Jakie silniki pasuja do skrzyni od DOHC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
kupiłem terenówkę w którą włozony jest silnik 2.0 z fiata 132
pierwotnie chciałem wrócić do oryginału jednak ilość zrobionych przez poprzedniego własciciela przeróbek zmusza mnie przy pozostaniu przy silniku 2.0 ten który jest obecnie to złom stad moje pytanie czy pod skrzynie do tego silnika pasuje coś innego? (wazne jest by silnik miał wspomaganie)
z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: kosa131 dnia 2007-09-30 00:23:56 ]
[ powód edycji: zmiana tytulu watku ]

np 2.5 TD fiat / lancia / iveco , zawsze o ile fundusze pozwolą 2.8 JTD

[ wiadomość edytowana przez: tom_stm dnia 2006-02-08 20:18:30 ]

Czyżby ?

Pasuje silnik ohc od łady, oprócz niego silniki poprzeczne fiata montowane w cromie/tempra/lancia delta/beta. Do terenówki to najlepiej nadawałby sie chyba silnik disla od argenty 2,0 albo 2,5. Ten 2,5 ma około 90Km, nisko połozony moment który ma ponad 200 Nm i lubi opał Jezeli uda sie znalesc specjalny kosz na skrzynie mzoesz zamontowac tez silnik od poloneza Oczywiscie silniki które są montowane poprzecznie beda wymagały dosc sporych przeróbek pod wdłuzne, bez wiekszych problemów podejda wszystkie silniki od tylnionapędowców

Zawsze miałem wrażenie, że diesle miały inną skrzynię, ale może się mylę

Cytat:
2006-02-09 07:26:02, bolger pisze:
Zawsze miałem wrażenie, że diesle miały inną skrzynię, ale może się mylę

skrzynia ta sama ,dzwon prawdopodobnie inny ale to się da przemontować łatwo .
wiem gdzie stoi taka 2,5TD na części z silnikiem (przy mnie odpalony-jeszcze działał )

a mnie sie jednak zdaje że skrzynki od diesli maja inne przełożenia !!! ale nieważne
mój kolega rozbił lancie delte 1.9td która pozostawił na pastwe losu u mnie pod domem i mysle że za cene złomu by ja oddał.
auto po wypadku było na chodzie wiec silnikowi nic sie nie stało- tylko brać i montować

ja mam serwo z argenty

No to teraz ja odgrzeję kotleta z DOHC - ami. Tytuł wątku sie nadaje itp. Moge kupić silnik 2,0 dohc z Fiaciny 132. Silnik na szrocie, głowica zdjęta, podobno zdjęta bo uszczelkę wydmuchało i rzekono z jedną panewką korbowodową coś nietak, PRZEBIEG NIEZNANY. Motorek z altkiem, bez rozruchałki, bez skrzyni, są oba kolektory, gaźniczek,wstepne oględziny wykazały, że poprzedni właściciel dbał o silnik zewnętrznie, całość jest dosyc czysta, brak śladów jakichć wycieków (w postacizacieków na bloku etc.) Cena 500 PLN.
1. KUPOWAĆ CZY NIE????
2. na co jeszcze zwrócić uwagę podczas oględzin motoru????

Progi na tulejach cylindrowych przede wszystkim. Pamietaj, ze byc moze bedziesz musial kupowac inny wał.

No to kupować czy nie - bo niewiem ciągle się wacham

za 2-litrowke teraz 5 stow to mysle,ze nie duzo.raczej bierz i nie narzekaj;pozniej bedziesz mial czas na to .teraz mi koles taki remontuje i 6 stow zaliczki moze byc za malo pozdro z wioski

Zobacz sobie jeszcze oprócz progów jak z wałkami i czy małe kółko od rozrządu jest zjechane.
Pzdr.