo szlif (okolo 150zeta ale to duze przyblizenie, ale trzeba juz robic na wszystkich 3 panewkach i walic nadwymiarowe panewki cos kolo 30zł/kpl, albo jak za duzy luz to nowy wal.. (od 460pln w gore.)

ale to sa tylko przypuszczenia... pomierz wal na panewkach glownych i zobaczymy. jakie powinny byc wymiary to mechanik powinien miec w glowie a sa w ksiazce morawskiego jesli dobrze pamietam.

Ja robiłem szlifa w Będzinie,bardzo porządny zakładcena wałui 100zł i do tego panewki za drugie 100zł!Bardzo porządni ludzie tam pracują!!!!!!!!POLECAM!!!!!!!!

Cytat:
Ja robiłem szlifa w Będzinie,bardzo porządny zakładcena wałui 100zł i do tego panewki za drugie 100zł!Bardzo porządni ludzie tam pracują!!!!!!!!POLECAM!!!!!!!!

dokładnie tak jak mówisz. Będzin ulica Namiarkowa bodajrze. Od osiemdziesiątych lat ludzie tam robią fiaty i poldki i jest git. Ja w przyszłym tygodniu może tam będę w celu obgadania biznesu związanego z 1.6, który mam już rozebrany na stole. Dzisiaj pomierzyłem czopy główne i korbowe i się troche zniesmaczyłem. Wszystkie mają już wartość trzeciego nadwymiaru więc nie da się już tego szitu szlifować, tylko nowy ale tam w będzinie podobno na wymianę można więc cosik się wymyśli

zagladnalem pod autko i tak z miejsca gdzie moze cieknac jak jest simering na tym zlączeniu(mowie oczywiscie o ogledzinach zewnetrznych) kapie ale powoli po malej kropli i to dosyc wolno ale to bylo tak juz jak za duzo oleju wlalem to cieklo wiec to mnie nie przeraza dlatego ytzrymuje stan oleju troszke powyzej minimum.to samo jest z prawej strony kapie po malej kropli z gory szukalem miejsca skad to moze cieknac ale nie znalazlem.rozgrzalem silnik przejechalem kawalek i tylko dwie krople sie pojawily wiec nie rozumiem a dolalem jeszcze dzisiaj oleju.co o tym sadzicie dwa dni temu wylalo mi sie chyba z 0.5 l to przeciez jak uzupelnilem olej rozgrzalem silnik zrobilem jazde probna to powinno sie to powtorzyc jak sadzicie???

Panowie czy ktos orientuje sie gdzie w Krakowie znajduje sie zaklad w korym moglbym zrobic szlif wału napedowego i od razy simering zrobic????prosze o odpowiedz.pozdroweczka.