Info o Scoupe GT

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jeszcza raz witam wszystkich.

Moim drodzy, prosił bym Was o informacje na temat Hyundaia Scoupe GT.
Chyba niedlugo będe zmieniał pojazd i wlaśnie rozważam możliwość zakupu Scoupiego.
Wsumie po przeglądzie forum ... i tego wielkiego wątku o Scoupe ... dowiedziałem się, że są problemy z:
- falowanie obrotów (silniczek krokowy/termostat/paliwo)
- problemy z elementami blacharskimi na rynku wturnym
- miekkie zawieszenie w serii
- kondensatory w komputerze
- bujające się siedzenie
- probemy z tylnimi błotnikami.

To są chyba najczęściej pojawiające się problemy.
Było by miło, gdybyście mogli mi podać jeszcze inne wady tego auta. Zalety znam, silnik z turbo, elektryczne wyposażenie, dużo miejsca z przodu, mało takich aut jest, itp.

Wiecie chciał bym się też dowiedzieć jakie są przeciętne koszta związane z eksplaatacją tego auta, części, spalanie, ubezpieczenie.
Napewno też wiecie na co zwrócić szczególną uwage przy zakupie tego auta, może też znacie auta na sprzedaż godne polecenia.

Wsumie nawet na google jest mało informacji, a jeśli już coś znalazłem to z około 2005 roku są informacje. :|

Mam nadzieje, że nie namieszałem.

Pozdro

P.S. Czytałem, że nie wszyscy mają dostęp do webtecha, jeśli ktoś by był zainteresowany, to ja ściągnołem pdfy i troche zdjęć z tej strony i moge to gdzieś wstawić.

Owszem obroty czasami falują ale nie jest to uciążliwe
Rzeczywiście nie ma zbyt wiele blacharki ale ostatnio pokazało sie całkiem sporo
Jak dla mnie seryjne zawieszenie nie nadaje się do niczego (buja jak na statku podczas sztormu)

Mnie się nic nie buja (fotel) ale przecież to jest do zrobienia
Tylne nadkola mają tendencję do gnicia ale to wina konstrukcji. Części jak to zwykle bywa czasem są drogie a czasem śmiesznie tanie ale ogólnie nie ma tragedii.

Stan turbiny jest w sumie chyba najistotniejszy (bo to drogi gips) no i ogólny stan (wiadomo) wycieki zawias itp
A jeżeli chodzi o pdf-y z Webteha to ja bardzo chętnie łyknę. Może być na maila doman1001@interia.pl

Ogólnie ja bardzo lubię to autko i jestem jego fanem. Jeżeli się o nie dba odpowiednio to zadowolenie gwarantowane. Szybkie wygodne i nietypowe
Pozdro

OK, dzięki za to info czyli to są syndromy TTTM (Ten Typ Tak Ma).

Co do webtecha, to jest tego ponad 20mb, więc daje linka:
Download HULTAJ.rar
Jest to do wersji z 94 roku, przynajmniej ja taką wybrałem, ale sądze, że raczej dużych różnic w innych latach nie będzie.
Turbina to wiadomo, trzeba oto dbać bo inaczej będzie spory koszt.
Powiedzcie mi jeszcze, czy to prawda, że niektóre części oryginalne są tańsze od zamienników?
Jak to wygląda jeszcze z spalaniem bo spotkałem się z opiniami, że w mieście od 8 do 12, trasa od 6 do 8. Wiem, ze w głównej mierze zależy to od kierowcy, ale przeciętnie jak to się kształtuje?

Pozdro

tak w zupelnosci moge zgodzic sie z domanem
dobrze gada polejcie mu

co do ceny czesci, owszem jest taka mozliwosc ale musza byc chyba kradzione, to zalezy co z czym chcesz porownac , np takie tarcze ham z hyundaia, sa napewno tansze niz tarcze z ebc itd, itp
co do spalnaia tak wlasnie jest, mi osobiscie raz udalo sie zejsc ponizej 8l w miescie "bardzo wolno i bez zatrzywywania i ruszania sie czestego"
wazne jest zeby sprawdzic stan tech najlepiej gdzies w dobrym znbajomyw warsztacie, kompresja,zbvierznosc jakosc amorkow,silnik wycieki,stan turbo pojezdzic troche trzeba czy rowno idzie nie szrpie, jak trzyba obrotki,
jesli uda ci sie kupic w dobrym stanie to kupuj,
bo to fajne auta som

A czy możecie podać mi, czy wogóle są , typowe usterki dla tego modelu, które wcześniej czy później wyjdą. Chodzi mi o takie rzeczy jak np w moim lwie 106 tylnia balke się psuje, przecieka antena na dachu, czy półośki stukają.

Co do stanu technicznego to oczywiste, że trzeba to sprawdzić.
Tylko czasem człowiek jest pod takim wpływem emocji, że zapomina się. Pozatym niektórzy tak cfaniakują, że pomimo starań wszelakich dopiero po czasie wychodzi użytkowanie np preparatów typu "moto doktor".

Pozdro

Hmmm typowe niedomagania?? Wiesz w leciwym aucie to wszystko może się zdarzyć ale zwróć uwagę na blachy (tylne błotniki) poza tym to tak jak pisałem stan ogólny i sprawy techniczne. Cóż więcej
Pozdro

no w zasadzie to co opisane jest to tak wlasnie bywa
co do tylnich nadkoli to jest jakas zmora w scoupe, moga ci sie wydawac zdrowe w wakacje a w zimie zaczyna sie robic babel
nadkole jest spore zbira sie tam sporo syfu i ziemi szcegolnie na rancie i w zasadzie nawet rdzy moze byc tam nie widac ale jusz sie cos dzieje ,co jeszce szyberdach i inne usczelki,
oczywiscie stan skory na kierownicy tez ci powie prawde ile km jest przejechane

[ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2007-02-02 20:16:55 ]

OK dzięki za te informacje.
Chociaż nei ukrywam, że jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to będe pytał.
Swoją drogą sprawdzał ktoś z was jakie czasy kręci to auto??
Bo z tego co czytałem w necie to na 400m niska 16 a od 0 do 100km/h poniżej 9 zchodzi?
Jak ogólnie z wyposażeniem tego autka jest, jak przeglądałem różne aukcje to elektryka czyli szybki i lusterka to podstawa.

Może znacie jakieś GT-ki które są na sprzedaż, warte obejrzenia?

No ale narazie sesja, potem będziemy szukać konkretnego bolidu.

Pozdro

hehe
moja moze niedlugo yhyhy
a tak na powaznie
to amorki do tego auta znajdzie juz w cenie nawet 80 zl na tyl
do tego auta przod 120zl,wiec jesli zawicha nie bedzie ide3alna albo troche miekka to nie masz sie co dziwic czesto w nich zawiecha jest kiblowata
ale to normalne trzena zmienic i utwardzic, raz ze wzgledu na przebieg, dwa nie wyrabia juz przy wiekszych kolkach

a co chcesz startowacv na cwiartke , doman ile tam latasz?
rozne sa czasy
ogolnie to zasada sie nie zmienia od lat jest turbo jest fun

Pytam do czasy, bo zawsze można sobie podpiąć G-techa bajko mierza i sprawdzić, jak autko będzie jeździć gorzej niż w serii powinno to znaczy, że albo trzeba będzie zejść z ceny, albo sobie darować.
A na 400m czasem by się pojechało, nie ukrywam.
Zresztą zapraszam na stronę mojego klubu www.StormRiders.pl tam dowiecie się więcej.

Pozdro

P.S. Myślałem, że jest tu więcej użytkowników Scoupe, ale dobrze że przynajmniej 2 dobrych reprezentantów jest.

uwierz na slowa ze jest nas coraz wiecej
o czym moze bedziesz mial mozliwosc sie przekonac,
coraz wiecej osob tu pisze tych co maja scp,
rozne czasy bo rozne mody mozna w nim zastosowac
niektore osoby juz takowe maja u siebie pod maska,
poczytaj wiecej na forum

Wiem, że różne czase, ale mnie chodzi o dobrą serie, z pełnym wnętrzem bez zmienionej turbiny dodanego IC oraz przekonstruowanego całego dolotu i wydechu.

Pozdro

tak to mysle ze 9.5 to min z silnikiem 160kkm

Ale 9.5 litrów na 100 czy sekund do 100.

Pozdro

d0 100km/h

Ej no nie zapominajcie o mnie ja tez GT jestem Choc chwilowo bez T Doman wie o co biega Jednak juz niedlugo ahhhh...

no twojego to ja nawet troche kojarze,
ps a jak to jezdzi ze zdjetym slimakiem teraz,
jaki masz kolektoritp. jak chcesz odpowiedz na priva, choc to powinno zaciekawic innych mysle
ps, czy moze chodzi ci o to ze sie zatralo

Turbinka jest odpieta na westgejcie wiec dalej siedzi w autku i cos tam laduje. Jezdzi bardzo dobrze zadziwiajaco dobrze!!!!!!

aha a potrafi ci czasem lekko napompowac, do zmiany biegu i potem zero, ??
i czy szarpie od czasu do czasu ??