MotoNews.pl

Jaki basik zamontować?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie... Jaki subwoofer zamontować, jaki wzmacniasz i czy montować kondensator?
Pozdro!

witam
kolego temat wałkowany od wieków.
kondensatorzamontuj na dłużej starczy Ci akumulatora.
pozdr

Niestety nie znalazłem nic w wyszukiwarce... Wiec prosiłbym o konkretne propozycje jaki sub i wzmacniacz, kondensator...
Pozdrawiam!

Zasłyszane od koneserów instalatorów car-audio:

Jak subwoofer to klasyczna skrzynka drewniana, tuba jest dobra dla małolatów-umcyków, gdzie zamiast porządnego "buum,buum" jest tylko głośne "prrr,prrr"....

mam na zbyciu skrzynkę-samoróbkę + Pioneerka serii TS 30cm i kilka wzmaków do wyboru (nawet wypaśne japan-sony 2kan z RMS=500Watt ), potrzebującemu mogę oddać za grosze...

Cytat:
kondensatorzamontuj na dłużej starczy Ci akumulatora. pozdr

jak można pisać, że na dłużej starczy akumulatora??!!Jakby tak było to zamiast akumulatora mielibyśmy kondensator!!Kondensator służy owszem do magazynowania energii, ale CHWILOWEJ!!. I jest po to, aby poprawić charakterystykę impulsową dźwięku. Ten potężny prąd, który płynie do głośnika jest czasami za mały i wspomaga go wtedy kondzio. Te numery robi się w sprzętach typu "made in China" gdzie na sprzęcie audio wielkości czajnika pisze się 2000 Watt PMPO. Niezły trik z wykorzystaniem kondensatorów, ale bez związku z rzeczywistością.
Także kondensator owszem,ale zdecydowanie nie po to, żeby zwiększyć żywotność akumulatora.

Zgadzam się z wypowiedzią smalskiego, że kondensator uwalnia energie gdy jest bardzo potrzebna a jej brakuje... Hmm... Także zgadzam się z wypowiedzią Sołtysa, że subek jest lepszy od tubki... Hehe... A teraz pytanko czy moge podłączyc pod fabryczne radio wzmachola i subka biorąc sygnał audio z któregoś głośnika w tylnich drzwiach? Nie bedzie zadnych problemów? Wiem, że trzeba zastosowac filtr dolnoprzepustowy...
Pozdrawiam!

a ja polecam inne forum np o tematyce car audio

Cytat:
2007-01-31 14:07:53, Solltys pisze:
Zasłyszane od koneserów instalatorów car-audio: Jak subwoofer to klasyczna skrzynka drewniana, tuba jest dobra dla małolatów-umcyków, gdzie zamiast porządnego "buum,buum" jest tylko głośne "prrr,prrr"....

Nie zgodzę się!

A jeśli porządny sprzęt, to tylko bose
Pozdrawiam
Arielka

Cytat:
2007-01-31 16:33:04, arielka pisze:
Nie zgodzę się!

a powinnaś

żadne tuby tylko profi skrzynie

Bose w omedze i porządny sprzęt?

Bose może i montuje porządny sprzęt, ale napewno nie w omedze .
te przewody zasilające i głośnikowe, to ekstra wytłumienie drzwi, skrzyneczka z pseudoniskotonowym głośnikiem.
wypassssssssssss

Cytat:
2007-01-31 16:36:10, 7gsi pisze:
a powinnaś

Ad. charakterystyki użytkowników i onomatopei tuby zdecydowanie nie

Cytat:
2007-01-31 16:56:49, arielka pisze:
...onomatopei tuby ...

Mogę się posikać???
Posikałem się. Ze śmiechu

Hehe... Widze, że odpłyneliscie troche od tematu! Hehe... Prosiłbym aby udzielił się ktoś kto sie zna na subkach i mi napisał co bedzie dobre do mojej omeszki w rozsądnych pieniążkach?

PS. Mnie sie podoba coś takiego:
link
oczywiście razem z proponowanym wzmacniakiem...
CO o tym myslicie? Ładnie to wygląda, ale czy równie ładnie to zagra?
Pozdrawiam!

Sorry, ale 200zł to możesz skoczyć z kobitą na dobry obiadek, a nie kupić subwoofer.

Dobry głośnik kosztuje grubo ponad 200zł, a gdzie skrzynia?
Do takiego dużego głośnika musi być odpowiednio duża skrzynia.
Jest sporo w necie na temat projektowania obudów z otworem i bez.
A to co widać na fotce to puf na werande do zakładania butów.
Kup coś co jest produkowane przez firmy które tylko zajmują się kolumnami i głośnikami, lub kup firmowy głośnik ( nawet Tonsila dwucewkowy do zastosowań samochodowych), znajdź jego parametry T-S i oblicz zrób obudowę w/g wzorów, a będziesz bardziej zadowolony z efektów niż z tego "G" za 200zł.

No to może coś wybierzesz w rozsądnych pieniązkach z allegro i mi podpowiesz Scooby?
Byłbym wdzięczny!
Pozdrawiam!

woofer 1
To był jedyny jaki-taki.
Jeśli jest to oryginał to mozna brać. Cała reszta to szmira nie warta funta kłaków.

A musisz mieć taki woofer? Masz kombi czy sedana?

[ wiadomość edytowana przez: Scooby dnia 2007-02-01 16:03:32 ]

Mam sedana...

a co powiecie na takiego subka:
http://moto.allegro.pl/item160932971_pioneer_306c_w_profesjonalnej_skrzyni_mdf_br_1000w.html

Pioneer to raczej dobra firma...

Jaki wzmacniacz potrzebowałbym do napędzenia takiego subka?

Pozdrawiam!

PS.
Nie chce, żeby mnie słyszeli na drugim końcu ulicy, chodzi mi o to aby miec pełniejsze brzmienie muzyki i dobry basik... Nie jestem jakims umcykiem!

[ wiadomość edytowana przez: hammet1 dnia 2007-02-01 16:25:58 ]