ABS w omedze A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z abs-em u siebie w omedzie. Po ruszeniu doslownie kilka metrow zapala sie konrolka abs-u. Sprawdzalem juz wszystkie czujniki miernikiem i wychodzi ze kazdy jest sprawny. Czyscilem tez nozki przekaznika pod maska tak na wszelki wypadek, chociaz zasniedziale nie byly. Mimo to abs jak nie dzialal tak nie dziala. Ma ktos jakies pomysly co dalej ? Bezpieczniki wszystkie sprawdzone. Oma 2.6

Po pierwsze, a kto nie ma problemu z ABS-em w A
A tak na serio, prawdopodobnie przekaźnik padł, albo przewody bo to najbardziej wadliwe. Ale przewody to byś przy skręcie widział.
U mnie jak się tak zapalał, to umarł przekaźnik.

PS. teraz mam wyjęty w ogóle , wolę wiedzieć, że nie mam, niż myśleć że mam.

Cytat:
2007-01-23 08:30:04, Wiktorzi pisze:
PS. teraz mam wyjęty w ogóle , wolę wiedzieć, że nie mam, niż myśleć że mam.

Hehehe
No mam ten sam problem w tej starej Omie A. I o dziwo najmniejszych problemów nie było... Teraz mam podobny problem, tzn. kontrolka się zaświeca po przejechaniu kilku-, kilkunastu metrów. Trzeba się zatrzymać, wyłączyć silnik i ponownie go uruchomić no i wszystko jest OK. No i jak kolega darek_1 też posprawdzałem wszystkie czujniki...
Tak też myślałem nad przekaźnikiem... Będę musiał go wymienić...
Pozdrawiam...

Cytat:
2007-01-23 08:30:04, Wiktorzi pisze:
Po pierwsze, a kto nie ma problemu z ABS-em w A

Ja nie mam

Ja miałem problemy sporadycznie, wyczyściłem czujniki i koła rastrowe, ale nie pomogło, okazało się że kabel był walnięty z przedniego czujnika, warsztat wymienił i po problemie.

Cytat:
2007-01-23 09:39:07, seweryn80 pisze:
Ja nie mam

Ja tyż nimom

to omy A mają abs?
a tak serio to powiedzcie czy macie tak jak ja:
pedał sporo niżej niż sprzegło i dośc głeboko wpada jak hamuje,wydaje mi sięże powinien hamowac dużoo wyżej,na przegladzie facio nic nie powiedzizał że za nisko łapie,a klocki mam wszystkie nowe i odpowietrzałem też,no tak troszke syczy przy wciskaniu,,czyżby pompa hamulcowa już puszczała??? jak to jest jakie macie doświadczenia?

[ wiadomość edytowana przez: pioczel dnia 2007-01-23 17:30:59 ]

pioczel w mojej A też było dokładnie tak jak opisałeś i nie wpłynęło to ani razu na skuteczność hamulców,zawsze działały bez zarzutu

Cytat:
2007-01-23 17:25:26, pioczel pisze:
to omy A mają abs? a tak serio to powiedzcie czy macie tak jak ja: pedał sporo niżej niż sprzegło i dośc głeboko wpada jak hamuje,wydaje mi sięże powinien hamowac dużoo wyżej,na przegladzie facio nic nie powiedzizał że za nisko łapie,a klocki mam wszystkie nowe i odpowietrzałem też,no tak troszke syczy przy wciskaniu,,czyżby pompa hamulcowa już puszczała??? jak to jest jakie macie doświadczenia? [ wiadomość edytowana przez: pioczel dnia 2007-01-23 17:30:59 ]

A wymieniłeś płyn hamulcowy ???Powinno się go wymienić co 2-3 lata.

[ wiadomość edytowana przez: abigaz dnia 2007-01-23 19:56:13 ]

Cytat:
2007-01-23 17:25:26, pioczel pisze:
to omy A mają abs? a tak serio to powiedzcie czy macie tak jak ja: pedał sporo niżej niż sprzegło

Po mojemu sprzęgło Ci się kończy Poważnie

Odpina sie wtyczke na kompie ABS i w 15 min wiadomo czemu on niedziala.
Wymagania:
Schematy
Miernik
Umiejetnosc skorzystania z tego co sie ma.

czy czujnik abs przedniego kola pasuje z vectry a do omegi ?

A tak przy okazji, gdzie jest komp od ABS w Omie A? Za licznikami, nad pedałami? Bo jeżeli zmierzyć czujniki, aby mieć pewność połączeń to trzeba chyba na wtyczce do kompa?

pod siedzeniem kierowcy