[K] działkę pod Warszawą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Max do 40km od centrum, może być np. Żabia Wola (za Jankami w stronę Katowic). Ale też chętnie gdzieś idziej - wielkość nie ma znaczenia (najchętniej tzw. hektar siedliskowy), ale może też być zwykła budowlana (wtedy pewnie max 1000m2). Najchętniej do ok. 35zł za m2

Cytat:
Najchętniej do ok. 35zł za m2

Powodzenia życze za tą cenę to mogłeś kupić ale 1,5 roku temu w Debe willkie koło mińska mazowieckiego. A co do Żabiej Woli kumpel kupił tam 2 lata temu 1000m wlasnie budowlana. dal 30 zl za metr ale to bylo 2 lata temu. Teraz to pewnie w okolicach 60 - 100 zl chodza

Kolega kupił w Zabiej Woli 1400m2 za ok 40000 pln w tamtym roku tyle ze od jakiejs dalsej rodziny i ze słupem elektrycznym na srodku działki
100-150 za metr to oka ale ie 35
w okolicach zalesia ziemia stoi po 150-180 za metra

[ wiadomość edytowana przez: Kula69 dnia 2007-02-03 00:36:25 ]

w listopadzie oglądałem tam właśnie działki i po tyle chodziły 30-35 zł za metr, aktualnie jest na allegro działka do sprzedania tam za jakieś 43 zł za metr, więc 100-150 zł to niedo za dużo - to nie są nawet obrzeża wawy. pozatym szukam hektara siedliskowego, czyli działka do grunt rolny z możliwością budowy domu, a te są znacznie tańsze

W listopadzie 2006 roku to moje mieszkanie bylo warte 300 tys a teraz minimum 350 tys. Zreszta dzis miales o tym program w dzien dobry tvn. Rynek nieruchomosci "ocipial" pod tym wzgledem. Ale mimo wszystko zycze ci powodzenia.

Cytat:
2007-02-03 10:33:54, elChopin pisze:
szukam hektara siedliskowego, czyli działka do grunt rolny z możliwością budowy domu, a te są znacznie tańsze

a ile to m2

Cytat:
2007-02-03 15:18:26, Kula69 pisze:
a ile to m2

1 ha = 10.000 m2

haktar siedliskowy to chyba coś nieco ponad 1ha - jakieś 1,1-1,2 działka ma status rolnej, ale można na niej wybudować dom

Cytat:
2007-02-06 20:36:58, elChopin pisze:
haktar siedliskowy to chyba coś nieco ponad 1ha - jakieś 1,1-1,2 działka ma status rolnej, ale można na niej wybudować dom

A co to jest "hektar siedliskowy"...?
Nowa jednostka miary...?
TU i TU.

z tego co sie orientuje działka siedliskowa (nie hektar) wystepuje tylko wtedy gdy na danej dzialce sa juz budynki natomiast robota polega na przebudowie ,rozbudowie , remoncie budynkow juz istniejacych lub wybudowaniu budynku nowego pod warunkiem rozebrania starego
i nie jest do tego wymagant hektar gruntu
jest to najczesciej wykorzystywany sposob na budowe w miejscu gdzie nie ma miejscowego planu zagospodarowania badz plan ten nie przewiduje budowy budynkow mieszkalnych
wlasnie ja mam taka sytuacje ze w granicach miasta mam pole orne i sracza mnie tam nie wolno postawic
elChopin natomiast mam inna dzialke 20 km od Lublina i ta ci moge opchnac po znajomosci klubowej po 30 zl m2

[ wiadomość edytowana przez: cezariusz dnia 2007-02-06 21:20:11 ]

Nie, to chyba trochę inaczej - jak masz powyżej 1ha ziemi, to jesteś rolnik i możesz sobie wybudować dom. Tylko jak nie masz innego tytułu ubezpieczenia, to musisz krus płacić.
Dowiadywałem się kiedyś o ziemię na tej wsi, gdzie mam rancho. W urzedzie gminy powiedzieli, że można budować "w linii zabudowy" i stosjąc jakieś "sąsiedzkie" (czy jakoś tak) zasady.
Nie pamiętam, bo to było dawno, w każdym bądź razie miało nie być kłopotów z budową domu na zaoranej ziemi - fakt, że miała dostęp do drogi asfaltowej we wsi.
Pozdr. P.

P.S. A z tym rozbieraniem, remontowanie, etc. to zwykła oszczędność. Nie musisz miec pozwoleństw, nadzoru, odbioru i tych wszystkich płatnych papierologii. Znam takich magików, że "obudowywali" stare drewniane domy, a potem wywalali "środek"...

żeby zbudować dom na działce rolnej musi być spełnionych kilka warunków, m.in.:
- działka musi stanowić część gospodarstwa rolnego,
- siedlisko musi zawierać budynek gospodarczy (stodoła, obora, ale większość kombinatorów robi sobie duży garaż wraz z kotłownią, magazynkiem itp)
- właściciel działki musi na niej prowadzić gospodarstwo rolne

Gospodarstwo rolne to wg KC grutny rolne wraz z zabudowaniami wraz z prawami wynikającymi z prowadzenie działalności rolnej.
Gdzieś w innym akcie prawnym jest zapis, że za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne o łącznej powierzchni nie mniejszej niż 1 ha przeliczeniowy
ha przeliczeniowy oblicza się mnożąc powierzchnię działki przez współczynniki zawarte w ustawoie o podatku rolnym.
wysokość współczynnika zależy od
- klasy gleby,
- rodzaju użytku rolnego (orny lub pastwisko)
- okręgu podatkowego
wartość współczynników waha się między chyba od 0,2 a 1,65 więc możesz mieć 4 ha a nie jesteś rolnikiem, a możesz mieć 0,7 ha i będziesz