[126p] Jak sprawdzic luz na osce przepustnicy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemanko,
mam problemy z gaznikiem, przypuszczam, ze chodzi o luz na osce przepustnicy, ale nie bardzo wiem jak go sprawdzic. Hilfe! Czy nie moze miec luzu w plaszczyznie poprzecznej do osi, czy tez luzu w kierunku osi? Czy w nowym gazniku jest jakikolwiek luz na osce, w ktorakolwiek strone?

EDIT:
Ten, ktory mam jak sie otworzy przepustnice, to mozna oske o ok. 2mm wyciagnac i wtedy tez sie na boki lekko rusza, ale zaznaczam przy otwartej przepustnicy.

[ wiadomość edytowana przez: ziemczon dnia 2007-02-03 00:34:00 ]

sluchaj, luz na osce to po porostu bardziej wytarte gniazda oski w korpusie i czasem sama oska, tam gdzie sa te uszczelki z tworzywa tworzy sie przeswit i gaznik lapie lewe powietrze i nie pracuje dobrze. Teraz, zeby to sprawdzic to na pewno trzeba poruszac koncem oski (tym przy lince od gazu, bo tam zazwyczaj tworzy sie wiekszy luz) w rozne strony, ale dla malo dowadczonego oka niewiele moze ten pomiar powiedziec. Zawsze mozna oske wyjac i zmierzyc ja i gniazdo. Generalnie to mozna kupic nadwymiarowe oski, wiec zmierz swoja oske i kup jeden nadwymiar wieksza, albo dwa. Do kupienia sa 6.1, 6.2, 6.3 i 8.2 i 8.4 chyba ale moge sie mylic, cos kolo tego w kazdym razie. kosztuja kolo 8 zeta wiec luz.

Sluchaj a nie tak jak powiedzialem? Ze sobie pociagasz za to oczko, do ktorego jest linka gazu przyczepiona przy gazniku, i patrzysz czy na otwartej przepustnicy sie rusza? Bo moja mozna wyciagnac 2mm i na boki tez sie lekko rusza.

Sluchaj a nie tak jak powiedzialem? Ze sobie pociagasz za to oczko, do ktorego jest linka gazu przyczepiona przy gazniku, i patrzysz czy na otwartej przepustnicy sie rusza? Bo moja mozna wyciagnac 2mm i na boki tez sie lekko rusza.

Cytat:
2007-02-03 10:39:13, ziemczon pisze:

za pierwszym razem nie zrozumialem o co ci chodzi i szczerze powiem teraz tez nie mam pojecia

Jeśli masz w którąkolwiek stronę luz 2 mm to jest to złom a nie gaźnik. Jeśli luz jest wzdłuż osi to wytarta jest przepustnica i korpus. Ja bym zainwestował te 80 zł i spokój. a jeśli masz jakieś nowe elementy w gaźniku to przed oddaniem go na wymianę poprostu je podmień na stare.

Nareszcie jakas konkretna odpowiedz. Dzieki wielkie. W gazniku mam nowa dysze 120tke, i ladnie ustawiony plywak przez kumpla, wiec oddam czesci ze starego gaznika. A sluchaj ktore otwory sie zalepia, zeby nie przerywal na nawrotach?

W uszczelce panie te duze:
KLIK

Podziekowal Pozdrawiam.