MotoNews.pl
4 Sygnalizacja dźwiękowa fabrycznego centralnego (182479/45) - PT

Sygnalizacja dźwiękowa fabrycznego centralnego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Chciałem Was spytać czy możliwe jest podpięcie syrenki (pozostała po alarmie) tak aby sygnalizowała otwarcie i zamknięcie zamków. Dodam że mam fabryczny centralny sterowany z kluczyka.

Wymyśliłem sobie że podepnę się pod sygnały idące w wiązce do drzwi od strony kierowcy
Cytat:
-pomarańczowy z niebieskim (zasilanie 12v +), -brązowy (masa -), -biały z fioletowym (otwieranie +), -żółty z czarnym (zamykanie +)

pod żółty z czarnym i biały z fioletowym.
Czy muszę zastosować przekaźniki w tym wypadku?
Czy moja koncepcja jest dobra?

To zależy jak sobie tą sygnalizację wyobrażasz. Bo pojedyncze "piknięcia" można zrobić bezboleśnie dodając dwie diody.

Właściwie to początkowo wyobrażałem sobie to w ten sposób:
1. Pojedyncze "piknięcie" - otwarcie
2. Podwójne "piknięcie" - zamknięcie (tu muszę wymyślić jakiś układ powielający sygnał).

Tak było na początku.

Teraz wymysliłem układ trochę bardziej zaawansowany, mianowicie dołożyłem (oczywiście na razie w zamysle) funkcje:

3. Zamkniecie zamków po 10s. od włączenia zapłonu, (bez "piknięć")
4. Sygnalizacja diodami (czerwona / zielona) stanu zamków (zamk / otw)

Pisząc o diodzie, czy miałeś na myśli diodę półprzewodnikową która odseparowałaby syrenę od instalacji centralnego?

Cytat:
2007-04-23 12:46:46, WilK pisze:
To zależy jak sobie tą sygnalizację wyobrażasz. Bo pojedyncze "piknięcia" można zrobić bezboleśnie dodając dwie diody.

Fabrycznie to pali się długo dioda przy zegarku.................w MK7

Cytat:
2007-04-23 13:14:03, Marcin2M pisze:
Właściwie to początkowo wyobrażałem sobie to w ten sposób: 1. Pojedyncze "piknięcie" - otwarcie 2. Podwójne "piknięcie" - zamknięcie (tu muszę wymyślić jakiś układ powielający sygnał). Tak było na początku. Teraz wymysliłem układ trochę bardziej zaawansowany, mianowicie dołożyłem (oczywiście na razie w zamysle) funkcje: 3. Zamkniecie zamków po 10s. od włączenia zapłonu, (bez "piknięć") 4. Sygnalizacja diodami (czerwona / zielona) stanu zamków (zamk / otw) Pisząc o diodzie, czy miałeś na myśli diodę półprzewodnikową która odseparowałaby syrenę od instalacji centralnego?

Tak. Miałem na myśli zwykłe diody prostownicze. A jeśli chodzi o zaawansowanie układu, to już centralka alarmowa raczej