Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-02-07 21:50:05 do wymiany bo nie wyobrazam sobie nieprawidlowego montazu... |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-02-08 00:16:03 no cóż musisz zauwazyc ze po to jest napinacz zeby napinal ![]() |
Andrzeej Koszalin | 2007-02-08 08:55:50 Dodam, że stary napinacz montowany w serwisie zachowywał się podobnie |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-02-08 09:43:54 Coś mi tu nie pasuje.
Nie jestem zawodowym mechanikiem, ale sprawy maszyn nie są mi obce. Rozrząd u siebie zmieniałem już jakiś czas temu i nie przypominam sobie, by była taka sytuacja, jaką tu opisałeś. Napinacz jest po to by kasować luzy, jakie powstają w wyniku wyciągania się paska (i zużycia rolek?). Jeśli napinacz zmienia swoje położenie, znaczy, że coś jest nie tak. Bo przecież: moduł zęba paska jest stały, a co za tym idzie i długość paska, średnice kół stałe, odległości również.... Wygląda mi to raczej na lekkie ugięcie jakiegoś wałka i tu do wyboru: 2 wałki rozrządu lub wałek korbowy (? ![]() Ale może to być również jakiś błąd przy montażu kół na wałkach rozrządu (mogą być np. lekko krzywo założone), a może to po prostu wada rolki prowadzącej np. jest jajowata.... Dziwne mi się to wszystko wydaje, ale logicznie myśląc to napinacz powinien być nieruchomy... |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-02-08 11:03:57
podczas pracy paska jedna jego strona pomiędzy wałem korbowym a pompą wody i wałkiem rozrządu jest stroną pracującą, naciągniętą siłami wału korbowego. Druga strona jeststroną powrotną, nie wykonującą pracy. Jest ona napięta gdy silnik stoi, ale gdy rusza - działające na pasek siły napinają go po stronie pracującej, a luzują po stronie powrotnej. Ten luz kasuje właśnie napinacz. Oczywiście praca napinacza jest ograniczona, zdaje się że w serwisówce jest coś na ten temat, tzn. jakiś znacznik na napinaczu musi w czasie pracy silnika poruszać się w jakimś oznaczonym zakresie. Gdy napinacz wychodzi poza zakres należy pasek naciągnąć obracając mimośrodowo zamontowaną pompę wody. Gdy jedziesz rowerem to górna część łańcucha jest stroną pracującą, a dolna - powrotną. Gdy masz standardowe przerzutki to na dolnej stronie masz napinacz łańcucha, który podczas pedałowania również pracuje. [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2007-02-08 11:07:14 ] |
![]() Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2007-02-08 11:51:19
takie porownania zawsze najlepiej obrazuja ![]() |
Andrzeej Koszalin | 2007-02-08 12:48:12 Dziękuję za rozwianie wątpliwości |