PODGRZEWANE LUSTERKA - potrzebny elektryk w Krakowie!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mieliśmy z Misiolinem chytry plan, czyli podgrzanie lusterek w essiakach. Zakupiłem zatem na allegro podgrzewane folie z nadzieją że skoro kosztuje toto tylko 6 zł to nie bedzie problemów z montażem. Po ostrożnych próbach rozmontowania lusterek w moim aucie udało się w końcu zainstalować folię pod szkiełkiem i poprowadzić kable do drzwi... i na tym nasz sukces sie skończył.

Zostało bowiem nie lada zadanie zeby przejść przez drzwi do kabiny poprzez wtyczkę i podpiąć sie pod skrzynkę bezpieczników. Nie wspomnę tu oczywiście ze nie jesteśmy pewni czy posiadam wszystkie piny we wtyczce i odpowiadające im gniazda. :/ Problemem okazało się również to że MKVII z Płońska i MKVII z Raichu różnią się dość znacznie w okablowaniu skrzynki bezp.

Poddaliśmy sie w końcu ( nie bez walki ) uznając ze niestety nie mamy możliwości tego podłączyć. Także szukam teraz jakiegoś namiaru na porządnego elektryka, który będzie umiał to podłączyć.

HELP

a mam takie pytanie, masz zalozony czasowy wylacznik??
bo przeciez nie bedzie Ci grzalo przez caly czas, jak to rozwiazales??
bo jakis czas temu tez nad kupnem tego czegos sie zastanawialem

Ja to chce podpiąć pod ogrzewanie tylnej szyby. Wiec problem z czasowym wyłącznikiem odpada....

Nikt nie zna dobrego i godnego polecenia elektryka w Krakowie ??

.... jak dasz rade to sprawdz ile kabli dochodzi do wytyczki od strony budy a ile od strony drzwi ..... mi do el. lusterem i ich podgrzewania brakowało tylko kabli w drzwiach .... w budzie jush były ..... a mój essik pochodzi z Płońska .....

mam gdzies w domu opis pinow i zlaczek drzwiowych to wam podesle

... ja sie podłaczałem bez opisu .... kupiłem cała wiązke drzwiową i miałem jasność ....

Nie znam elektryka, bo z elektryką sam sobie robie :]
Dla mnie sprawa jest dość prosta...

Bierzesz próbnik, wbijasz pokolei w kable idące od tylnej szyby gdzieś w okolicach drzwi i jednocześnie "cykasz" włącznikiem od ogrzewanej szyby.
Jak sie zapali to masz właściwi kabel :]
A mase bierzesz z którejkolwiek masy w drzwiach, albo od lusterek, albo od centralnego, albo od szyb :].

co do pinów to wystarczy policzyć po zdjęciu tapicerki ile kabli
i ile pinów w wtyczce :]
Jak są wolne to jedziemy z koksem :] (właściwie jeden styknie)
a jak nie ma wolnych, to popytać na forum, może ktoś ma piny..
Podkabluje wam, że Prezes kiedyś miał :]

p.s. jakl już dokłądać piny to lepiej 2, żeby mase też pociągnąć :]

tak w sumie kminie... jak wstrzymacie sie z tym do 'po sesji'..... poprawkowej to moge sie pobawić i wam to zrobić

a tak wogóle to zimy już nie będzie

Witam! Ja takze zakupiłem maty grzewcze na allegro i sprawę rozwiązałem w ten sposób: rozmontowałem lusterka, poprowadziłem do drzwi kabelki, po czym jeden przewód obciąłem i podłączyłem pod "-" w włączniku drzwiowym. Drugi kabelek owinąłem wokół wiązki idącej do centralnego zamka i głośników i poprowadziłem go potem pod dywanikami do panelu. Tam kabelki "plusowe" podpiąłem do osobnego wyłącznika. I działa. Kiedyś zostawiłem właczone ogrzewanie lusterek na noc i mi aku rozładowało bo plusik pociągnąłem sobie od radyjka, ale błąd polegał natym, że cały czas był w nim prąd mimo wyłączonego zapłonu... zaraz następnego dnia poprawiłem to. Z tego co wiem, te maty mają tak mały pobór pradu, że nie jest wymagane podpinanie ich pod bezpiecznik- u mnie jest 2x12 W

... lepiej podciągnąć pod orginalną instalacje ....

Cytat:
2007-02-01 23:25:30, ViKInG23 pisze:
Mieliśmy z Misiolinem chytry plan, czyli podgrzanie lusterek w essiakach. Zakupiłem zatem na allegro podgrzewane folie z nadzieją że skoro kosztuje toto tylko 6 zł to nie bedzie problemów z montażem. Po ostrożnych próbach rozmontowania lusterek w moim aucie udało się w końcu zainstalować folię pod szkiełkiem i poprowadzić kable do drzwi... i na tym nasz sukces sie skończył. Zostało bowiem nie lada zadanie zeby przejść przez drzwi do kabiny poprzez wtyczkę i podpiąć sie pod skrzynkę bezpieczników. Nie wspomnę tu oczywiście ze nie jesteśmy pewni czy posiadam wszystkie piny we wtyczce i odpowiadające im gniazda. :/ Problemem okazało się również to że MKVII z Płońska i MKVII z Raichu różnią się dość znacznie w okablowaniu skrzynki bezp. Poddaliśmy sie w końcu ( nie bez walki ) uznając ze niestety nie mamy możliwości tego podłączyć. Także szukam teraz jakiegoś namiaru na porządnego elektryka, który będzie umiał to podłączyć. HELP

Wystarczy dołożyć piny do gniazd w drzwiach.