MotoNews.pl

Rejestracja auta po 30 dniach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam dwie pilne sprawy odnośnie rejestracji samochodu.

1. Czy jeżeli nie zarejestruję auta do 30 dni po jego zakupie będę miał problemy z późniejszą rejestracją? Kupiłem samochód ale z przyczyn ode mnie niezależnych nie mogłem go zarejestrować, a termin 30 dni minął 3 dni temu. Pytałem kilka osób ale jedni mówią, że załatwię wszystko bez problemów, a inni że będzie z tym większy problem.

2. Czy sprzedający może mieć problemy (jakie?) jeżeli nie wyrejestruje samochodu do 30 dni od daty jego sprzedaży?

spisz 2gą umowe i po problemie
sprzedający problemów raczej mieć nie będzie jeżeli ubezpieczenie jest jeszcze aktualne to po prostu jeździsz jak pozyczonym

Cytat:
2007-04-16 20:10:31, cinus pisze:
spisz 2gą umowe i po problemie

właśnie to jest największy problem. w grę nie wchodzi spisanie nowej ani żadne poprawki do istniejącej

Hmmm a można wiedzieć czemu ? Ja spisałem 2 dodatkowe umowy

Ja przerejestrowałem autko chyba po 2-2,5 miesiąca i nic Ale wiem na 100%, że poprzedni właściciel nie wyrejestrował samochodu Tylko ta Pani w okienku się zapytała czemu tak późno...

Sprzedający nie będzie miał żadnych problemów...

A więc tak:

Ad1. kupiłem auto w listopadzie a przerejestrowalem je na siebie dopiero w marcu, byłem oczywiście w UK wczesniej, ale akurat nie mieli tablic i pani urzedniczka na moje pytanie czy moge jezdzic autem po upływie 30 dni od daty zakupu stwierdzila, ze moge jezdzic nawet przez rok, wiec postanowilem, ze bede jezdzil do konca okresu ubezpieczenia na starych tablicach. Z rejestracja w marcu nie bylo najmniejszych problemow, a to cztery miechy pozniej

Ad2. sprzedający nie bedzie mial zadnych problemow z powodu "pozniejszej" rejestracji auta, natomiast wyrejestrowac samochodu nie moze, bo jak rozumiem sprzedal Ci auto z tablicami i dowodem rej a bez tego i swistka o ZEZŁOMOWANIU lub utracie auta nie da sie wyrejestrowac samochodu...

Mam nadzieje ze pomogłem...
pozdrawiam

Cytat:
1. Czy jeżeli nie zarejestruję auta do 30 dni po jego zakupie będę miał problemy z późniejszą rejestracją? Kupiłem samochód ale z przyczyn ode mnie niezależnych nie mogłem go zarejestrować, a termin 30 dni minął 3 dni temu. Pytałem kilka osób ale jedni mówią, że załatwię wszystko bez problemów, a inni że będzie z tym większy problem.

Teoretycznie masz 30dni na przerejestrowanie nowo nabytego samochodu. Jednak za przekroczenie tego terminu nie ma żadnych kar / sankcji. Nie ma najmnijeszych problemów z zarejestrowaniem takiego auta - przerabiałem nie raz

Cytat:
2. Czy sprzedający może mieć problemy (jakie?) jeżeli nie wyrejestruje samochodu do 30 dni od daty jego sprzedaży?

No to wszystko zależy, jak spowodujesz wypadek i kogoś zabijesz na pewno czeka go wizyta tu i tam. Jak nic nie zmajstrujesz to nie.

Cytat:
2007-04-16 23:40:59, Suchii pisze:
natomiast wyrejestrowac samochodu nie moze, bo jak rozumiem sprzedal Ci auto z tablicami i dowodem rej a bez tego i swistka o ZEZŁOMOWANIU lub utracie auta nie da sie wyrejestrowac samochodu... Mam nadzieje ze pomogłem... pozdrawiam

Czegoś tutaj nie rozumiem, jak to sprzedał z tablicami i dowodem ?
A to można sprzedać auto bez tablic i dowodu ?
Jako sprzedający, masz umowę w ręce i z nią idziesz wyrejestrować pojazd i po kłopocie, nie obchodzi Cię czy ktoś zarejestrował to auto już na siebie czy nie.

Wydaje mi się, że trochę mylicie pojęcia. Sprzedający po zbyciu pojazdu musi zgłosić ten fakt (najlepiej w ciągu 30 dni) i na podstawie zgłoszenia i kopii umowy jego nazwisko jest wykreślane z ewidencji pojazdów, natomiast pojazd nie jest wyrejestrowywany bo wtedy konieczne byłoby np. zezłomowanie. Przecież rejestracja samochodu to nie tylko tablice,ale też nr silnika, czy też nadwozia, a w momencie sprzedaży pojazd nie znika tylko zmienia właściciela.

Wydaje mi się,że gdy sprzedający usunie swoje dane z ewidencji pojazdów zanim kupujący nie zarejestruje samochodu na siebie to w momencie kontroli posługując się dowodem rejestracyjnym który dostał od sprzedającego tak naprawdę posługuje się nieważnym dokumentem.

Oj przesadzacie ja już 3 rok zapinam wyrejestrować sprzedany samochód I jak się spytałem pani w okinku to mi powiedziała że nic mi zrobić nie mogą - po prostu powiększam ich "burdel" w papierach. Nowy zarejestrowałem ok 3 miesiące po terminie bo poprzedni właściciel czekał na sztywny dowód a później ja zapomniałem o tym i nic nie mówili. nawet podatek zapłaciłem 3 miesiące po terminie i nic się nie czepiali

kumpel zarejestrowal z pol roku po kupnie - zaplacil tylko jakies odsetki od podatku w urzedzie skarbowym, pozatym zadnych problemow.

Serdeczne dzięki za pomoc. Teraz już jest wszystko jasne.

ja nie spisywalem zadnej 2 umowy i wszystko bylo oki

Cytat:
2007-04-17 06:39:00, Raven pisze:
Czegoś tutaj nie rozumiem, jak to sprzedał z tablicami i dowodem ? A to można sprzedać auto bez tablic i dowodu ? Jako sprzedający, masz umowę w ręce i z nią idziesz wyrejestrować pojazd i po kłopocie, nie obchodzi Cię czy ktoś zarejestrował to auto już na siebie czy nie.

Naturalnie napisane było to dla "śmiechu" w celu uświadomienia, że nie da się wyrejestrować auta bez tablic i dowodu rejestracyjnego. Sprzedający zgłasza tylko fakt sprzedaży auta celem wykreślenia go z ewidencji pojazdu jako właściciela samochodu...