Wysokie Obroty po starcie silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witka!Mam mały problem ze swoim esperaczkiem...Zaraz po starcie silnika obroty wkrecają sie na 3000-4000!Silonik kreci tak jakieś ok 15sekund po czym obroty powoli schodza do normalnych!po kazdorazowym odpaleniu zawsze to samo! Prosze o sugestie przyczyn wystąpienia problemu oraz rozwiązania pozdrawim

sprawdzałeś jakoś niedawno poziom oleju?? kiedy byl wymieniany??
Powiem ze te 3-4tys troche mnie przerażają-u mnie max do 2 tys dochodzi i to przez kilk sekund a nie kilkanascie-pozatym takie wysokie obroty dla zimnego-nienasmarowanego silnika są niezdrowe
powiedz czy kiedy jeździsz-tzn na rozgrzanym silniku niemas zzadnych problemów z obrotami?? czy ta sytuacja wystepuje tylko kiedy zapalasz zimny silnik-np. po nocy -czy za każdym razem??

krokowy sie przycina, przemyj go, ewentualnie cos z czujnikiem temp., badz sama przepustnica.

Przyczyn tej usterki może być naprawdę wiele.

Przycinający się silnik krokowy to tylko jedna z możliwości. Poza tym wspomniany krokowiec może wymagać "ustawienia" np. po wymianie na nowy element lub "resecie" komputera.

Inną przyczyną może być uszkodzony czujnik położenia przepustnicy (TPS), w którym np. mogły powycierać się ścieżki.

Uszkodzony może być także MAP Sensor (czujnik ciśnienia/ podciśnienia bezwzględnego w kolektorze ssącym).

Jeśli przymierzasz się do wymiany któregoś z elementów, a nie jesteś w 100% pewien diagnozy, postaraj się podłączyć auto pod komputer diagnostyczny, a na 99% pomoże Ci to wskazać usterkę.

Pozdrawiam - SpeedR

Wczoraj odwiedziłem mojego znajomego mechanika...I co najciekawsz e gdy tylko kazał mi odpalic silniczek to ten...Ni stąd ni zowąd pracuje jak należy...Ja w smiech on zdziwko co ja chce od samochodzika??No i tak to wyglądało...Jednak jego diagnoza zabrzmiała ze to moze byc cos ze sterownikiem instalacji gazowej i on moz wprowadzac błedy do ECU a ten fiksuje...Ale powiedział ze jak bedzie sie powtarzac to mam wpaść to podłączy mnie pod komputerka i wyjdzie szydło z worka...Co wy o tym sądzicie???Dzieki za odpowiedzi...czekam na dalsze pozdro!

A co do wypowiedzi tommi3737 to olej wymieniany 5tys temu i zero ubytków także tu problemu nie ma... A działo sie tak tylko po odpaleniu bez roznicy czy ciepły czy tez zimny silnik...

[ wiadomość edytowana przez: Petara dnia 2007-02-05 16:42:42 ]

mam pytanko bo nie znalazłęm nic na temat ustawiania silniczka krokowego czy mógłby mnie oświecić

Cytat:
2007-02-05 19:01:42, zebi pisze:
mam pytanko bo nie znalazłęm nic na temat ustawiania silniczka krokowego czy mógłby mnie oświecić

tam się nic nie ustawia

Silniczek krokowy przy każdym włączeniu zapłonu robi ruch w te i wefte by komputer określił jego pozycję

Cytat:

Przycinający się silnik krokowy to tylko jedna z możliwości. Poza tym wspomniany krokowiec może wymagać "ustawienia" np. po wymianie na nowy element lub "resecie" komputera.

a oco tu chodzi

[ wiadomość edytowana przez: zebi dnia 2007-02-05 19:56:03 ]

[ wiadomość edytowana przez: zebi dnia 2007-02-05 19:56:46 ]

może jaszcze ktoś ma coś do powiedzenia

Cytat:
2007-02-06 18:46:44, zebi pisze:
może jaszcze ktoś ma coś do powiedzenia

Tak jak było napisane nic się nie ustawia.