Grupa automatyczna - uszczelniacz wału

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nieco cieknie mi olej, jadąc w traskę ok. 300km zabieram ze sobą pół litra co by się nie stresować, jako że powoli mnie to zaczyna irytować chcę w końcu wymienić ten uszczelniacz. Czy ktoś robił już to w automacie i czy trzeba wyjmować skrzynię. Mój magik mechanik mówi, że trzeba ją wyjąć (szacuje koszt naprawy na 400zł), na Kotsisa uparcie twierdzą, że nie trzeba (to chyba leje się z tego przedniego uszczelniacza).

No widzisz. Zależy z której strony sie leje. U mni już od jakiegoś czasu sączy i, niestety, w aso powiedzieli że trza targac skrzynię. Więc sobie kapie....
Ale chyba niedługo to zrobie bo mam do wymiany osłone przegubu. Wiesz ile kosztuje to cudo do automata?
Zgadnij...

114 zł netto

Nie wyobrazam sobie wymiany uszczelniacza walu od strony skrzyni biegow bez jej wyciagania.

Można to siobuie wyobrazić może w 1,5 z manualem - żeby zrobić to przez zdejmowaną osłone przęgła (jeżeli można w ten sposób zmienić sprzędgło to może i uszczelniacz się da??) ale to będzie trochę "ginekologiczna" robota.

Swoją droga sporo ci sie leje. Ja na 10 000km to moze z litr dolewam albo i to nie...

Przedni uszczelniacz wału to od strony pasków,tylny od strony skrzyni.Jakiż to geniusz chce wymieniać uszczelniacz bez targania skrzyni .Rozciągnie go jak gumkę i przełoży przez koło zamachowe ??????
Navi,która osłona przegubu tyle kosztuje???Wewnętrznego czy zewnętrznego????

[ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2007-02-07 20:36:18 ]

Pewnie im się cóś powaliło w ASO (Kotsisa). Jednak gość zarzekał się, że to napewno bez wyjmowania skrzyni i jeszcze sprawdzał w ich manualach (ks. serwisowych). Mówił, że nie będzie to kosztowało więcej niż 250zł (części i robocizna). Może tak u nich zostawię, a jak sobie wyjmą skrzynię (a pewnie tak będzie) - powiem, że miało być bez wyjmownia

Cytat:
2007-02-07 20:35:00, JaRabbit pisze:
Przedni uszczelniacz wału to od strony pasków,tylny od strony skrzyni.Jakiż to geniusz chce wymieniać uszczelniacz bez targania skrzyni .Rozciągnie go jak gumkę i przełoży przez koło zamachowe ?????? Navi,która osłona przegubu tyle kosztuje???Wewnętrznego czy zewnętrznego???? [ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2007-02-07 20:36:18 ]

Zewnętrznego. Ale pasuje od Laniego (sprawdzone przez technologa FSO) - koszt 20 zł

Cytat:
2007-02-08 16:03:34, Navi pisze:
Zewnętrznego. Ale pasuje od Laniego (sprawdzone przez technologa FSO) - koszt 20 zł

oraz Nubiry,Espero (manuala |) i Nexii

To wstaw im i niech robia, masz 250zl do zaplaty a to czy wyjma czy nie to nie Twoja broszka

taa, ale napewno mają gdzieś w zasadach korzystania z serwisu, że jeśli wynikną dodatkowe naprawy klient to opłaca - oni są cwani...

I co,byłeś w tym serwisie???

niestety jeszcze nie - wyczerpałem limit napraw auta w tym miesiącu

przepraszam za off-topic ale nie doszukalem sie tematu automatow, otoz dziwnie sie zaczela zachowywac moja skrzynia, jest to skrzynia 4-stopniowa ale gdy przejedzie sie kilka kilometrow wlacza sie jeszcze jeden dziwny jakby piaty bieg z tym ze przelaczanie na ten bieg jest strasznie wydluzone trwa ok 1-1,3 sek. moze mi ktos wytlumaczyc zachowanie tej skrzyni?

Cytat:
2007-02-13 20:23:53, molloch pisze:
przepraszam za off-topic ale nie doszukalem sie tematu automatow, otoz dziwnie sie zaczela zachowywac moja skrzynia, jest to skrzynia 4-stopniowa ale gdy przejedzie sie kilka kilometrow wlacza sie jeszcze jeden dziwny jakby piaty bieg z tym ze przelaczanie na ten bieg jest strasznie wydluzone trwa ok 1-1,3 sek. moze mi ktos wytlumaczyc zachowanie tej skrzyni?

chyba masz cos popsute

ta skrzynia nie ma 5. biegu.

tak sobie gdybam... moze to włącza się blokada przekładni hydrokinetycznej, żeby wyrównać obroty wałka głównego skrzyni z wałem korbwym silnika? ale to nie powinno być chyba tak wyraźnie wyczuwalne...